Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2009 14:50 - Българските избори и Европа
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 13616 Коментари: 10 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Предстоящите парламентарни избори са важни за всички нас в България, но даваме ли си сметка за значението им за Европа? Не съм привърженик на тезата за "уникалността" на България, но има исторически контекст, който трябва да осъзнаваме, когато правим своя избор на 5 юли. Избирайки бюлетината, която е спечелила нашето доверие ние избираме не само дали искаме дясно или ляво управление; дали искаме Борисов или Станишев; дали си продаваме гласа за 50 лева; или искаме да дадем имунитет на някой, който е преследван от закона. С избора си на 5 юли българските граждани ще отговорят на много важен въпрос - провал ли беше последното разширяване на ЕС и тръшваме ли вратата пред носа на бъдещите кандидати. Защо?


През далечната 1995г. никой в Европа не вярваше че България ще бъде член на ЕС. Въпреки подадената кандидатура, страната беше на ръба на икономическа катастрофа, управлението на БСП вече се раздираше от противоречия, а мафията породена от "юго-емабргото" трупаше пари и влияние. През 2000г. започнаха преговорите за присъединяване и въпреки безспорния успех на това дело, много хора приемаха с насмешка целта след седем години България да бъде член на Европейския съюз. Първите години на преговорите обаче зададоха темпото - политическият елит се съсредоточи върху задачата, администрацията се мобилизира.


Към 2007г. сред тези, които следяха процеса внимателно, мнението за страната ни, както в Европа, така и у нас бе разделено на две. Едните смятаха, че всичко, което се прави е "на хартия", че "реални промени няма"; другите бяха убедени, че България е пример за страните от Югоизточната Европа. Официалната позиция на правителствата на СДС и на НДСВ се придържаше към втората теза. И защо не? За по-малко от 10 години страната ни бе овладяла икономическия спад, бе стабилизирала финансите си, икономиката растеше с внушителен темп, безработицата падаше. От високо нещата изглеждаха положително. България се превръщаше в пример за подражание. След като ние можем да се справим с тежката задача на подготовката за ЕС, значи и бившите юго-републики могат.


Разбира се, не така изглеждаха нещата отдолу. "Цената" на усилията да се подготви страната за членство в ЕС бяха съсредоточени в онези области, в които имаше европейско законодателство. Образование, здравеопазване, правосъдие - все области на национални компетенции - останаха на заден план. Ръстът на икономиката бе съпътстван и с нарастване на корупцията и обрастването на властта в различни схеми. Слабата съдебна система не можеше да реагира адекватно поради много причини, но основно защото съдиите и прокурорите не чувстваха зад себе си гърба на държавата да се противопоставят на организираната престъпност. Всичко това се виждаше както от всеки български гражданин, така и от европейските бюрократи в Брюксел. Съмненията се превърнаха в подозрения, но въпреки това страната получи последен кредит на доверие и на 1 януари 2007г. стана член на ЕС. Скоро след това подозренията се оказаха факти и на България бе лепнат етикета "най-корумпираната страна в Европа", спрени бяха европейските фондове и страната потъна в международна изолация. От положителен пример се превърна в негативен пример. Международният ефект от неспособността на българското правителство да се справи с проблемите е в няколко посоки.


Първо, правилата на бъдещето разширяване на ЕС бяха променени. Обект на преговорите с България и останалите страни от Централна и Източна Европа бяха сроковете, в които страните ще приемат европейското законодателство. За задаващите се след нас това не е достатъчно - на тях им искат реално да докажат, че прилагат определено законодателство, преди ЕС да допусне, че са готови. С други думи не само да приемат определени промени в законите, но реално да ги въведат в действие. Сами разбирате разликата, нали?


Второ, провала на българското правителство даде хляб на всички, които смятат, че ЕС няма капацитет да се разширява към Западните Балкани. След като България не може да се справи, то защо да очакваме другите страни да бъдат по-добри? Корупцията не е българска запазена марка, а организираната престъпност има мрежи в целия регион.


Трето, започна дебат - макар и не много публичен - какво прави ЕС със страни, които не могат да се справят с отговорностите на членството си. Този дебат не е нов за Европа, но в момента въпросът се поставя с по-голяма острота. Как ще върви ЕС към "обща зона на правосъдие и сигурност", след като за две от страните членки (България и Румъния) има специален механизъм за наблюдение? Оказва се, че Европейският съюз не е добре подготвен да се справя с проблематични държави, които са вътре в съюза. Няма как България да стане част от Шенгенското споразумение, ако няма доверие в нейната способност да се справи с престъпността.


Четвърто, провалът с евро-фондовете повдигна много остро въпроса за цялостния контрол върху финансовите средства на ЕС. Това, съчетано със световната икономическа криза, означава, че Европа ще бъде много по-скептична, за какво и как отпуска пари в бъдеще.


Ситуацията сигурно изглежда безнадеждна, но не е. Решението й обаче зависи от самите нас. В Европа няма конспирация срещу България или кампания целяща да се очерни името на страната ни. Има много трезва преценка на рисковете, но има и много желание за промяна. Никой в Европейския съюз не иска страна, която не може да се справи, защото това подкопава доверието на европейските граждани в силата и смисъла на съюза, дава хляб на екстремистите.


Първата стъпка е на 5 юли, когато гласуваме за нов парламент и ново управление. Втората стъпка ще зависи от следващото правителство, но за да има шанс да успее, то се нуждае от ясен мандат за промяна. Затова всеки от нас, когато реши дали да гласува или не, или за кого гласува трябва да си дава сметка, че неговото решение има далеч по-големи външнополитически измерения отколкото изглежда на пръв поглед.




Гласувай:
0



1. aman - В крайна сметка сте част от полит...
18.06.2009 15:21
В крайна сметка сте част от политическия елит на страната в годините, които описвате - какъв е дела на отговорност, който носите?

Твърдението, че България е провалила се държава е много пресилено и силно политизирано: България винаги е била най-изостаналата държава от приетите в последната вълна на ЕС и не само!
Приемането на България е в резултат от политическо решение, а не следствие от изпълнението на критериите за членство и реформираност на сферите от обществено икономическия живот по европейски образец!
Правителствата на ОДС и НДСВ в много по-голяма степен "гримираха" България, за да може да заблуди западното обществено мнение, че е готова, но това така и не стана. Ако използваме една метафора.. Европа си взе натъмно и след няколко чашки готино гадже, с хубави очи, големи гърди, стегнато тяло и добър речник, а се събуди с плоска, кривогледа, проскубана, досадна дърдорана!
Имитацията на реформи и отказа да се европеизират българските порядки, съчетано с крадливото, неморално и безпринципно поведение на българските политици е причината държавата ни да е в това състояние, само че сега процесът е друг - не сме в чакалнята, напудрени и напарфюмирани, а сме вътре и цапаме и плюем и правим други невъзпитани неща - не българските граждани, а политиците.... които също са български граждани за съжаление!
България никога не е била отличник в присединителната вълна - отлични бяха Словения, Прибалтийските републики, Унгария, Чехия и т.н., а състезанието с Румъния беше меко казано смешно, защото и двете страни бяха приети по една причина, а за всеки средно мислещ човек би следвало да е ясно, че потенциала на Румъния във всяко едно отношение е далеч по-висок! България беше отличник на МВФ по отношение на излизането от кризата, чрез препоръчания от него инструмент "валутен борд"!
Като най-слаба и неразвита страна в съюза, с най-неграмотни и неопитни политици, естествено България стана мишена и пример за назидание за Брюксел. За това помогна и усложливото взаимно оплюване от страна на българските политици по между им и на страната пред европейските институции!
Което и правителство да управляваше България в първите години от членството, резултатът щеше да е същия или сходен. Нима правителство на Костов или на Бойко щеше да е по-малко корумпирано или по-малко некадърно или по-малко обвръзано в зависимости. Вижте се в огледалата си и не се самозаблуждавайте, вредно е и за вас и за страната!
Единственото вярно в поста е, че благодарение на намесата и натиска на Брюксел върху България сега страната има шанс да започне това, което за 20 години преход не се случи - да се европеизира и ценностно и съдържателно. Уви не мога да видя нищо смислено нито в програмите на ГЕРБ, нито на БСП, както и на другите мераклии за власт. За съжаление ГЕРБ, който трябва да олицетворява алтернативата на това управление е в тотална идейна и кадрова несъстоятелност, Сините са борят за 4-5% и оцеляването на Костов. Това е тъжната картина и имате две седмици да кажете нещо смислено, да предложите нещо съдържателно и да направите нещо стойностно.
В противен случай дори и да спечелите изборите - резултатът за България няма да е по-добър и не ми се иска да се наложи да съжаляваме, че не ни управлява тромавата, предвидима и стандартно крадлива Тройна коалиция.

А въпросът къде е отговорността, която носите като политик (при това маркетиран като такъв от новото поколение) си стои. И странно е, но като чета написаното - не усещам да сте от моето поколение!!!

цитирай
2. nmladenov - do aman
18.06.2009 15:51
1. Аз се занимавам с политика от 2001 и то се в опозиция. Такава явно ми е съдбата. Преди това обача години наред съм работил за това БГ да може да стане член на ЕС, защото съм вярвал (и продължавам), че страната може много по-добре да се развива.

2. Не съм съгласен. Първо, не България е провалена държава, а държавната политика в България е провалена. Това, че е най-изостаналата държава би трябвало да ни амбицира по-добре да се правим. Особено когато има възможности за това. А тази историческа обреченост - винаги сме и били и такива ще бъдем, хич не ми харесва. България изпълни критериите (разбирай приключи успешно преговорите) и затова се все решение да стане член на ЕС. Има много заблуди за ЕС - в крайна сметка преговорите бяха само за това в какви срокове приемаш европейското законодателство, в тези области, в които то съществува. Останалото си беше наша работа.

3. Не знам дали са я гримирали или не, но факт е, че имаше периоди на ентусиазъм и къртовски труд из цялата администрация. Просто в един момент ентусиазма затихна и хората загубиха желание да работят. Според мен това стана, когато усетиха, че няма политическа воля за промяна, а нещата са оставени на самотек.

3. Не мога да не се съглася, освен да припомня една английска поговорка. По-добре е да си вътре в палатката и да пикаеш навън, отколкото да си отвън и да пикаеш по палатката. ;-)

4. Никой не иска да си отличник, но това което показахме с излизането от кризата през 90те си беше безспорен успех. Защо не продължихме така? Толкова ли е сложно за една малка страна с има-няма 8 милиона граждани. Да, Румъния има голям потенциал, но има и големи проблеми.

5. Ами хайде политиците, особено тези, които управляват (от тях зависи най-много) да не дават повод страната да става за назидание. Толкова ли е сложно да не си назначават батковците и т.н., да се справят с фондовете. Не ми казвай, че това е някакво гигантско усилие!

6. Абсолютно не съм съгласен. Да спекулираме ако би бил някой друг какво би било е излишно вече. Млякото е разлято и е разлято от тези, които имаха най-голямото мнозинство в БГ парламент през последните 20 години и ако искаха можеха да направят чудеса и да бъдат пример за подражание, а не за присмех. След 2005 с мнозинството си, след 2007 с ЕС зад гърба си можеха да обърнат половината държава и да видим реални резултати. Реалността е една - за 2 години - 0.4% от фондовете са усвоени. Другото е забатачено, къде в корупция, къде в нехайство.

7. Програмите са много хубави неща, но по-важно е какво правиш с тях после. Дали остават само на хартия (в добрия случай) или ги забравяш и правиш точно обратното (в лошия случай). Има много хора, които работят по това, какво трябва да се направи от тук нататък. Дано да успеем.

8. Не знам от кое поколение сте, не мога да преценя по снимката на профила ви ;-) Аз не се "маркетирам", аз си пиша това което мисля и работя това, което разбирам.
цитирай
3. анонимен - Защо дремят пенсионерите? Младите ...
18.06.2009 15:59
Защо дремят пенсионерите? Младите ходят на работа защото имат да плащат заеми и кредити че хитрите еврейчета са ги вързали, ами пенсионерите защо чакат а не задръстят центъра на София.Те така или иначе страдат и вегитират, а така може да засилят процесите за събуждане на нацията.

Защо служителите на Държавна Сигурност не ги разкриват и не ги отстраняват от ръководни длъжности?

Защо ДС работи против България?Ами защото ДС работеше за комунизма, а не за България, а той е еврейска измишльотина успешно инсталирана у нас. Саддам го сразиха набързо за да правят демокрация но някой да е сразил комунизма като ще правят демокрация.Как, та той си е техен и него ще го трансформират с нежна революция. Та такива ми ти работи и затова България не може да се оправи , защото я оправят чужди муцуни и за да не ги усетим слагат на отговорни постове други послушни муцуни.Момчето на Седефчо, Сергейчо, Мемедчо и Монката Кобургов. Ако не гласуваме изборите не са невалидни защото няма такъв закон.Защо не го правят - защото ще имаме възможност за контрол и наистина ще настане демокрация, а за нея е по добре само да се говори според еврейските муцуни.Вие като си мислите че ще промените нещо с гласуване само жестоко се лъжете.От 44та ви мотат и засилват, а вие знаете само Ура нашата партия и до там.Софиянци трябва не само да се правят на столичани но и наистина да започнат да упражняват пряката демокрация като такива.Пръснаха ги зимата че търсели бомба.Като търсят бомба дайте им три ако трябва но само с гласуване и чаткане по клавиатурите нищо няма да постигнем.Европата не е доволна от нашите политици и ги санкционира, а ние си ги търпим защото така е по лесно.Никой няма да дойде да ни оправя Българията . Не го ли разбрахте това?
цитирай
4. анонимен - http://epochtimes-bg. com/ot...
18.06.2009 16:19
http://epochtimes-bg.com/ottegljane/
цитирай
5. aman - 1. Никъде не съм казвал, че България ...
18.06.2009 16:40
1. Никъде не съм казвал, че България е провалена държава - тя бше и е слабореформирана, фасаднодемократизирана посткомунистическа държава с лоша демографска среда, лоша инфраструктура и лоша икономическа инфраструктура. Това е положението!
2. Без да се отрича напредъка на страната през последните 12 години (след 97), в по-голямата си част той става въпреки поведението на българските политици и институции, често в борба със спънките, които те залагат. Добре, че все пак България има относително добро географско положение, относително читава и преди всичко ефтина работна ръка и е добра изходна позиция за икономическо развитие в съседни региони.
3. Освен процеса по хармонизация на българското законодателство с европейското, преговорния процес съдържаше много повече елементи - той беше свързан с реформи, които България трябваше да проведе, за да може да се приеме, че има функционираща пазарна икономика, работеща демократична система, ефективна правораздавателна система, политики в областта на екология, инфраструктура, регионално развитие, земеделие, поемане на краткосрочни и дългосрочни ангажименти в определени сфери и т.н. и т.н. Щом казвате, че процесът се е съдържал само в тази хармонизация и ако това е било и позицията на преговарящите то напълно доказвате тезата ми за "гримирането". Но то и не е нужно - факт е, че законодателството ни е хармонизирано над 90%, а в резултат не се случва нищо. С други думи случвало е това, което ние знаехме, а сега и Брюксел болезнено научава. На хартия всичко е ОК на практика.....
4. Не оспорвам верността на английската поговорка. Само казвам, че като си в предверито или на гости при някого - той е склонен да ти прости разни неща, а за други да си затвори очите. Но когато станете съквартиранти няма как или играеш по правилата на домоуправителя или си носиш последствията.
5. Управлението при криза по същество няма връзка с нормалния процес на управление. Това, че някой е успял да излезе от криза (няма никой неуспял поне в Европа - дори Германия се възстанови от ВСВ) не означава, че може да се справя в нормално управление и да не предизвиква нови кризи. Факт е, че България излезе от кризата през 97, но също така е факт, че това стана под зоркия надзор и постоянни мисии на МФ и Световната банка. Това, че по време на криза се показват свръхусилия и ентусиазъм е похвално, но за да може да се развиваш нормално е нужно професионализъм, компетентност, трезва преценка и ясна визия за това къде си и къде искаш да отидеш.
6. И аз не съм съгласен с ползването на "ако" към историческите периоди, но в случая няма как. Смешното е, че както през 97 (когато борда, големите приватизационни сделки, преговорите с МФ и СБ се случиха при Жан), сега всяко следващо правителство, без значение кой ще го излъчи ще може да се възползва и да развие пълноценно това, което българското правителство беше принудено да направи като реформи в администрацията и по отношение на работа с Европейските фондове през последната година. Що се отнася до клишето за 4% през първата година - тук аудиторията е интелегентна - голяма част от новоприети страни членки на ЕС през първата година не усвояват голям процент от предвидените за тях страни и в това няма драма.
7. За назначенията на батковци и братковци - въпросът е към вас - там където аз съм работил и работя - в нормалния частен бизнес това не просто не се случва, а е категорично забранено. Правила! Ама те не важат за политиците или поне те си мислят така.
8. Програмите се пишат - в нормалните държави - за да може избирателя да разбере какви ще са насоките на едно управление, какво ще прави като макрорамка, като отделни секторни политики, като визия за развитие. Демокрацията е състезание, в което освен подути глезени и мачовски прояви се борят идеи и конкретни предложения за управление. Това, което казвате е - повярвайте на глезена или на общите приказки дето съм ви написал или на още по-общите, които говорят нашите кандидати и т.н. пък ние като дойдем на власт ще видите. На това му се казва необезпечен кредит, а българските политици работят така вече цели 20 години. (Само Костов през 97 г. прие пред студентите едни неща, които след това написа в една декларация и взе че ги изпълни, но пък направи други едни неща, за които не бяхме се договоряли.... за съжаление).

И накрая - като говорите така високопарно и от етични позиции - може ли един прост ангажимент. Ако утре ГЕРБ поеме управлението и се окаже, че някъде някой е назначил свой роднина, че някой бъде забъркан в някакви неясни сделки или необосновани управленски решения и други такива неща - Ще излезете ли публично и ще се разграничите ли от тази политическа сила. Ще поискате ли оставките на тези хора, ще напуснете ли ГЕРБ, ако това не се случи. Поне това, защото явно е очевидно, че управленските ви намерения ще си останат енигма за обикновените граждани.

:) За снимката ми... вярно, че тя е от един далеч по древен и галактически мой период, но аз съм от поколението, което работи, създава продукт, плаща данъци, храни по закон един пенсионер, няколко чиновници и политици и по семейно задължение още доста гърла жертва на реформите.
А най-забавното е, че всички искат нашите пари - харчат ги безогледо бюджетно и като излишъци, а като стане въпрос за избори (които ние плащаме), никой не се обръща към нас, а всички гоните пенсионерите, чиновниците, малцинствата, хайде тук таме студентите и разните лумпенизирани маси и маргинали. Парадокс на прехода:)
цитирай
6. анонимен - илюзията избори
20.06.2009 06:52
Евро вота го спечелиха тайните служби.Ще спечелят и парламентарните.Родиха мартин не за да спасят костов а за да не дадат шанс на синята вълна.А тя беше готова.За съжаление СДС отдавна вече не е партия на гражданското общество а бунище.Тайните не са по умни от нас.Можем,ако мислим заедно.Ето един сценарий:
1.Не трябва да се гласува за ГЕРБ,БСП,ДПС.В малкото време,което остава не можем да се организираме, но можем да раздробим парламентарното присъствие с повече боклуци,като кошлуков например.Така съставеното от ГЕРБ правителство ще го бъде най много 5,6 месеца.Това е идеята и на тайните.
Толкова му трябва и на костов да направи синя партия.
2.За това време можем да си върнем ОДС и СДС.
Да ги изградим наново.Създавал съм не партийни организации и знам,че това е възможно.КАКВО МИСЛИТЕ ВИЕ????????????????
цитирай
7. 100jan - Младенов, Вие нас за какви ни имате?
20.06.2009 12:35
"Затова всеки от нас, когато реши дали да гласува или не, или за кого гласува трябва да си дава сметка, че неговото решение има далеч по-големи външнополитически измерения отколкото изглежда на пръв поглед." (Край на цитата) А сега, Младенов, ще ми позволите и една перефраза: Затова всеки от нас, когато реши дали да членува в партия или не, трябва да си дава сметка, че неговото решение има далеч по-големи вътрешнополитически измерения отколкото изглежда на пръв поглед. Кога лъгахте Вие? Когато бяхте в една партия, изповядваща демокрацията като ценност, или когато влезнахте в партия от хитлеристко-сталински тип, където фюрера решава кой как да мисли и говори?

Младенов, човек ако има достойнство, не би си позволил повече никаква обществена дейност. Но дали не очакваме твърде много от Вас? Докато пък Вие имате съвсем малки очаквания към нас - просто да спрем да мислим и да забравим какво се е случвало преди.
цитирай
8. анонимен - Не се карайте!
23.06.2009 09:01
Решенията отдавна са взети.Всякакви облъчватели, като този имат само едно преназначение-да ви вземат всичко.
http://rutube.ru/tracks/2055136.html?v=c15c930ff475806abf6847dd7c7e68fc
цитирай
9. anastasiavk - Поздравления за честност! Виждам ...
28.06.2009 14:09
Поздравления за честност! Виждам Вашия личен ангажимент и отношение към темата, което за съжаление е рядкост. Радвам се, че открито и искрено изразявате позицията си.
цитирай
10. анонимен - вашето мнение
20.07.2009 13:48
Какво е вашето мнение за военните медии
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929510
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол