Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2009 01:37 - Всяко говорене за преговори за бъдеща коалиция между ГЕРБ и БСП е абсолютна спекулация
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 6331 Коментари: 5 Гласове:
0



Агенция "КРОСС" 16.2.2009

Интервю на Ивелина Оприкова


Г-н Младенов, днес на посещение в България е президентът на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфред Мартенс. Преди минути той обяви, че се надява ГЕРБ отново да бъде водеща политическа сила, както и на силно дясно правителство след националния вот. Ако разгледаме обаче последните социологически проучвания, силно дясно правителство след изборите без обединение преди вота,трудно би се осъществило. Ще промени ли позицията си ГЕРБ за самостоятелно явяване на изборите след посещението на г-н Мартенс? 
Обединяване на десните политически сили в България може да стане и чрез постигане на максимален брой гласове на изборите, което в крайна сметка е отговорност на всяка политическа сила и ГЕРБ неведнъж е заявил желанието си да се яви самостоятелно на изборите. Така могат да се постигнат най-много мандати и за НС и за европейския парламент. Това, което всички искаме да се случи е десните политически сили да имат възможността да съставят правителство. 

Но ако СДС, ДСБ, земеделските съюзи, ДП не направят стъпки за обединение, съгласете се, следващо дясно правителство трудно би се формирало, защото всички тези партии, явявайки се самостоятелно на избори едва ли биха се класирали за следващия парламент. 
Всички политически сили си дават сметка, че изборите са изключително важни и оспорвани и затова смятам, че всички десни политически партии ще преценят стратегията си за изборите по такъв начин, че да се постигне максималния резултат. Не смятайте, че българските граждани не могат да преценят провалите на тройната управляваща коалиция за последните 4 години, както и проблемите, които тази коалиция създаде за България и ще отидат отново да гласуват за тях. Мисля, че при една кампания и при един добре структуриран политически дебат, десните сили от формата на ЕНП имат своя шанс да застанат с открито лице пред избирателите и да получат тяхната подкрепа, така че да не се допусне продължаване на управление, което да бъде второ издание на тройната коалиция. 

http://www.cross-bg.net/freenews.asp?id=1037899

Утре предстои "историческа" закуска. Г-н Вилфред Мартенс ще закусва с всички лидери на партиите - членки на ЕНП. Това са ДСБ, СДС, ДП и двата земеделски съюза. Как смятате, какво ще ги посъветва той? 
ЕНП винаги е заявявала и днес г-н Мартенс го потвърди, че целта на ЕНП е да има колкото си може повече депутати в Европейския парламент , както и в националния и да има дясно правителство у нас. Той ясно посочи, че ЕНП не се намесва във вътрешните работи при формирането на национални правителства. Всяка политическа сила сама определя политиката и стратегията си. Това е въпрос на самата партия, а не на Брюксел. 

Избори "2 в 1", както избори в подходящо време препоръча още г-н Мартенс. Това обаче е трудно осъществимо без промяна на Конституцията, защото без промяна на основния закон, изборите биха били предсрочни. Ще работи ли ГЕРБ за предсрочни избори у нас? 
Не мисля, че няма такава възможност. Всички си даваме сметка, че е абсолютно абсурдно в рамките на 1 месец да се провеждат два пъти избори. Първо да изчислим колко ще струват тези избори. Целият свят се тресе от икономическа и финансова криза и всички държави са изключително внимателни в разходите си и не мисля, че ние сме в някакво луксозно положение и ще можем да си позволим да харчим повече. Законово решение винаги може да се намери и на мен ми се струва, че няколко месеца преди изборната кампания това, че управляващата коалиция не са постигнали съгласие по този въпрос, показва тяхното абсолютно безотговорно отношение. Надявам се повече хора да се вслушат в съветите на г-н Мартенс, защото той е бил все пак повече от десетилетие министър-председател на Белгия, защото съветите, които той дава не са случайни, а идват от дълбочината на една мъдрост, която рядко може да се срещне в България. 

Г-н Младенов, от няколко дни усилено в медиите се тиражира една информация, че в Брюксел се водят преговори между ЕНП и ПЕС за бъдеща коалиция. Червеният евродепутат Кристиан Вигенин също потвърди, че в Европарламента неофициално се коментира как би изглеждал един съюз между ГЕРБ и БСП. Вие като евродепутат участвали ли сте в подобни разговори в Брюксел? 
Няма такива преговори, никога не са се водили. Ето цитирайте още един евродепутат в мое лице. Един председател на ЕНП и Един евродепутат ви казват заедно няма такива преговори. Разберете, че всяко говорене за бъдеща коалиция между ГЕРБ и БСП обслужва единствено и само тези, които искат да продължи безвремието на тройната коалиция и управлението на социалистите. Много им се иска на някои хора от БСП да има такива преговори, но в Брюксел няма кой да ги чуе. Няма как ГЕРБ да участва в такъв проект, както и да бъде част от такъв разговор, защото ние се изграждаме като алтернатива на настоящото управление, а не като негов придатък. Веднъж завинаги трябва да се спре с тези спекулации. Те се създават от тези, които се страхуват, че БСП ще изпадне от властта и се чудят по какъв начин да объркат българските избиратели до такава степен, че никой да не отиде да гласува. В момента в България има две алтернативи - едната е социалистическата и ние добре я видяхме какво направи за 4 години и другата е ГЕРБ. 

Никога не казвай никога, всякакви коалиции след изборите са възможни и новата ни политическа история ни даде вече такъв пример. Ако трябва да бъдете в опозиция пак ли така упорито ще защитавате своята позиция? 
Нека да минат изборите и да видим резултатите. Това е важното, а всичко останало е въпрос на абсолютна спекулация. 


Тагове:   БСП,   между,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pavelp - Е то само това оставаше..
17.02.2009 10:27
Ники, трябва да се казва ясно от всички в Герб, че независимо от изборните резултати такава коалиция няма да се състои. Всяко друго твърдение е демагогия...
цитирай
2. nmladenov - bsp
17.02.2009 11:25
predi malko na nacionalnia politicheski forum na GERB Cvetanov za poreden put go kaza i to po absolutno iasen i kategorichen nachin
цитирай
3. zaw12929 - И кой го прави?!
17.02.2009 15:02
И кой го прави?!
цитирай
4. анонимен - Говорене е по различно от действието
23.02.2009 17:19
г-н Младенов - ако декларирате публично, че ще напуснете ГЕРБ и ще се върнете в СДС (ако Ви приемат и го има след изборите), ако се получи такава коалиция, може да ви повярвам. Иначе оставате на "никога не казвайте никога" защото и ДПС това очакват да чуят.
цитирай
5. giorgiocbr - Поздравления
10.03.2009 16:43
http://giorgiocbr.blog.bg/viewpost.php?id=300334

Пожелавам ви успех.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929472
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол