Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2009 09:47 - За кервана и кучетата, които лаят
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 14639 Коментари: 14 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Познавам я отдавна. Адвокат e. Тази сутрин пихме кафе и си говорихме за това, което в момента минава за политика. По средата на разговора тя ме попита няма ли да се обърнем към Европейската народна партия за всичко което се случва тук – като започнеш от промените в избирателния закон, минеш през всички до болка познати скандали със злоупотреба с власт и завършиш в бразилския сериал около регистрацията на сините. „Кажете им какво става тук! Трябва да се разлаят кучетата, това минава всякакви граници!”

Да се разлаят кучетата, помислих си аз... Ами те кучетата си лаят доста отдавна. Лаят си заедно и поотделно. Лаят в България, лаят в Брюксел. Но няма кой да ги чуе.

Написах този текст, защото изглежда, че особено преди избори, когато сме залети от прегледи на успехите през мандата, имаме нужда да си припомним какво стана през последните две години в България. Общественото съзнание има качеството да забравя и да привиква с абсурди и скандали, когато те следват един след друг. Цялата логорея, която минава за политика, на практика  измества от съзнанието ни истинските факти от живота и реалността. А те са много по-силни, но керванът остава глух и за тях и за лая на кучетата. 

На 27 юни 2007 Европейската комисия изръмжа: „Без необратим напредък в съдебната реформа, в борбата с корупцията и организираната престъпност България рискува да не бъде в състояние да прилага правилно законите на ЕС. ... Като цяло, напредъкът в съдебното третиране на случаите на корупция от високо равнище в България е недостатъчен... Все още е незадоволително съдебното преследване на убийствата, за които се предполага, че са поръчкови...Като цяло, напредъкът в борбата с тежките престъпления и организираната престъпност е недостатъчен.”

Тежки оценки, но добронамерени. Още повече че са съпътствани от ясно послание, че другите трябва да ни помогнат: „Европейската комисия приканва другите държави-членки да активизират помощта и ценната си практическа подкрепа за България.”

Шест месеца по-късно, на 4 февруари 2008, Европейската комисия отново изръмжа, вече с видимо недоволство: „... в ключови области като борбата с корупцията на високо равнище и организираната престъпност, все още не се демонстрират убедителни резултати.” По повод повдигнатите обвинения, осъдителните и оправдателни присъди за корупция на високо равнище Европейската комисия категорично отсече, че „не бе възможно да се прецени доколко тези дейности са допринесли за ограничаването на корупцията на високо равнище в България.”

 

Въпреки това, и вече с досада, Европейската комисия „...би посъветвала държавите-членки да дават повече пряка и практическа помощ...”.

 

Към лятото на 2008 нещата вече загрубяват. Освен редовните доклади за напредъка в борбата с корупцията се повява и нов проблем – кражбите на европейски фондове в България. На 23 юли 2008 Европейската комисия излиза с два доклада – първият за проблемите на правосъдието и вторият за фондовете. В първия доклад оценките са доста категорични и воят преминава в открит лай, но кой да чуе.

 

Това е целият параграф за борбата с корупцията:

Борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност не дава достатъчни резултати. Бяха придвижени няколко дела и на „войната срещу корупцията“ бе дадена гласност, но тези дела съставляват пренебрежимо малък дял от тези престъпления. Предоставената статистическа информация не е надеждна и понякога е противоречива. България постигна твърде малък напредък в замразяването или конфискуването на финансови активи, придобити по престъпен начин.”

 

Нима има някой в България, който не е съгласен с тази оценка или може да я оспори с конкретни данни?!

 

С доста ясни оценки Комисията напомня на България, че има нужда от „категоричен ангажимент на всички равнища за реформиране на системата”, както и че „България би трябвало да бъде в състояние да демонстрира резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията, да предотвратява конфликти на интереси и да се справя по убедителен начин с предполагаемите връзки между част от политическата класа, бизнеса и организираната престъпност.”

 

За мен най-обиден обаче е следният параграф, в който се напомнят христоматийни истини. Истини, които всеки, явно с изключение на българското правителство, знае от обща култура. Препоръчвам Ви да го прочетете внимателно:

 

Българските граждани заслужават да имат достъп до всички преимущества на членството в ЕС, което следва да допринесе за укрепване на върховенството на закона и за премахване на корупцията. Осъществяването на напредък в изпълнението на показателите, заложени в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, и в разсейването на съмненията относно способността на България да се справи с корупцията и организираната престъпност ще позволи на българите да се възползват от тези преимущества и ще засили доверието им във върховенството на закона. Това ще има дългосрочен положителен върху българската икономика. България има отговорности към други държави-членки, например в рамките на политиките за правосъдие и вътрешни работи и по отношение на общото управление на средства от ЕС. […] Тези фондове представляват практическото изражение на солидарността на Съюза с България и е в интерес на всички те да бъдат използвани за подпомагане на регионите в по-неблагоприятно положение в страната.”

 

Година и половина след като България е член на ЕС, Комисията вече не призовава страните-членки да помагат, а предупреждава категорично, че „е налице нарастващо недоволство сред държавите-членки, които предложиха своята подкрепа, поради липсата на прозрачност и резултати...” Срам! В началото на 2009г. Председателят на Европейската комисия Барозу още по-категорично каза на Сергей Станишев – в Европа има умора от помагане на България.

 

На 12 февруари 2009г. Европейската комисия публикува т.нар. междинен доклад. Лятото тази година ще излезе окончателният доклад за периода. Ако някой се е надявал на нещо позитивно в междинния доклад, останал е разочарован. Въпреки скъпоплатените опити на правителството да го „продаде” като „голям успех”, внимателен прочит показва, че присъдата не е променена – оценката от предния доклад (вж. по-горе) „остава валидна”. В заключенията се напомня за пореден път, че България трябва да „демонстрира с конкретни обвинения, дела и присъди за корупция по високите етажи и организирана престъпност, че правната система е способна да прилага законите по независим и ефективен начин.

 

Всъщност има нещо различно в този доклад и то е в неговия тон. Лаят, отново се е превърнал в стон. От приятелки съвет в началото, преминал през остри предупреждения, тонът на Европейската комисия вече е сух, бюрократичен и отчаян. Кучетата се умориха да лаят. Керванът е доволен. Продължава да върви напред. А кучетата – отчаяни, че никой ни ги чува отиват да лаят другаде. Проблемът е, че керванът влачи след себе си цял народ и цяла държава. Народ, който и той е докаран до състояние на лаещо куче, но няма кой да го чуе. Керванът е от бронирани, звукоизолирани и климатизирани БМВ-та, от Порше-та (закупени с европейски пари като селскостопански машини)... Докато пиша този текст от Кремиковци към София върви протестно шествие. И него няма да има кой да го чуе... Най-страшното е не Европа да се умори от това да ни помага, а ние да не се уморим от това да изграждаме справедлива държава.

 

Хора, събудете се! Керванът няма да спре сам, трябва ние да го спрем! 



Тагове:   БМВ,   доклад,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. karanikolov - Да,явно ние трябва да се намесим
09.05.2009 11:59
От вас явно качествен продукт не може да се очаква.
цитирай
2. анонимен - rVessel - не да лаем,трябва да се хапе
09.05.2009 15:34
Сигурно вече поредното протестно шествие към София се е разбило отново като вълни по скалист бряг без да чуе мънкането на П.Димитров или локумите на комсомолката Масларова- В парламента вече дори не се и лае и все още са във Великденско-първомайско-гергьовденска ваканция, а Герб и другите така самообявили се десни сили не са при избирателите си т.е. при протестиращите ! Аз отдавна съм се събудил, но вече ми писна не само да лая но и да хапя - защо трябва и мен да ме бесят като В.Левски или застрелят по погрешка като Хр.Ботев - разбира се метафорично-фигуративно. А "материяла" да гледа сеир и да казва всички са маскари.
цитирай
3. mapplethorpecala - що така имам чувството за насрещна ...
09.05.2009 17:02
що така имам чувството за насрещна де-антропоморфизация...ред е явно на по-ниските видове- лаене,ръмжене..брюкселско зеле .брюкселоооооо
цитирай
4. анонимен - Николай, да не беше напускал СДС
10.05.2009 07:15
Всеки напуснал що можа - съсипа и отнесе навън, а сега ревете какво било станало. Знаеш стария лаф, че партия, жена и отбор не се сменят!
цитирай
5. giorgiocbr - Към 4:
10.05.2009 11:13
Нима ти харесва СДС в сегашния му вид? И нима бидейки част от него, Николай Младенов би могъл да има по-голям принос към обществото, отколкото в момента? Стария ти лаф го чувам за пръв път, а и никой не е длъжен да се дави в потъващи кораби.

П.П. Аз също съм БИВШ седесар, за мое най-голямо съжаление.
цитирай
6. eutopia - Честит наднационален празник!
10.05.2009 21:57
ЕС нищо не може да направи за България, ако ние не си помогнем сами. Ще го караме така, докато приключи механизмът за сътрудничество и проверка. Обаче няма да надхитрим ЕС. Не са само докладите. Ако мамим, няма фондове. Иначе нека си търгуваме безпрепятствено.
цитирай
7. marystaneva - Спечелете доверието на хората!
11.05.2009 14:28
Мисля, че поне засега агитацията на ГЕРБ куца. И това е проблем. Хората се нуждаят от информация, а тя липсва. ГЕРБ има стратегия за преодоляване на кризата и програма по отрасли за развитието на страната, но няма къде да се прочетат, освен в официалния сайт на партията. А колко хора ползват интернет? Около 10 процента от населението, като по-голямата част от тях не се интересуват от политика. Лицата на ГЕРБ трябва да са сред хората. Трябва да са не само добри експерти, но и добри оратори. Трябва да обещаят не "светло бъдеще", а конкретни неща, които могат да изпълнят. Няма нужда от скъпи билбордове, а от листовки, които да стигнат до всеки човек. Не само с красиви думи, а с конкретни обещания. Общинските съветници трябва да спазват приемното си време за гражданите, общините да довършат започнатите игрища и улици, водопровод и канализация... Във всеки партиен клуб трябва да има дежурен, макар и веднъж седмично, за няколко часа, който да е запознат с проблемите на квартала и да информира хората какво прави ГЕРБ за разрешаването им. Бойко не е слънце, та да огрее навсякъде. ГЕРБ може да спре корупцията, може да върне доверието и парите на ЕС, но за да го направи, трябва да управлява. А за да управлява, хората трябва да бъдат мотивирани да гласуват. Само харизмата на Бойко не е достатъчна. Трябва да им се покаже ясно, че именно ГЕРБ е партията, която е представител на техните идеи за по-добър живот и развитието на страната ни. Направете го!
цитирай
8. анонимен - Младенов, кажи за онези пари
13.05.2009 20:25
Младенов, нагъл и безочлив тип си. Крадлив, невъзмутим и дегенерат. Кажи за парите, които взе от ТИМ 2003, за да издигнете с Надка неизбираемата Ванухи Арекелян за кандидат на СДС за кмет? 200 000 долара в една кутия, нали така беше? Проклет да си евнухо скапан.
цитирай
9. marystaneva - № 8. анонимен,
14.05.2009 01:48
Нямам намерение да ставам адвокат на Николай Младенов. Но когато анонимни потребители хвърлят такива обвинения, неподкрепени с доказателства, дълбоко се съмнявам в достоверността им. Май не ти е харесал дебата снощи в "Референдум"?
цитирай
10. spassovm - тъжна истина
21.05.2009 05:38
Поздравления за хубавата статия. И за хубавия коментар, който казва, че сами трябва да се оправим. "Господ дава орехите, но не ги чупи" Членството в ЕС и парите по кохезионните фондове са орехи. Но ако не се пречистим от мафията , ще си ги гледаме и ще си ги търкаляме в джоба, без да ги изядем.
А Николай Младенов е прав, че нищо добро не ни чака в следващия доклад на комисията.
цитирай
11. анонимен - В каква посока върви кервана?!?
21.05.2009 12:46
Да, за пореден път страхотно задълбочен и прецизен обзор! Господин Младенов, свалям шапка пред вашите умения да събирате, анализирате и представяте информация по въздействащ начин. Прочетох внимателно и коментарите. Това, което ми прави впечатление е, че сякаш говорите на различни езици с хората, които коментират написаното. Усещането ми е, че всеки дърпа чергата към себе си, и няма търпение да си изплаче болката. И забелязвам парадокс - колкото повече Вие се оплактвате от "народната памет", толкова повече гражданите си припомнят неприятни неща за вас. Ако приемете приятелско напомняне - "КАКВОТО ПОВИКАЛО - ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО". В психологията се изучава феномена на огледалото - с кавато нагласа тръгваш, с такава ти отговарят! Желая Ви успехи! Ако нещо куца във взаимоотношенията ви с хората, огледайте де и за причина във вас самия!
цитирай
12. анонимен - smile
21.05.2009 12:49
You can give people pleasure without even trying today. Just flashing a sweet smile to someone on the street as you pass them by will make their day brighter -- after all, don't you love it when someone pays attention to you more than anyone else? You have to stop underestimating the amount of influence you have over the moods of the people around you. When you're feeling sunny, share the vibe! You can make a big difference when you connect with people
цитирай
13. анонимен - Win-WIN Solution
22.05.2009 14:09
http://www.youtube.com/watch?v=g8f4sSROTPQ&feature=related
цитирай
14. marystaneva - 12, 13,
22.05.2009 15:21
Хубави думи, музика за душата... Благодаря! Приятен ден!

Pretty words, music for the soul . . . Thanks! Have a nice day!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929430
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол