Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2009 16:19 - Не ги искам на моя страна!
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 83916 Коментари: 74 Гласове:
1

Последна промяна: 02.07.2009 16:29


 

Комунистите винаги са живели в паралелни реалности – едната е тази на лозунгите за „светлото бъдеще”, където „всички сме равни” и се пазим от „световния империализъм”; другата е реалността на панелните жилища, сивотата и забраните. „Ние сме на ваша страна” – лозунгът на БСП за тези избори е прекрасен пример за отричането на реалността. Безработицата расте, бюджетът е продънен, корупцията и беззаконието са навсякъде около нас, но – хора, не се притеснявайте - „те са наша страна”. Реалността, която всички виждаме няма значение, имат значение думите, които Партията е произвела, за  да подмени реалността. Така и корупцията, престъпността, безработицата са по-лесни, защото и „те са на наша страна”...

Най-свежият пример за това как можеш да загубиш връзка с реалността е последната (отчетна) пресконференция на Министъра на външните работи. За комунистите външната политика винаги е била нещо сложно, държавническо, важно и със сигурност нямащо нищо общо с реалния живот. Така беше и по времето на Студената война – хората тънеха в нищета и изолация, но слушаха ежедневно за победите на дипломатическия фронт, извоювани от съветската дипломация срещу капиталистите.

Броени дни преди изборите разбрахме, колко била успешна българската външна политика през последните четири години. Членството в ЕС не само е еднократен успех, но България е уважаван партньор, чиито трудности не са по-големи от тези на другите нови страни. Отношенията ни с Русия са „модел” за всички останали. Имало е „трудности” – признаването на Косово, изпращането на контингенти зад граница, но всичко е наред. Накратко казано – какво толкова се притеснявате, проблеми няма, страната има добра международна репутация, всички я уважават. Какво толкова, работата на дипломацията е да замазва положението, „за да не се излагаме пред чужденците”. Да, ама не!

Не можеш да имаш успешна външна политика, без да имаш успешна вътрешна политика. Когато на страната ти е наложен специален механизъм от ЕС, заради несправянето с престъпността, когато имаш един-двама осъдени за корупция, когато са ти спрени евро парите, когато си мълчиш по ключови международни теми, когато нехаеш за собствените си съграждани зад граница (според министъра нямало хаос с гласуването в чужбина!), когато те е страх да заемеш позиция, за да не обидиш някой от големите, няма как да бъдеш успешен. Външната политика на една страна трябва да защитава интересите на нейните граждани, да търси пазари за българските стоки, да допринася конструктивно за решаването на проблемите на света около нас, да създава нови икономически възможности за българския бизнес, да кара всеки български гражданин с достойнство и гордост да говори за държавата си.

Членството на страната ни в ЕС е 99% вътрешна политика, а не външна. И тук е най-големият управленски провал на правителството. При положение, че към март тази година България е оползотворила едва 0.34% от европейските фондове, никой не може да ме убеди, че това  членство е успех. При положение, че в 90% от заседанията на европейските институции, където български представители трябва да заемат позиция от името на страната ни, те мълчат или в най-добрия случай „се присъединяват към консенсуса”, България остава незабележима. Не ме разбирайте погрешно – не че хората са ни калпави, страх ги е да заемат позиция без изрично от София да имат писмени инструкции. Иначе ако кажат нещо могат да настъпят нечий интерес – я на БСП, я на ДПС.

Да, имаше трудни решения и със сигурност едно от тях беше признаването на Косово. През последните четири години България забрави и за Балканите, и за Черно море. Страната ни стои изолирана от процесите ,които текат там, говори как иска „водеща роля” ,но нищо не прави по въпроса. И каква водеща роля може да има, след като до преди няколко години беше давана за успешен пример, а сега е обект на академични изследвания за проваленото й европейско членство? Или участието ни във войната в Ирак. Дадохме безценни човешки жертви, бяхме лоялен партньор. Политически обаче не можахме да се преборим за един проект. А можеше хем да помогнем на иракчаните да си възстановят държавата, хем да създадем работни места в България. Румъния и Чехия успяха, българското правителство – не.

Със сигурност отношенията ни с Русия обаче са „модел”, но не за подражание. Концепцията, че България е равноотдалечена от Москва, Брюксел и Вашингтон предизвиква единствено присмех и показва интелектуална немощ. Когато руския посланик в ЕС нарече България „троянски кон” от София последва гробовно мълчание, нещо което не би се случило дори и по времето на социализма. България и Русия  са и трябва да бъдат парньори, ние имаме мястото си в диалога между ЕС и Москва, но трябва да имаме и достойнство, за да има смисъл парньорството ни. Външната ни политика остана в плен на емоциите и парадигмите на миналото. През всички тези години тя бе фрагментирана и се водеше без стратегическа мисъл. Със сигурност е  трудно, , но е задължително да се разработи цялостен подход към Русия, който да не е в плен на комплексите на русофилите и русофобите.

Когато една политика се прави непрозрачно тя няма как да бъде разбрана от хората. Това обаче е целта на БСП. Защото ако имаше прозрачност и обществен контрол всички щяха да видят как тихомълком се подменят посланици в последния момент преди изборите. Или как се назначават генерални директори часове преди изборния ден. Явно в продължение на година и половина никой не е почуствал необходимост от такива „висши” координатори, но пък защо да не ги „завещае” и да върже ръцете на бъдещето управление?

Целта е една – който и да дойде на власт политиката да се контролира от тези, за които думите и делата не трябва да си съответстват. Ако имаше прозрачност и отчетност на дейността на всеки, това няма как да се случи, няма как да се изхарчат милиони евро за безсмислени комуникационни кампании (разбирай предизборна агитация). Същевременно нямало пари за секции в чужбина (извън Турция)...

До изброите остават броени дни. Все се надявам, че когато всеки един от нас отиде до урната ще си каже – аз не съм на страната на корупцията, организираната престъпност и паралелната реалност! Единственият начин да бъдат изчистени от управлението на България хората, които ни заблуждават, че провалът е успех, е чрез вота на всеки един от нас. 

 

 




Гласувай:
1



1. haralanov - Здравейте,г-н Младенов!
02.07.2009 16:24
Можете ли,да поемете един ангажимент лично пред мен.Става въпрос за нещо съвсем ясно.Ще напуснете ли партия ГЕРБ,ако След Изборите тя се коалира с БСП..?Очаквам отговор с ДА или НЕ!
цитирай
2. nmladenov - отговор
02.07.2009 16:31
haralаnov - можеш да си сигурен, че аз място в коалиция с БСП нямам! Спокойно - ГЕРБ няма да направи такава коалиция
цитирай
3. анонимен - Времето на светлото бъдеще отмина.
02.07.2009 20:24
Живеем във време на реална действителност.
Всички очакваме променено бъдеще !
Дали избраните ще помнят това цели 4 години ?
цитирай
4. haralanov - В такъв случай...
02.07.2009 20:31
Стигне ли се до подобна Коалиция ще си подадете Веднага Оставката!А аз лично ще Ви се извиня,ако Вие сте прав!В очакване съм!
цитирай
5. анонимен - политически цинизъм и дебелоочие
02.07.2009 20:49
Смях в залата! Възможно ли е г-н Младенов да не знае, че партията на организираната престъпност ГЕРБ е създадена от втория ешалон на БКП. Това е най-дерибейската част от неокомунистическата престъпна мрежа, сложила ръка на собствеността в България по един изключително неморален и престъпен начин.Партия ГЕРБ беше създадена от мутрите за да се домогнат и до политическата власт, като по този начин легитимират престъпленията си.Г-н Младенов, то бива политически цинизъм и дебелоочие, ама чак пък толкоз!?!?
Повече по темата можете да прочетете в публикувания от мен материял "Франкенщайн или краят на една налудничава политика"
http://angelyordanov.blogspot.com/
цитирай
6. анонимен - Г-н Младенов здравейте, бях Ви п...
03.07.2009 07:59
Г-н Младенов здравейте,
бях Ви пратил сигнал за корупционни практики.
Не ми огговорихте,че дори сте получили имейла.Благодаря Ви.
Здравко Ватев
цитирай
7. анонимен - до гуша ми дойде
03.07.2009 10:20
Здравейте на всички здраво мислещи хора.
до като го има мотото- кокала си е само за мен , "и аз искам малко да съм във власта"- никога няма да се оправят нещата в българия.никой от така изтърканите политици не искат да се направи едно градивно правителство от опитни хора независимо от коя партия ще бъдат те.А защо не от всички партии кадърните хора да бъдат в такова правителство? Но не им изнася. ИЗВОДА е един народно събрание не трябвА да има в България. Защо ?- А ми те никога не са в пленарната зала. За какво вземат заплати. Това е истината . Те и затова тези велики политиканти, зашото те не са политици, а политиканти които мислят само за своето его , преди 15 години затриха Българската армия за да неможе да се направи преврат. Това е
цитирай
8. анонимен - ГЛАСУВАЙТЕ!
04.07.2009 21:04
В НАВЕЧЕРИЕТО НА ИЗБОРИТЕ БЪЛГАРИНА Е ДЛЪЖЕН ДА СЕ СЪБУДИ И ДА ОТИДЕ ДА ДАДЕ ВОТА СИ ЗА ДЕМОКРАТИЧЕСКИТЕ КОАЛИЦИИ И ПАРТИИ! СТИГА ВЕЧЕ КОМУНИЗЪМ ПОДКРЕПЯН ОТ ЧЕНГЕТА НА ДС! ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОТЪРСИМ ОТ МАФИЯТА НА ТАЗИ САТРАПНА ПАРТИЯ, КОЯТО УНИЩОЖИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ! ВРЕМЕ Е БЪЛАРИТЕ ДА СЕ ОСВОБОДЯТ ОТ ГОСПОДАРЯ НА ТАЗИ ПАРТИЯ-КГБ. ИСКАМЕ ЛИ ПАК ДА МРЪЗНЕМ, ДА ГЛЕДУВАМЕ, ДА СЕ РЕДИМ НА ОПАШКИ, ДА ПАЗАРУВАМЕ С КУПОНИ!? НЕКА КАЖЕМ НЕ НА ТЕЗИ, КОИТО С ПАРИТЕ ОТ НАШИЯ ТРУД СИ КУПУВАТ ЯХТИ, ”ЛЕТЯЩИ ЧИНИИ”, СТРОЯТ СИ ДВОРЦИ, САРАИ И ХОТЕЛИ! БЪЛГАРИ, ИЗЛЕЗТЕ НА 5 ЮЛИ И ГЛАСУВАЙТЕ С БЮЛЕТИНА № 19! ТОВА Е СИНИЯТА КОАЛИЦИЯ И ТЯ ЩЕ НАПРАВИ БЪДЕЩЕТО ВИ ПО-ДОБРО, ИСТИНСКИ ЕВРОПЕЙСКО! НИМА ЗАБРАВИХТЕ, ЧЕ СДС 2 ПЪТИ ВАДИ БЪЛГАРИЯ ОТ КРИЗАТА В КОЯТО Я ВЪВЛИЧАТ КОМУНИСТИТЕ! НЕКА ПАМЕТТА НИ НЕ Е КЪСА! НЕКА НЕ БЪДЕМ ЕГОИСТИ И ДА ДАДЕМ ДОБРО БЪДЕЩЕ НА СВОИТЕ ДЕЦА! ГЛАСУВАЙТЕ ВСИЧКИ!
цитирай
9. tsv - Честита победа и умната! :)
05.07.2009 20:40
Честита убедителна победа и очакваме да ви видим в действие. :)
цитирай
10. anastasiavk - Победа!
06.07.2009 13:30
Честита победа! :)
цитирай
11. анонимен - Въпрос
06.07.2009 13:49
Преди евровота от ГЕРб заявиха, че Ви няма в евролистата, тъй като имате запазено място в новия кабинет... та, кое министерство ще оглавите г-н Младенов или нещо подобно - агенция и т.н.
цитирай
12. анонимен - Рано е ......
06.07.2009 16:53
за честитене и възгорг. Г-н Младенов, ако отношенията ни с ЕС са 99% вътрешна политика,както е и тези със САЩ,Русия и "близката" чужбина тогава би следвало да станете м-р на вътрешните работи ! Тъй като имам афинитет към външните работи запазете ми посланническо място извън тези по-горе,например в Зимбабве или Източен Тимор, впрочем признахме ли тази държава?
цитирай
13. mapplethorpecala - винаги ми се искало да попитам: ...
06.07.2009 17:58
винаги ми се искало да попитам:
дали господин младенов е дал името на формированието на генерал-лейтенант борисов.
има ли някаква връзка между интересите ви в областта на хералдиката и това,че бяхте един от първите,които бяха привлечени към герб.

що се отнася до министерството ,доколкото знам тази партия е съставена изключително от милитионери( military apparatus) от несветски персони.
предполагам,че ще има две министерства
Военно и Мвр..авсичко останало ще бъдат техни подразделения.
доколкото си спомням ,дори правещия добро светско впечетление господин младенов е с военно образование.така че, може би е един достоен кандидат за infamous министерство на войната.

някой знае ли кога за последен път българия е с премиер полицай.
дали не беше антон югов? не..а вълко червенков...!?

господин младенов..имам едно съвсем мъничко притеснение по този повод.и съм си пригтвил карта за хисаря или банкя ,ако отговора ви не ме успокои или удовлетвори..

питам се..(питам ерго и вас) идва ли краят на светската държава.


цитирай
14. nmladenov - do mapplethorpecala
06.07.2009 18:17
бърз отговор, че трябва да тичам:
1. не съм дал името на ГЕРБ, но се лаская от мисълта, че може да си го помислите ;-) Иначе имам сериозен интерес към хералдиката, наистина

2. партията не е създадена от милиционаери и несветски персони. Напротив има много свестни хора. А моето образование е както международни отношения, така и военни науки. И двете са ми били от полза до момента без да съм бил министър, не виждам защо да не е така и вбъдеще

3. Светската държава в България си е на мястото и това няма да се промени, дори и ГЕРБ да не беше спечелил изборите. Иначе въпорса за светаската държава стои остро в други части на света (не много далеч от БГ), но подлежи на отделен дебат, който е и доста сложен.

поздрави Н
цитирай
15. анонимен - Gospod da pazi Balgaria !
07.07.2009 11:12
prez sladvastite meseci, a koi znae, moje bi i godini !
цитирай
16. анонимен - memory
07.07.2009 13:32
Г-н Младенов, първо да се поздравим всички с високата активност на тези избори! Това за мен е най-важното! Второ -доволна съм от резултатите, макар Синята коалиция да е доста назад в списъка. Мисля, че това даже е полезно в известен смисъм. Искам да кажа само едно нещо, което смятам обединява очакванията на всички българи - Уважаеми политици, които ще управлявате БГ през следващите 4 години-българите направиха чудо на тези избори, загърбвайки лични пристрастия, нихилизъм, обида, бедност и отчаяние, и казаха НЕ на цинизма и арогантността. Казаха ДА на бъдещето. Ние свършихме нашата работа! Сега е ваш ред! Не загърбвайте хората! Мислете за България! Не обиждайте мюсюлманите-невежеството ги държи въззани за Доган-иначе, в основната си част те са прекрасни и почтени хора! Нека не ги загърбваме точно ние, които ги подкрепяхме онази студена и далечна зима. Защото не ние, не СДС или ГЕРБ сме автори на т.н. възродителен процес. Законите са всички. България е една. УСПЕХ НА ВСИЧКИ ВИ!
цитирай
17. mapplethorpecala - Господин Младенов, дори и по вре...
07.07.2009 18:49
Господин Младенов, дори и по времето на Наполеон Франция остава светска//да.
предпулагам
за вас светското е опозицята на верското.на теократическото.
ако приемете ,нека да да изясним категориите.

това е поскоро секуларно.
аз казвам светско,на онова,което всички помним ,когато бяхме в казрмата:
ще има ли малко цивилизацийка...

и колкото и да е взето от езика на ежедневието на воиника думата отразява доста точно едно важно разделение.

например ,това е парадокс няма го другаде в европа.

в турция,предполагам,че вашето innuendo касаеше тази " близка до нас страна" тъкмо военните
пазят " секуларисткия " принцип.
пазят светското начало.
но,това прави ли ги цивилни?или светски!

когато казвам светски принцип имам предвид следното.
десни популистки управления,които изправят европа пред съвсем нова форма на отношения(фукуяма пасти да яде)
Саркюзи,Берлускони,путин...
това,което имаме е right populist moral majority fundamentalists управление,което няма нищо общо вече с неолиберализма а е АВТОРИТАРЕН КАПИТАЛИЗЪМ

и сега онова,заради което си позволявам да ви отнемам от времето.
Когато казвам :
светското начало имам предвид
това,което става в Италия.
Изпратиха армията срещу мафията...после среу ...хахаха "боклука" ...след това ..доколкото чух ромите в милано са били раздигани от центъра му ..дори имаше в един момент намерение да се прати армията срещу проституцията.

бих искал да сключим един имагинерен облог.

аз ще застъпя едни тези,за които имам горчивината да предполагам,че ще са част от реалностите в близко време.


няма да е никак зле ,ако съвсем скоро не се даде ясен знак, към хората,че цивилния принцип на държавата ще бъде запазен.
сам знаете ,че има тревожност...
за което не са виновни хората,ако питате мен разбира се..
цитирай
18. tsv - до mapplethorpecala
08.07.2009 16:06
Темата за светската държва малко заприличва на лафа, че като тръгне слух, че сестра ти е еди какво си, ходи да доказваш, че нямаш сестра. Логиката Ви е малко като: "Това, че нямаш сестра, не означава, че тя не е .....".
Още може да се нарече и под вола теле.
цитирай
19. mapplethorpecala - tsv. имам причини да приема, че в ...
08.07.2009 17:11
tsv .имам причини да приема ,че в настояшя момент
не сте разгледали задълбочено тезите.това не са ,някакви "спонтанни загуби на посоката в мисленето" ,а плод на сериозни анализи ,на едни от найзадълбочените хора на този свят.

от друга страна ,има страшно огромен брой хра,които гледат на всяка теория (например психанализата )
като ..как се изразихте .."търсене на вол в телето "

ако смятате.че това са празни алюзии ,и пренасянето на модели е нещо,което не случва вие много бъркате,ако мислите че това е моята теза.

точно обратното..моделът вече отдавна ,така да се каже е пренесен..и "Бойко Боисов" е неговото име.

тъкмо заради това,понеже "търся във вола телето или в телето вола " би било още по - незатруднително и неангажиращо,щото господин Николай Младенов да приеме един имагинерен облог ,така да се каже " за честта на тази сестра..."нищо чудно да се окаже сестрата брат!




цитирай
20. tsv - @mapplethorpecala
08.07.2009 17:30
Наистина не съм разглеждала обстойно тезите, но мисля, че е доста пресилено да има страхове за съществуването на светската държава. А може ли да пуснете линк към тези така наречени сериозни анализи?
цитирай
21. mapplethorpecala - франсис фукуяма, кожев ( kojeve ), ...
08.07.2009 22:10
франсис фукуяма , кожев ( kojeve ) ,хегел

краят на историята ..ако може да се каже..също в нямкакъв смисъл е линк...(мисля,че фукуяма беше работил в ЦРУ,дано не бъркам)
цитирай
22. anastasiavk - Банка на годината по време на криза ...
08.07.2009 22:36
Банка на годината по време на криза :)
цитирай
23. анонимен - Всички трябва да сме наясно, че ДПС ...
11.07.2009 21:05
Всички трябва да сме наясно, че ДПС за нас е етническа партия. Нищо че корпуса им е покрит с безброй ''еничери''! Няма да анализирам че и в ръководството и в ПГ има не малко ''българи''! Едно нещо не мога да разбера обаче- защо другите партии в България не правят политики по така наречените смесени региони?! Навремето, преди няколко години поне СДС се опитваше да прави политики по тези места и то без никакво желание! Е, да се покажат пред Европа, че видители, какви големи демократи са! А, те демократите от СДС само използваха българските мюслюмани само за определени избори, и после ги оставяха на произвола на съдбата- ДПС само това чакаше да се разправя с ''гяурите и с предателите''!
И не бяха малко хората от този етнос, които никога даже не са били в ДПС!
Петър Стоянов стана председател.......и до ден днешен не само СДС, а и другите партии, като цяло са се продали на Доган за жълти стотинки! Като че ли тези региони са бащиния и вечна собственост на Доган! Кога най сетне българина ще се демократизира в истинския смисъл на думата, като пренебрегне бай ганьовския си манталитет?
Има ли значение, каква религия изповядваш в България, след като политическите идеи са едни и същи? Не може ли Мехмед да бъде депутат, след като Митко може? Не може ли в България да няма етнически партии? Не може ли Ахмед, Сами и прочие да са по различните си убеждение, и да са оценени по дойстонство?!
Много ли е трудно, трудно постижимо ли е? Според мен -не!
Ето примера с Вежди Рашидов!
цитирай
24. mapplethorpecala - ТЪПЧО, ЧУДЯ ТИ СЕ КАКВИ ДЕТИНЩИНИ ...
12.07.2009 07:23
ТЪПЧО ,ЧУДЯ ТИ СЕ КАКВИ ДЕТИНЩИНИ ГОВОРИШ.ПРОЧЕЕ ИМАШ ИЛИ ЗАВЪРШШЕН ОСМИ КЛАС.НЯКЪДЕ ТАМ ЗАПОЧВАХА ДА НИ ПРЕПОДАВАТ "МОРАЛ И ПРАВО" ОБЩЕСТВОЗНАНИЕ".
ТЪПАНАРИ КАТО ТЕБ ЩЕ ИМАТ ПРАВОТО ДА ГОВОРЯТ,КОГАТО УСПЕЯТ ДА НАЗОВАТ ПОНЕ ДЕСЕТ ГЕНЕРАЛА ОТ СЛУЖБИТЕ И АРМИЯТА С ТУРСКИ ИМЕНА.
КАК В ТУРЦИЯ ТЕЗИ ХОРА СА ВЕЛИКОЛЕПНИ АРМЕЙЦИ,А ТУК СА ОРАЧИ И КОПАЧИ.
ЩО НЕ РАБОТИ СДС ЗА ТОВА.
АЗ ИСКАМ ДА ИМА ГЕНЕРАЛИ В НАШАТА АРМИЯ С ПРОАРАБСКО-МЮЗУЛМАНСКИ ФАМИЛИИ
цитирай
25. mapplethorpecala - едно от най-прекрасните следствия ...
12.07.2009 12:54
едно от най-прекрасните следствия от тази мимолентна (надявам се!)пертурбация на политическия разум и политическа нравственост свързвам с това,че
тази ксено риторика най-после ще загуби своя обект.
не знам накъде сега например янев,сидеров ще насочат своята взор,търсещ "непоносимия друг"..непоносим в смисъл на това говорене..ние ги издържаме,не ни продават хляб като идем в кърджали,а пък им даваме нашите генерали ,нашата армия,която ги пази от враговете на страната,а те не ни продават хляб.
защо десно центристките артии не се съпротивляваха срещу тази морал мажории популистка риторика,а се гушнаха снежно с тази рупорна струя..за джамиите,за ходжите дето вдигали шум" (каква гадост как в българия имало джамии,а в европа такова нещо нямало..
защо нито една от десните партии не се противопостави на тази открита манипулация ,в която се излъчи репортажа с предизборното слово на ахмед доган.в която той обясняваше на тютюносъбирачите архитектониката и динамиката на властовите отношения в държавата,кое е тялото и кое душата,кое е формата,кое е съдържаието.защо никой не излезе да каже:това не е дори черен PR, това е пълна гадост.

но,сега поне с това ще се приключи.
ще видим,кои ще са наред.
турците,циганите..евреите,наркоманите,педерасите(нека не забравяме ,че във виена бе бублична тайна ,от 4-5 години,че хайдер е склонен към романтически отношения без да му се налага да излиза от рамките на собствения си пол...и когато става дума за тези про маскюлитетни съблазнявания - нека не забравяме,че единия си боядисва косата,а другия се епилира!)...проститутките..винаги трябва да се намери някой,който моралното популистко мнозинство да атакува.
понеже какво друго може да каже един сидеров например по въпроса за кризата..освен,че уолстриийт е еврейски..


странно е ,че вие господин Младенов,като евродепутат не съумяхте убедително да покажете какъв е дясно демократическия нравствен хоризонт .
нито веднъж не ви чух например да кажете,че от турция няма залаха,но пък за сметка на това,тъкмо тази риторика у нас може да се окаже много по-опасна!
защо никой не казва,че от всички наши съседки ,единствено народа на турция е този,който истински е настроен приятелски към българите...че икономически Република Турция е на едно от челните места в Европа.заради някакви си предизборни сметки,заради отвратителен ,низък популизъм ние застрашаваме едни от най- добросъседските отношения ..
гърците ли?които ни броят за малки турци,и се отнасят с фанариотско високомерие към народа ни.лично от много отговорен грък в бизнеса съм чувал,че когато преди години е ходил на мачове между атина и солун,те атинянските фенове са скандирали към солунските "българи- българи"
румъния ли? нека не си припомняме какви искри хвърчаха само около мачовете между двата отбора ,когато стоичков им каза мамалигари.
македония и сърбия ли?
че тъкмо вашия гербосимпатизант БоиД имитров
е сред тези,които се храни от това да произвежда безсмислена вражда.бугалайки винаги ще има да го поседват и да пазаруват на килограм тъпите му книги..що не му преведат една от великите книги във Англия или франция..(ще си спестя отговора в този момент.всеки,който иска може да открие къде какв има(м) писано по този въпрос )

ок..знам,че има голяма елипса в нещата,за които споменах ,но къде у нас може да се води задълбочен разговор по тези въпроси.
че то само една партия БСП има център за анализ..
всичко останало е жертва на клишираната догматичност
Do not only talk,Just Do It!(недейте само да говорите.НАПРЕВЕТЕ ГО!)
аз бих казал:
нененененене! точно обратното.
(защо е така.едва ли ма значение за някой...съжелявам,че у нас няма интерес към тези категории.няма място където да се води диалог между различните партийни перспективи,между отделните групи в обществото- интелектуалци,бизнеса,политиците,теорията,анализа,практиката.а ,случайно в Герб да има център за анализи..бих се изненадал...ако има..понеже анализа не би имал обект..а да ..може би анализа би имал свой единствен субект,но това вече е май друга теория!ах!!,ergo ,анализа би трябало да е "безпричинно" весел и лек!
цитирай
26. анонимен - Ministyr na otbranata
13.07.2009 00:13
G-n Mladenov, pozdravjavam vi za naznachenieto. Postyt e truden i iziskva mnogo otdavane. Pojelavam vi da vidite i dobroto, i loshoto, koeto vi ostaviha... Kakvo shte napravite v pyrvite 100 dni?
цитирай
27. анонимен - Chestito - ministyr na otbranata
13.07.2009 00:17
G-n Mladenov, chestito za nominacijata! Poicijata e trydna i se nadjavam da sledvate principite na NATO i dobrite dosegashni praktiki, kydeto gi ima.
цитирай
28. mapplethorpecala - господин Младенов, КАЗАХ ЛИ ви ЧЕ ЩЕ ...
13.07.2009 04:04
господин Младенов,КАЗАХ ЛИ ви ЧЕ ЩЕ БЪДЕТЕ МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА>
заради военното си образование в лондон.

това дори не беше трудно за предсказване.

ако искате можем да направим облог.

за поне 5 дуги важни неща.
защото това не е от съществена важност- кой ще е министър на здравето,на учението и на войната.
важни са програми идеи..
ето там съм склонен да сключа облог с вас ,че всичко което предположа ще го видим и чуем да стане.
цитирай
29. mapplethorpecala - ето го мястото. 13 пост <qu...
13.07.2009 04:18
ето го мястото.13 пост
<quote>
.
"дори правещия добро светско впечетление господин младенов е с военно образование.така че, може би е един достоен кандидат за infamous министерство на войната.
</quote>
цитирай
30. анонимен - Само МВР е необходимо
14.07.2009 17:31
и достатъчно за БГ в този момент ББ/ЦЦ, какво М-во на войната бълнува Mapple==etc., ние нямаме армия, а имаме много генерали и няколко хиляди легионери колкото да стигнат за контингенти в Авганистан,Ирак и други мисии на НАТО. Too many chiefs and no Indians бих добавил ! А Мapple e.g. mapleleaf infamous !? мисли в стил поток на съзнанието явно е по-бърз от скоростта и смисъла на коментариите му/й на писане.

Един въпрос към г-н Младенов в качеството му на военен специалист,стратег и политик - Защо всички бивши ком. стари и нови д-ви в Източна Европа трябваше да станат първо членки на НАТО и след това дабъдат поканени в ЕС ? Например последно с Албания - коя страна в момента има най-големи шансове за членство в ЕС от т.н. Западни Балкани ? Моля за отговор преди да сте станали военен министър/не на Войната, за да бъдете по-искрен!
цитирай
31. mapplethorpecala - маняка срещу military apparatus
14.07.2009 23:34
ОТНОВО БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО Е ТЛАСНАТО към НЕСЪЩЕСТВЕНОТО!
днес ,както и от близо седмица темата на сайтовете ,на тв шоутата е това момче с артистичен прякор маняка...
(разбира се,сам по себе си той може и да е адски несъстоятелен,но пък зашо не помислим в тази посока,кой пък чак толкова би се навил да иде в герб...д става депутат...а и можеше да бъде далеч по -зле ..това ,че е маняка е напълно случайно...(не е необходима част от ситуацията)

в същото време нашия народ е приспан.под очите му набутаха в парламента
20 тина военни и бивши офицери на ДС

ето това е далеч по- страшното.

от НАТО и ЕС искаха да съкратим армията си..
ето го нашето разбиране за това къде трябва да намерят място,тези,които не ги искат никъде.
в парламента.

единственото ,което е по - обезспокоително от това е,че след 4 години
ще бъдат много повече..тогава ще влизат директно по поделения...утринен развод,,и ходоом марш в парламента..
цитирай
32. анонимен - do . mapplethorpecala
18.07.2009 15:59
Абе простак, мен не ме интересува никак Турция! Аз съм се родил тук, плащам си данъците, върл противник съм на етническите партии в България! Искам да бъда третиран наравно с Иван, Агоп и прочие! Винаги съм гласувал за СДС! Въпросът не е и в това какво образование имам- аз! Въпросът е: коплексари, тип бай ганя ,като теб, кога ще се научат един път завинаги да свикнат с мисълта, че и Мехмед- например, требва да е......Ок, смотаняко?
цитирай
33. анонимен - За хората
20.07.2009 10:38
Стига с тези дребни въпроси за коалиции, оставки, и други итриги.Трябва да се обърне внимание на икономиката и подробностите в нея,които ще доведат до подобряване на живота в България. По-често да четем Чудомир, където вниманието към обикновения човек е важното.Иначе българите ще продължават да бягат в чужбина.
цитирай
34. ziezius - Сорос
20.07.2009 11:03
Живо Здраво и Честито - вече Сте министър на отбраната на Република България!

Сорос има ли пръст в тая работа ?
цитирай
35. nmladenov - ziezius
20.07.2009 13:39
ne, niama. Blagodaria na vsichki za dobrite pojelania - sega zapochva tejkata rabota.
цитирай
36. анонимен - Turcin - clen na SDS
20.07.2009 13:43
Cestito, G-n Mladenov! Uspehi vi jelaya ot sartse!
цитирай
37. анонимен - Честита победа!
20.07.2009 20:58
Радвам се от сърце, че избраха вас за военен министър и мисля,че вие ще успеете да реализирате така бленуваната военна реформа и модернизация.С гордост служа на страната си и се гордея,че ще имам толкова млад,амбициозен и интелегентен министър на отбраната.Пожелавам ви успех, и само напред Господин Министър на отбраната на Република България. "ВМС"
цитирай
38. анонимен - Пожелания
21.07.2009 00:21
Честито, господин Младенов! Заварвате една малко обнадеждена от предишния министър на отбраната войска, надявам се да съхраните доброто в нея и внесете порива на младостта за това което не достигна.
Служеща вярно на родината с-т Д.Г.Николова
цитирай
39. анонимен - ... i drugi
21.07.2009 00:34
Pozdravi za naznachenieto!
Jelaia zdrave i kusmet!
Da ne sreshtash pensioneri po putia si, koito da ti prechat! Edin ot horata si, koito shte vodi tazi vechna voina, m/u "starite" i "mladite". Osobeno v armiata e dosta trudni4ko!
Gospod da e s teb!
Pozdravi ot LA!
Evgeni Veselinov

--
OBZOR By BulgariCA
PO Box 291661, LA, CA 90029
(213)272-0568, f(323)953-3555
bulgarica@gmail.com, bulgarica@yahoo.com
For Bulgarians In CAlifronia:
http://www.bulgarica.com/
The Biggest Bulgarian-Y-Group in the World - over 1200 members!
OBZOR By BulgariCA is an exclusive, daily emailmagazine devoted to keeping you in the know:
http://groups.yahoo.com/group/bulgarica/
FACEBOOK: Eugene Vesselinoff - over 2300 friends
Skype: bulgarica
V-Group: http://youtube.com/profile?user=BulgariCA
"Obzor" is The 1st & the Only Bulgarian
Independent Newspaper on the West Coast
"BulgariCA" is 100% Non-Profit Organization
for Bulgarian Culture & Education in the US
Beneficial to the Bulgarians ! Good for one - Da si Polezen !
".there is no more important pillar of democracy than a free and active
press." - Condoleezza Rice
цитирай
40. anastasiavk - Честито!
21.07.2009 10:21
Най-добри пожелания по случай новото Ви назначение! :)
цитирай
41. анонимен - Министър на...
21.07.2009 16:20
Първо, Честито!
Можеби министъра, чието обявяване предизвиква най-много смесени чувства (и то не само от министрите на настоящото правителство). При мен поне беше така. Първоначално подскочих: "... 36 годишен, не е карал казарма..." много лошо начало. После "...завършил King's College.." ситуацията се подобрява. Преди минути прочетох биографичната справка и вече не знам какво точно да си мисля. По тази причина няма да мисля нищо, а ще чакам да видя Вашите действия г-н Министър.
Аз съм един от 30-ната хиляди, които ще са най-пряко потърпевши от Вашата работа и в тази връзка изкам да разбера дали (както винаги досега в тази държава) ще зачеркнете всичко, което предишната администрация на МО е направила.
1. Не знам дали знаете, но по време на предното управление (за първи път от промените насам) статута на военните се подобри. Преди това всички гледаха по посока на модернизация на техниката, но никой не направи нищо за тези, които ще я обслужват.
2. Нещо обещано, но все още неизпълнено-решаване на жилищния проблем. Тук има две неща, които според мен трябва да се решат: осигуряване на ведомствени жилища или осъвременяване на средствата, отпускани за наеми (наема на боксониера във Варна например е 300-400 лв., а на нас ни дават 100 лв.)
3. Модернизацията - трябва някой да помисли най-после: "Кое е по-добро от гледна точка на икономическата ефективност и постигане на необходимите способности: "second hand" или нова техника?"

Мисля, че вече станах банален, затова ще спра до тук.
Честито отново и се надявам, че смяната на поколенията (начина на мислене) няма да ни предаде.
LTJG Georgiev, PhD
цитирай
42. анонимен - анонимен
21.07.2009 17:10
Аз не съм чак толкова обнадеждена от това, че поемате поста. Сред военните вече има слухове, че ще се заемете с поредните съкращения и "оптимизиране" на армията, която може и да се стопи под 20 000. Да бъдат отнети част от възнагражденията им, с което да намалее заплатата им. Предишния военен министър свърши доста неща и като цяло сме доволни от него. Въпреки "забраната" за прием на жени. Ще ми е интересно какво ви е мнението за това.
цитирай
43. анонимен - Pozdravlenie
23.07.2009 13:25
Chestito G- n Ministar.Jelaia Vi uspeh i polzotvorna rabota.
MHM
цитирай
44. mapplethorpecala - 39, не мисля, че г-н младенов би м...
23.07.2009 17:14
39,не мисля,че г-н младенов би могъл да бъде лице на каквато и война между старите и младите след като го чух да защитава боидар димитров така жарко.разбира се,че боидар не е историк в академическия смисъл на думата,а част от военно историчевския комплекс ..върви си в комплект ...на такива хора местата винаги са осигурени.щатните подлеци на нацията.както се казваше национализма е последното убежище на мерзавците..минестерствата без портофейли са последното убежище на подлеците
цитирай
45. анонимен - Точно така,
23.07.2009 18:08
предишният министър се хвана да оправя социалния статус на военнослужещите, и то предимно на войниците/войничките, вкл. и детски градини да им прави, което по принцип не е лошо, но това ли е приоритет на МО?
цитирай
46. kidthunder - Относно №45
24.07.2009 17:52
Приоритетите на МО са други, но не може да да очакваш от хора, на които в последните години им убиха самочуствието и не се ползват с абсолютно никакъв авторитет в обществото да изпълняват бойни задачи, да дават дежурства, да плават по моретата и да развяват "гордо" българкото знаме. Не знам с какво точно се занимаваш, но не е нормално една продавачка в квартален магазин да взима повече дори и от най-ниското ниво военнослужещ (да не говорим за офицерския състав), но точно такава беше ситуацията преди 2-3 години.
цитирай
47. анонимен - вече няма квартирни
26.07.2009 19:30
Георгиев
Уважаеми господин министър,
Бих искоал да Ви запитам за вашето мнение относно отмяната в последния момент на "Наредбата за отдаване под наем и за разпореждане с имоти от ведомствения жилищен фонд на Министерството на отбраната и за изплащане на компенсационни суми на кадровите военнослужещи, които ползват жилище при условията на свободно договаряне" с ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 176 ОТ 10 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАРЕДБА ЗА РАЗПОРЕЖДАНЕ С ЖИЛИЩА, АТЕЛИЕТА И ГАРАЖИ ОТ ЖИЛИЩНИЯ ФОНД НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА!
Личното ми мнение,че по този начин тройната коалиция и предния министър ВИ заложиха голяма социална бомба. Доколкото си спомням някъде около 7000 са безквартирните военнослужещи и цивилни служители в МО и БА. Независимо от кризата, да живееш в София, Пловдив, Варна, Плевен и др.градове при тези наеми ще доведе до поне 6-15 % от безквартирните да решат да напуснат армията. На последните конкурси за набиране на кадрови войници поне в София се явиха масово хора от провинцията, е какво ще правим сега?? Знам със сигурностх поне за петима, че няма да се явят за подписване на заповед за приемане н военна служба.
цитирай
48. анонимен - Вие наистина ли сте племенник на ...
26.07.2009 23:17
Вие наистина ли сте племенник на другаря Петър Младенов или това е поредната порция "помия" срещу професионалистите в България?
цитирай
49. анонимен - Военни магазини?
26.07.2009 23:43
Здраве желаем, Господин министър !!!
Дано не е вярно това за квартирните, че работата става .... гадна, ама тоз месец няма , а хазяйката не я интересува.
Господин министър , имам едно питане....
Кога в военните магазини ще мога като влезна по което и да е време на годината, да изхарча пълния лимит?
Не знам дали знаете , но там ситуацията е следната :
- по голямата част от годината няма подходящи номера дрехи и "кубинки".
- когато има всичко се оказва че си си взел някои неща миналата година и сега имаш пари АМА НЯМАШ право да вземеш- тъпо ми се струва.
- понякога се оказва че ако се появиш с торби4ка с бонбони и кола изведнъж се появяват разни дрешки :)
Но най ме е яд като си върна книжката (лимитна) с неизразходван лимит, ей направо не мога си намеря място, много ми е любопитно къде отиват тез пари дет не съм ги изразходвал??????

Другото дето ме кара да позеленявам, е как така всяка година цените на дрехите в тез маркови магазини растат- последно май ризите бяха към 40 лв, качеството е уникално- китайските стоки са по добри......това ако е е 100% памук аз съм трамвай
което ми припомня следното нещо :
тук в България има едни фирми дето от няколко години се занимават с доставка на работно облекло- не знам дали сте чували, но тези фирми обличат БТК, Лукойл, Марица-Изток и все такива малки предприятия с численост поне 5 пъти по- голяма от подчиненото ви подразделение, .....
Та тези фирми доставят кубинки които като качество са на светлинни години от боклуците по военните магазини и най странното е че са на същите цени !!!!
Не мога да разбера как в 21 вече век с правят кубинки с дизайн от преди 50години, и качество много ама много по зле от това преди 50 години,
аз отдавна вече не ги ползвам тези боклуци от военните магазини, купувам си от другите - китайските с дебела подметка - мека удобна пазеща от студа зимата, и които изкарват повече от 2-3 седмици ( всъщност 2 години си карат при нормална експлоатациа).
Та такиви ми ти работи , има нещо гнило в цялата система с военните магазини, щом можеш да си купиш от от фирмените магазини дет ги шият тез дрехи комплект на много по ниски цени......

За жените в армията : ами това е няква криворазбрана цивилизация - изсипаха сумати ти "женоря" след което половината излезнаха в майчинство хихихихихихи, и после няма кой да върши работа, някой дейности си изискват мъжка ръка колкото и еманципирани да са жените.

Хубаво ще е да се променят критериите за прием на кадрови войници- за някой места си трябва техническо средно образование или както се казва от всяко дърво свирка не става, докарай един тракторист пък после си троши главата да му обясняваш разлика между ток и напрежение :)

На добър час Господин Министър !!!!

П.С.
Добре е погледнете сметките в фирмичките дет модернизират армията щот там има едни компютри дет струват по 300 000 лв, и куфарчета по 100 000 000 (един милион) лева, и аз искам да имам такава фирма - тогава нямаше да плащам наем а ще си купя цял блок.
цитирай
50. анонимен - 49 post
27.07.2009 09:46
Най - отдолу в 49 пост съм прекалил с нулите хихихи, ако е възможно ги поправете че са станали сто милиона.
цитирай
51. анонимен - Искаме си квартирните!!!
27.07.2009 13:00
ПЪРВОТОТО НЕЩО,КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ СЛЕД , КАТО ПОЕМИТЕ ОФИЦИАЛНО ПОСТА МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Е ДА ПРЕДЛОЖИТЕ НА МИНИСТЕРКИЯ СЪВЕТ ДА ОТМЕНИ ОТМЯНАТА НА ТОЧКАТА КЪСАЕЩА КВАРТИРНИТЕ ПАРИ НА БЕЗИМОТНИЯТ ВОЕННОСЛУЖЕЩ И ПАК ДА СИ ВЗИМАМЕ ПАРИТЕ ЗА КВАРТИРА,ЗАЩОТО ТОВА Е ПОДИГРАВКА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ С БЪЛГАРСКИЯ ВОЕННОСЛУЖЕЩ.БОГ ДА Е СВАС!!!
цитирай
52. анонимен - относно квартирните
28.07.2009 14:07
георгиев
Уважаеми колеги!
СПОКОЙНООО!! Пак ще се плащат квартирни - НАРЕДБА Н-17 ОТ 16 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА КОМПЕНСАЦИОННИ СУМИ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, КОИТО ЖИВЕЯТ ПРИ УСЛОВИЯТА НА СВОБОДНО ДОГОВАРЯНЕ
В сила от 28.07.2009 г. Издадена от Министерството на отбраната
Обн. ДВ. бр.59 от 28 Юли 2009г.
Чл. 1.. С тази наредба се уреждат условията и редът за изплащане на компенсационни суми на военнослужещите и цивилните служители от структурите на Министерството на отбраната по чл. 77, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.
Съжалявам за притесненията. |Просто в МО не си дават сметка какви наредби как и кога се публикуват.
цитирай
53. анонимен - ОТБОЙ!!!
28.07.2009 21:04
СПОКОЙНО ВЪРАХА ГИ, ПРОЧЕТЕТЕ БРОЙ 59 НА ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК ТАМ ВСИЧКО Е ОПИСАНО......
цитирай
54. анонимен - не искаме квартирни
28.07.2009 22:23
ние не искаме квартирни, искаме министерство на отбраната да ни осигури жилища в които да живееме спокоино със семействата си и след като служим определено време в армията да имаме право да ги купим на преференциални цени. А тези които решат да си ходят по рано от службата да ги освобождават за следващите които идват.
Ние също искаме да запазите този социален статут който ни даде предишния министър и ако може да ни го повишите още малко.
цитирай
55. анонимен - До всички ревльовци без квартири
29.07.2009 15:40
Какво сте ревнали за тези квартирни човека още не се е огледал в министерството а вие го метнахте. Повече от 50% от картотекираните имат жилища , които се водят на някой роднина и за 100 лева се правят на улави. Какво са виновни тези дето теглиха кредити и си купиха жилища. Каде е стимула да изплащаш кредит и да ти спрат квартирните. Според мен трябва да се обмисли коренно различен начин за компенсиране на безимотните. Такъв, който е справедлив за всички. По този начин ще се намалят и злоупотребите. А написаното от 49 е абсолютно вярно и трябва да се ревизира. И аз съм ги срещал тези скъпите компютри
цитирай
56. анонимен - До всички имотни ревльовци
29.07.2009 16:06
Само му е до вашите квартирни на министъра. Още не се е огледал а вие го метнахте. Половината от безимотните действително са такива, но останалите имат но се водят на роднини и близки. Правят се на тарикати за 100 лева.
Какво са виновни тези които теглиха кредити за да си купят собствени. Какъв им е стимула след като изплащат кредит без да вземат квартирни. Цял живот ли ще живеете на гърба на държавата и армията ще ви подслонява, храни и облича? Според мен механизъмът на финансиране трябва да се промени радикално. Такива пари да се полагат на всички според прослуженото време и сключения договор. Така ще се намалят значително злоупотребите. А колегата 49. е прав. и аз съм ги срещал тези суперскъпи компютри и рутери. Много ми е интерсно какво има вътре.
цитирай
57. анонимен - До всички имотни ревльовци
29.07.2009 16:07
Само му е до вашите квартирни на министъра. Още не се е огледал а вие го метнахте. Половината от безимотните действително са такива, но останалите имат но се водят на роднини и близки. Правят се на тарикати за 100 лева.
Какво са виновни тези които теглиха кредити за да си купят собствени. Какъв им е стимула след като изплащат кредит без да вземат квартирни. Цял живот ли ще живеете на гърба на държавата и армията ще ви подслонява, храни и облича? Според мен механизъмът на финансиране трябва да се промени радикално. Такива пари да се полагат на всички според прослуженото време и сключения договор. Така ще се намалят значително злоупотребите. А колегата 49. е прав. и аз съм ги срещал тези суперскъпи компютри и рутери. Много ми е интерсно какво има вътре.
цитирай
58. анонимен - OTNOSNO KOMENTAR 54,55,56,57
30.07.2009 00:13
KYM 54 NALI SE SE6TA6 4E NEE VAZMOJNO DA SE DADAT EDNOVREMENNO NA VSI4KI NUJDAE6TI SE APARTAMENTI,SAGLASEN SAM S TEB NO PODOBREE SAS 100 LV V MOMENTA I DA PO4AKAME OTKOLKOTO NITO 100 NITO APARTAMENT...........I V TAQ KRIZA 100 LV SA MNOGOOOOOOOOOOO
цитирай
59. анонимен - Министерство на отбраната
30.07.2009 12:55
Уважаеми г-н Младенов,

Бих искал да Ви честитя избирането за министър на отбраната.

Желая Ви успех и най-добронамерено Ви препоръчвам да погледнете тази препратка:

http://psc-bg.org/psc/bg/arhivpublikacii.html?pageID=81
цитирай
60. анонимен - Аз съм № 45
30.07.2009 15:56
До № 46 - къде е доброто старо време при бай Тошо, когато военните бяха ехее... с едни от най-високите заплати, с ведомствени жилища. Е свършИ, бате. Приеми, че военните не са най-ценните хора и други може да печелят повече. Яд те е колко взимала продавачката - ами така е преценил нейният работодател, сигурно я осигурява на МРЗ, тя вероятно го краде и така... А твоят работодател е смотаната ни държава със смотания си бюджет, която хич не е цъфнала, и все пак те осигурява на реалната ти заплата и то 1-ва категория труд, което е още поне 50% от заплатата ти.
И накрая - ако самочувствието ти и авторитетът ти се градят на това колко получаваш - жалко.
цитирай
61. анонимен - ТАКСИ ДУНАВ МОСТ
31.07.2009 16:43
Г-н Младенов, предполагам не сте забравили за каузата си за премахване на Дунав мост ?
цитирай
62. kidthunder - До №60 (който всъщност е №45)
01.08.2009 17:21
Извинявай, бате (ако мога да се включа в твоята стилистика), но никой не подценява работата на когото и да било. Всеки може да се осигурява на реалната си заплата, но в частния сектор много хора (основно млади) предпочитат да взимат със 100-на лева повече, отколкото ако плащат осигуровки. Всъщност, основно хората на държавна работа са тези, които най-чинно си плащат всичко. Колкото до заплатите на военните -ще се опитам да си обясня позицията с няколко изречения.
Първо, военните имат резица допълнителни ограничения и натоварвания (основно психически) свързани с работата: винаги трябва да си на разположение, не получаваш пари за извънредно работно време (което примерно при мен е доста), при напускане на страната трябва да оведомиш съответните органи, проверяват те за щяло и за нещяло, дежурства, постоянната вероятност да те преместят в друго населено място и т.н.
Второ - работим с класифицирани документи. Основният начин, който големите частни компании използват, за да предотвратят изнасянето на конфиденциялна информация е допълнително диферинцирано заплащане спорид нивото на достъп на съответния служител. И между другото нашите депутати например си гласуваха преди 2 години надбавки от по 400 лв. поради това, че работят с клъсифицирана информация.
Трето - за да се увеличи доверието в институции като армията, при които реално се поддържат способности, но е по-добре да не се налага тяхното използване, е ноебхонимо издигането на социалния статус на служителите им. Някак си не може да очакваш от един човек, който трудно може да си позволи да кара нещо повече от Golf и рядко може да си позволи дори и дребни луксове, да вдъхва авторитет и доверие. В развитите страни хората в армията не са някакви богаташи, но и не се борят да свързват двата края.
Поздрави, №45!!!
Всеки от нас иска да си върши работата, но за цивилните нашата работа е доста неясна и основните им впечатления са от лошото отношение в казармата.

P.S.: До всички анонимни - пишете отдолу някакво име или прякор. Подобрява общуването.
цитирай
63. анонимен - Привет на всички анонимни
01.08.2009 21:29
Защо част от коментарите, мненията и диалозите в постинга ми приличат повече на разговор между хора лишени от свобода и име, а само с личен номер ? Това от страх ли е, или от неудобство и скрупули ?
цитирай
64. анонимен - А чифутите имат ли пръст в назнач...
01.08.2009 23:28
А чифутите имат ли пръст в назначаването Ви за Български министър. Питам, защото чувам разни работи за Вас. (Не се притеснявайте от термина "чифут" - това е хубава българска дума, използвана от Българските Възрожденци, и от Левски, и от Каравелов, и от Христо Ботев...)
цитирай
65. ziezius - за чифутите
02.08.2009 00:16
Извинявам се - горният пост го писах аз, но не съм се регистрирал, и е излязъл като анонимен
цитирай
66. анонимен - МО
03.08.2009 15:11
Здравейте г-н Младенов,
Така наречената "социална политика" в МО се отнася за определен кръг от хора. Направете справка за кои има карти всяка година за море в сезона юли- август. Това са все едни и същи хора на едни и същи места на едни и същи длъжности. Същите тези са и в сезон пик за планина в най-лъскавите бази на МО.
Направете справка как се формира класирането на нуждаещи се от жилище. Точковата система е разработена така че колкото е по голямо званието и длъжността толкова повече точки се получават. Идва началника "Х" в София и е в първите 10 веднага, а това че някой е картотекиран 10 години и има 3 деца все е класиран някъде в зоната където не се получават жилища и няма никакъв шанс да мръдне напред, защото при следващото класиране всичко се повтаря.
Направете справка какви компютри, телефони и обзавеждане са купени за началници в БА, като една част от тях дори не умеят да ползват компютри или ползват такава част от възможностите им която не оправдава цената им за ползване като пишещи машини.
Направете справка какви са изискванията за повишаване в звание , майор, подполковник и полковник съгласно ПКВС / там нещо се споменава за военна академия и приравнени на нея / и поискайте справка за това колко в момента от хората в БА са повишени в старши офицер и не са отговаряли на тези изисквания. Същите тези са в несъответствие , но пък веднъж повишени няма страшно за тях , при всяка промяна на ПКВС се дава гратисен период за несъответствие за 3-4 години напред , при следваща промяна нови 3-4 години и така все може да си в несъответствие.
Направете справка колко пенсионери работят в МО и на какви длъжности са били преди това. Нужно ли е да се назначават пенсионери / най-вече бивши военнослужещи/ , когато има млади и далеч по кадърни хора които са безработни.
Освободете армията от всички агенции, структури и поделения които нямат място в нея. Нужно ли е да има ремотни поделения чиято издръжка е десетки милиони лева , а имат ремонти за 10 пъти по малко пари, че за тия пари само от издръжката ще купите, ремонтирате или построите много повече.Нужни ли са куп агенции , които нямат нищо общо с армията. Които иска да почива има достатъчно на пазара туристически агенции, сключете договори с тях едва ли ще са по-скъпи за организация която осигурява десетки хиляди почиващи годишно.
Има и още много други неща за които може да се пише, но ще стане дълго.
Желая Ви успех и дано нещо успеете да промените в МО където всичко е най-вече за така наречените ” наши хора” и е направено за тях.
цитирай
67. анонимен - http://www. segabg. com/onlin...
04.08.2009 13:48
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=3123&sectionid=2&id=0000402

Нещо да кажете по темата? Какъв ще е Вашият коментар? Т.е. Вашето административно разпореждане?
цитирай
68. tsv - Забелязвам, че интересна дискусия ...
08.08.2009 14:23
Забелязвам, че интересна дискусия се заформя и реших и аз да напиша няколко реда по въпросите, за които мисля, че имам какво смислено да кажа.
1. За техническото образование. При нивото на нашето образование, една диплома е гол къс хартия. По-лошото е, че дава фалшиво самочувствие на притежателя й. Иначе съм напълно съгласна, че трябват технически познания, които да са на нивото поне на това, което се очаква, че се изисква за получаване на съответната степен.
Всъщност, колкото и шаблонно да звучи, най-важното е какво можеш. Наистина има доста тънкости, които ако човек не знае, прави големи гафове, но поне по мое мнение, ако не познаваш конкретния хардуер/софтуер, особено когато е по-сложен, каквито и тапии да имаш, са безсмислени. Конкретният хардуер и софтуер се опознават основно самостоятелно, от курсовете, които доставчикът би трябвало да организира и от съпровождащата ги документация, която за жалост често е на принципа, че всякакви съвпадения с действителни лица и събития са неволни – тоест това, което пише в дебелите тухли, няма много общо с това, което ти трябва да знаеш, за да се оправиш с хардуера или софтуера. Освен това лошото е, че често задачката е за време – тоест нямаш неограничено време, през което да се бориш с новите щайги и много често се оправяш с тях не защото ги познаваш из основи, ами благодарение на късмет и интуиция.
А като стана дума за трактористи, които се правят на програмисти, системни и т.н. - в ИТ сектора е направо масово явление!

2. За жените в армията. Аналогията, която веднага правя, е с ИТ, което също се води за мъжки сектор. Когато аз самата попаднах в ИТ, при първата реплика, че жената-програмист е като морското свинче – нито е морско, нито е свинче, направо щях да пребия хилавичкия колега, който я каза. Но с течение на времето и най-вече след повече контакти с всякакви кифли, патки, кучки, крокодилки, чуми и други представителки на нежния пол, малко си промених мнението. Заради точно тези индивидки, много често отношението и към тази част от жените, които са по-добри от много от мъжете, е малко или повече дискриминационно.
В известен смисъл, покрай сухото гори и мокрото – заради всякакви тъпи патки, които вместо да си седят вкъщи и да си дундуркат издръжката, се врат където не им е работата и основното им професионално умение е интригантството, отношението към жените в ИТ, дори и към тези, които наистина могат, е малко негативно.
От друга страна много зависи и какви са мъжете в съответната сфера. Поне аз лично съм имала проблеми основно с разни педалчета, посерковци, мухльовци и други такива мамини лигльовци, които не стават за ИТ, но така отчаяно са се вкопчили в кокала, който са докопали, че човек просто не може да си позволи феър плей с тях. Иначе със свестните колеги не съм имала проблем, дори и в случаите, когато са ми били подчинени, а още по-малко, когато взаимоотношенията ни са били peer-to-peer. Дори единият от колегите си спомням, че казваше, че жените, които стават за мениджъри (а на тази цедка окапват повечето женки), са по-добри от повечето мъже-мениджъри, защото обикновено не поемат безумни рискове и търсят най-справедливото решение с минимални жертви. Друга тема е колко шефки стават за мениджъри и с какви методи управляват – както се майтапех за една колежка, чийто болни амбиции да стане шеф си бяха наистина за подигравка, „тая работа не е като оная работа и мениджмънтът не е точно същото като да командориш онзи Мунчо мъжленцето ти“.
Едва ли аналогията с ИТ е едно към едно, но вероятно има доста прилики. Вярно е, че армията е различна от ИТ – най-малкото защото там се изисква добра физическа кондиция (или поне така предполагам като съвсем външен човек) и ако съм мъж и някоя колежка ми се затръшка да й нося автоматчето, че то било тежичко, хич няма да съм джентълмен, но поне аз си мисля, че ако мъжете са мъже, а не мухльовци, посерковци и побойници и жените са на ниво, жените могат да са много полезни в армията.
цитирай
69. анонимен - ВМГ
10.08.2009 22:18
Не мога да разбера едно нещо,вие господин министър четете ли всичките тези словоизлеания или всичко е една химера,просто незнам от къде да започна!1.Какъв е този зам.миистър Аньо Ангелов това е един стар комунист и никой не може да ме убеди в обратното явно той ще ръководи парада това нее никакъв специалист това е един ХРАНТУТНИК,друго помислете за ВОЙСКАТА а не за техниката,условията в която служи,за старите ГЕНЕРАЛИ,ПОЛКОВНИЦИ,О ЗЕТА И ПРОЧИЕ.За своеволията на така наречените "ОФИЦЕРИ"намалете ги и най-вече висшия команден състав.ПОДМЛАДЕТЕ АРМИЯТА!НА 1 ВОЙНИК 3 офицера.Друго пуснете ги най на края тези квартирни - ХОРАТА ИЗНЕМОГВАТ ВЕЧЕ МИСЛЯ , ЧЕ НАПРАВИХТЕ РЕВИЗИЯТА ДРУГО МНОГО ВАЖНО ДАЙТЕ НАЙ-НАКРАЯ ТОЗИ ПРОСЛОВУТ КОЕФИЦЕНТ КОЙТО Е В СИЛА ОТ 12.05.2009 ДВ БР.35 ЗА ВОЙНИИЦИ НЕ ПО МАЛКО ОТ 1.6 ЗА СЕРЖАНТИ НЕ ПО МАЛКО ОТ 1.75 ЗА ОФИЦЕРИ 2.2 И ЕДНА ПРОСТА СМЕТКА.В МОМЕНТА БАЗАТА ОПРЕДЕЛЕНА ОТ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ Е 376 ЛЕВА ПО 1.6 ОПС! КОЛКО Е ТОВА 601.60 ЛЕВА А СЕГА ЕДИН БЪЛГАРСКИ ВОЙНИК ВЗИМА 546 ЛЕВА КАКВО СЕ ОСЛУШВАТЕ.Е ВЕЧЕ СМЕ В НАТО И НЕ СМЕ НИКАК АКТУАЛНИ,ПРОФЕСИОНАЛНА АРМИЯ СМЕ И КАКВО ОТ ТОВА С НАЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ-НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ ДАЙТЕ СТИМУЛ И УСЛОВИЯ
цитирай
70. анонимен - От №60 (който всъщност е №45) специално за kidthunder
11.08.2009 17:36
По принцип стилистиката ми не е такава, но повсеместната простотия на изказа понякога явно ми влияе :) Аз пък виждам при теб някои правописни грешки, но не за това сме тук...
Напълно съм съгласна с позицията ти и съм наясно с физическите и психически натоварвания. Обаче:
1. Точно затова е І-ва категория труд - за по-високо осигуряване и по-ранно пенсиониране при професии с повишено натоварване.
2. Когато си постъпил, си бил наясно с ограниченията и натоварванията, които изброяваш, знаел си горе-долу какви пари ще взимаш в армията. Щом си я избрал - носиш си службата с плюсовете и минусите. Ти поне си млад, не си служил примерно 25-30 години и да нямаш алтернативи - т.е. напускаш, ако не ти изнася, и си търсиш друго поприще.
3. Струва ми се пресилен израза "свързване на двата края". Вярно е и това, че сме далече от развитите страни, където един човек издържа цяло семейство, но...това е положението в България.
Не че системата няма недостатъци. Прав е № 49, прав е и № 66 че на евтини екскурзии ходят едни и същи хора, и то с немалки заплати. Изобщо агенцията и ВМА са едни черни дупки, които поглъщат маса пари, а не всеки може да се дореди до услугите им.
Поздрави на Варна!
цитирай
71. анонимен - Анонимни,
13.08.2009 12:18
Освободете блога от личните си спорове и изяснявания !
цитирай
72. анонимен - До номер 70
13.08.2009 14:15
За какво толкова голямо натоварване в армията иде реч. 70% от хората там са канцеларски плъхове, които по цял ден нищо не правят.По-принцип бездействието много натоварва и изморява определени хора и те това го считат за голям минус на военната служба.Половината военнослужещи бъркат армията със "Социална служба" която трябва да се грижи за тях и семействата им, а те да получават по възможност голяма заплата и нищо да не правят.Всичко им е много тежко, обаче като настъпят съкращения следва рев,селски номерца и търсене на всевъзможни връзки и роднини за отърваване на кожата.Много е тежко пък голям страх да не бъдат уволнени , защото на ”вънка” за тоя мързел няма екстри/ 40 дена платен годишен отпуск, първа категория труд, възможност да се пенсионираш при 25 години осигурителен стаж, всички осигуровки по заплатата ти се заплащат от бюджета, които са към 300-400лева ,получаване допълнителни пари за плащане на наем 130-140лева, заплащане на пътя в двете посоки при отпуск за цялото семейство,порционни пари, при уволнение брой заплати равен на прослужените години и др./ и доста добра заплата за уменията на повечето. Дайте им шанс г-н Младенов на тези мърморковци да си намерят работа за тези заплати които вземат на вън да видим колко от тях ще успеят да минат „малката” военна заплата
Не знам да има фирма в която да има щат от един куп шофьори чиято работа е да возят някой, при положение че той е правоспособен водач.Не знам да има фирма в която да има по шат машинописки за да пишат материалите на началниците защото те имат компютър ама не знаят освен за редене карти за какво друго може да се ползва/става и за писане не е мултимедиен център &#61514;/.
Който му тежи всичко това и се смята за неудовлетворен може да си смени работата, не знам МО да е задържало някой. Нека в армията останат хора на които тази работа им е по сърце, които знаят,могат и искат да служат на България, а останалите неща ще си дойдат с времето.Да си военен е повече от заплата и екстри!
цитирай
73. анонимен - Национална гвардия в България?
16.08.2009 01:20
Здравейте Николай,
Първо честито!
От години това нещо ми се върти в главата, и винаги когато стане некоя беля се убеждавам, че доброволците са много ценен ресурс когато имаме срещу нас природни стихии. Ще споделя малко размисли, и може би ще се съгласите с мен...
Като възпитаник на военно училище, за щастие без нито един стаж като офицер, съм разбирал колко важно е в екстремната ситуация да има повече подготвени хора.
Вадя си хляба със счетоводство, но мога да карам всякаква товарна машина, грейдер булдозер, багер, мога построя временно инженерно съоръжение, мост, рампа, полеви лагер, мога да минирам и разминирам, знам как да ограничавам пожари и какво ли още не...
И така не съм само аз, и има много други специалисти, които могат да се използват при кризисни ситуации... но някой трябва да ги покани и организира ... и екипира.
цитирай
74. kidthunder - До №72
17.08.2009 10:36
Първо, писна ми да се обръщам към хората с номера, но явно вие си предпочитате така.

Сега да си дойдем на думата.
Хубаво беше да си споменеш и ти професията, за да мога по-правилно да ти отговоря, но...
Така наречените от теб "канцеларски плъхове" ги има във всяка една фирма и в армията ги има. Не са 70%, но ти си знаеш. Че има такива които нищо не правят си прав - така е навсякъде, но определено не можеш да кажеш, че всички в армията са така (всъщност можеш явно, но не си прав).
По отношение на "Социалната служба", както наричаш армията, трябва да се опиташ просто да разбереш, че както във всяка една държава, на хората на военна служба им се налага да се местят от град на град и то не по собствено желание. Не знам дали си наясно с какво е свързано това, но при положение, че си се "устроил" някъде и след 10 години ти кажат, че те местят това си е голям шок и за теб и за семейството ти и ако няма Социална политика по този въпрос - отиваш на новото място и започваш от нулата.
Това всъщност е едно от "липсващите" натоварвания за които говориш. Друго сериозно натоварване, за което явно не се сещаш (или омаловажаваш) е това, че презмесеца поне 2 пъти (в повечето случаи повече) всеки от нас дава дежурства (къде безмислени, къде доста сериозни) по време на които си 24 часа на "работа" от които имаш само 4 часа сън. Съветвам те да опиташ да го правиш известно време, за да си създадеш впечатление.
Голямата грешка на всички е, че си мислят, че след като армията не произвежда нищо, тя е просто една организация на хрантутници, но всъщност армията "произвежда" нещо, наречено сигурност. Това е нещо с което си свикнал и ти пожелавам никога да не ти се налага да виждаш, защо е необходима армия. Дори без военно положение военните помагат, но явно не си претърпявал сериозно наводнение или масивен пожар или нещо подобно.
Аз съм в армията и мога да ти кажа, че голяма част от хората тук (не всички разбира се) спадат към така желаната от теб група "...работа им е по сърце, които знаят,могат и искат да служат на България...". Основният пробем е, че липсва уважението на хората към нас и стимулите да останеш в тази институция все повече намаляват.
Ще ти дам пример със себе си:
Аз също съм "канцеларски плъх" - офицер от ВМС по международни отношения. Говоря два езика, имам докторска степен, скъсвам си ******* от работа (миналата година от средата на юни до средата на октомври имах само един свободен weekend), давам дежурства и получавам 1100 лв. Приятелката ми постоянно ме навива да се махна, защото в "цивилизацията" за тази работа ще получавам доста повече (тя е на 24 сега завършва висше и получава 1500 лв), но аз вярвам, че има нужда от нас и мисля, че нещата ще се подобрят и по тази причина смятам да продължавам гордо да си нося пагона.

Така че, уважаеми анонимен, имай малко уважение към нашата работа, за да имаме и ние уважение към твоята.

Поздрави от Варна!
LTJG Georgi Georgiev, PhD
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929419
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол