Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2009 11:19 - Държавата на Станишев се казва Министерски съвет
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 7540 Коментари: 5 Гласове:
0



в. ТРУД 3 април 2009

- Г-н Младенов, острият тон в писмото на председателя на Еврокомисията Жозе
Мануел Барозу до премиера Станишев с отказ евроексперти да влязат в администрацията ни какво значи на езика на Брюксел?

- Това е най-острият знак за това, че България не може повече да симулира, че прави нещо, без да го прави в действителност. Идеята на Станишев ми прилича малко на тази на Тодор Живков да станем 16-а република на Съветския съюз. За разлика от Москва обаче ЕС счита, че сме суверенна страна и трябва да си решаваме проблемите сами. Изразът „умора от помагане на България" е най-важен. С това правителството на Станишев фалира.
- Как се връзва тази реакция на Барозу с дружелюбния междинен доклад на ЕК за напредъка ни във вътрешната сигурност и правосъдието?
- Докладът не беше дружелюбен, а технически. Политическата оценка за България продължава да е валидна. Приемат се мерки, които не се реализират. Абсурдни са паралелните реалности, в които правителството вирее. Станишев и неговите министри живеят в страна, която не се казва България, а Министерски съвет, и е обявила независимост в центъра на София. Думите на премиера за диалога му с Брюксел се разминават с това, което казва Брюксел. Първо чухме от Станишев, че като представил идеята си за експертите пред Барозу, тя е била приета радушно. Това писмо казва друго, но неговият истински смисъл е: „Престанете да си играете с нас". Доскоро БСП обвиняваше Еврокомисията в двойни стандарти, а днес Брюксел казва: „Омръзна ни от вас". Имаме нужда от ново модернизаторско мнозинство. На първо място то трябва да се справи с проблема със справедливостта в България.
- И ГЕРБ ли ще гради това модернизаторско мнозинство? С кого?
- Сега ГЕРБ носи най-голямата отговорност за стила на политика, който ще се практикува в България след изборите, както и за подредбата на бъдещото мнозинство. С кого - ще видим след резултатите от изборите.
- След дебатите между Станишев и Бойко Борисов ГЕРБ очертава ли се като алтернатива на властта, защото схватката май масово беше тълкувана като протегната ръка, приятелски мач, сближаване по ключови теми...
- Станишев тълкуваше и дипломацията на Барозу като подкрепа, но виждате какво писмо получи, нали? Конструктивният диалог за бъдещето изключва агресия. Сближаване на позициите между ГЕРБ и БСП няма, защото двете партии имат коренно различни виждания за това, каква трябва да бъде България след 5 г. и какво трябва да се направи. Това тепърва ще става все по-ясно.
- Е, как да няма сближаване? ГЕРБ почти отстъпи от икономическата си програма, дори от свалянето на ДДС. Борисов преди време сам подхвърли със Станишев да станат гаранти за еврофондовете! А енергийните проекти, „Козлодуй"...
- Модерният стил на правене на политика не залага на полярността на мненията по един или друг въпрос или на отхвърляне на диалога. Едно от най-важните различия между опоненти е в начина, по който постигат целите. В икономиката позициите на БСП стават изцяло
популистки. Те се гордеят, че не са променяли програмата си от 5 г.! Светът се промени, а те не пипат програмата си. Въпреки че безработицата расте, инвестициите изчезват и кризата се оказа не само в „главите на опозицията"... Ако с това не се съобразиш, с кое?
- Все пак кой спечели дебатите? Особено след скандала с експерта на ГЕРБ Тодор Тодоров?
- Многословието и пропагандата от страна на БСП не позволиха това да се превърне в истински дебати. Т. нар. скандал още по-ясно показа какво е БСП - те все още си играят на стражари и апаши, на компромати, на подмяна на реалните проблеми със скандали. ГЕРБ е единствената българска партия, която вече е показвала, че при доказана вина, може да се разделя с хора. БСП е партията, която най-много е доказала, че при недоказана вина може да унищожава хора.
- Коалицията „СДС - ДСБ" може ли да е партньорът за модернизаторско мнозинство?
- Ако просъществува до изборите... Иначе, разбира се, има място за разговори. Това в крайна сметка зависи първо от изборния резултат. Едно обаче е сигурно - ГЕРБ е най-голямата дясна партия у нас и ако спечели изборите с най-много гласове, ГЕРБ ще определя бъдещата политика.
- Подозирате, че някой не си дава сметка за това в СДС и ДСБ ли?
- Не работя с подозрения, а с ясно формулирани тези и послания. Тези реалности трябва да се отчитат.
- Бяхте зам.-шеф на СДС, когато Костов напусна. Брак по сметка ли е дясната коалиция?
- Това е политическо решение на две партии и аз не искам да го коментирам. Все пак периодът, в който СДС управляваше, беше единственият, в който БСП реално беше вън от властта. Миналото ни даде трудни уроци, но по-важното днес е да гледаме напред. СДС и ДСБ заедно трябва да кажат какво могат да допринесат за решаването на трите основни проблема в България - липсата на справедливост, на отговорност и на сигурност, породени от корупцията и престъпността.
- Евроизборите май ще са нещо като генерална репетиция за парламентарните избори. Вие ще се кандидатирате ли пак?
- Дали ще съм кандидат зависи от преценката на работата ми. Евровотът не е репетиция, а първи рунд на един и същи боксов мач. Двата вота трябва да се разглеждат заедно. За да се решат проблемите, са нужни ново управление в България и нов диалог с Брюксел.
- Вие от ГЕРБ ли ще правите новия диалог с Брюксел? Защото от БСП твърдят, че именно поради умишлено създаване на лош имидж на България от опозицията сме на това дередже.
- Нелепо е ГЕРБ да отговаря на критиките на БСП, все пак е ясно кой управлява и кой е опозиция. Спрените европейски фондове на България са своеобразно евроембарго за страната ни. Това е катастрофален провал за управленския модел на социалистите.
Кой според вас разрушава образа на България - корупцията и престъпността, глупавите идеи на властта или критиките на опозицията, които се споделят от мнозинството български граждани? Отговорът е в писмото на Барозу, цитирам: „Липса на конкретни и видими резултати".



Гласувай:
0



1. nkf - Кое точно е дясното на "ГЕР...
04.04.2009 11:41
Кое точно е дясното на "ГЕРБ"?А на лидера й?
Та Бойко Борисов е предпочел да напусне МВР, но не и "Б"КП, да не говорим, доколко десен може да бъде един човек принадлежащ (до скоро) на групировките.
"Десния" Б.Б. беше пазвантин на комунистическия диктатор Тодор Живков.
2."Десният" Б.Б. счита Живков за "велик държавник" и присъстваше на откриването на паметника му в Правец.
3."Десният" формален лидер на "дясната" "Герб" е служил в комунистическата милиция,а чийй шофьор е бил баща му?
Случайни неща няма.
"Герб" не е никаква алтернатива на нищо,а гарант за статуквото.
цитирай
2. анонимен - На г-н NKF
04.04.2009 12:00
Много сте прав, всички бивши комунисти са десни - интересуват ги само парите на народа, как да ги изсмучат. Само името им е "ляво".
цитирай
3. nkf - анонимен, бивши мюсюлмани, бивши ...
04.04.2009 12:47
анонимен, бивши мюсюлмани, бивши негри и бивши комунисти няма.Комунистите са винаги настоящи ,само лъжите и превъплащенията им се менят.
Всъщност комунизма и изобщо левичарството са начин на мислене и поведение, те са по-скоро психо-соматични заболявания.Левичарството по природа е престъпно и затова няма как да не е в корелация с мутри и всякакви мафиотски действия.
цитирай
4. анонимен - Младенов, гадино мръсна, кажи за парите
13.05.2009 20:31
Младенов, нагъл и безочлив тип си. Крадлив, невъзмутим и дегенерат. Кажи за парите, които взе от ТИМ 2003, за да издигнете с Надка неизбираемата Ванухи Арекелян за кандидат на СДС за кмет? 200 000 долара в една кутия, нали така беше? Проклет да си евнухо скапан.
цитирай
5. анонимен - Абсолютно право
26.06.2009 09:32
Абсолютно прав да се каже, че всички те е грижа за пари и нищо друго. Комунизмът е стандартен начин на живот, живеещи не само изработване начина за събиране на все повече и повече пари.
<a href="http://www.webdevforums.com/dedicated-hosting.html">dedicated hosting</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929595
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол