Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2008 14:13 - Европейска подкрепа за бъдещето на Ирак
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 5149 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 23.03.2008 20:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес Европейският парламент прие резолюция за ролята на ЕС в Ирак. Решението маркира един нов ангажимент за бъдещи отношения между ЕС и тази страна. Резолюцията цели да бъдат преодолени различията от миналото и да се търсят решения на реалните проблеми, по които европейските институции могат да окажат своята подкрепа за бъдещето на Ирак. Лично аз съм много доволен от работата по този текст. Започнахме с предложение от групата на социалистите, което беше доста слабо. Впоследствие докладчика - евродепутат от Поругалия - пътува два пъти до Ирак и видя как изглеждат нещата от там. Самата тя като се върна си бе променила мнението и работата потръгна. Междувременно аз пък станах заместник председател на делегацията на ЕП за отношения с Ирак и поканих като експерти тук хора, с които съм работил в Багдад. В крайна сметка внесох и над 35 предложения за промени в текста. След дълги преговори успех да прокарам всички и цялата парламентарна група на десницата подкрепи доклада. Ако има интерес мога да сложа линк към оригиналния текст и окончателния, за да висите как се промени. Вчера самият дебат беше доста добър. На моменти не можех да повярвам на ушите си. Уж темата е доста противоречива, пък в дебата евродепутатите се препъваха да обясняват как и колко много искаме да помагаме. Явно различията от миналото са си останали в миналото и сега всички гледат напред.
 
Докладът призовава Съвета и Комисията да приеме нова стратегия в подкрепа на изграждането на стабилен, единен, демократичен Ирак, който спазва човешките и насърчава етническата толерантност. В него се отбелязва, че Ирак се нуждае повече от техническа помощ при създаването и укрепването на държавните институции, от колкото от финансова помощ. Докладът потвърждава и ангажимента на ЕП да подкрепя развитието на иракския парламент и чрез новосъздадената Делегация за връзки с Ирак да насърчи двустранен обмен на опит. Наред с това, документът приканва страните -членки да засилят дипломатическите си контакти с Ирак. Има и доста други конкретни предложения.   За мен докладът е окуражаваща стъпка в опитите на Европа да се ангажира в изграждането на федерален Ирак. Той отчита напредъка, постигнат от иракските власти, но и показва ясно големите предизвикателства, които предстоят.  А те са нуждата от развитие на местното, регионалното и федералното нива на управление, спазвана на човешките права, подкрепа на завръщането на бежанците и защита на малцинствата. Народът на Ирак гледа с надежда към Европа. Ние не трябва да ги разочароваме. В момента, в който окончателният текст е достъпен на български, ще сложа линк към него.   Според докладчика в сянка Яна Хибашкова (ЕНП-ЕД, Чешка Република) подчерта „Ирак е страна от изключителна важност за Близкия Изток, за Персийския залив и за Европа. Страната е важен съсед на една държава кандидат-член на ЕС и европейците трябва да разберат, че има нужда от тяхната помощ за новия Ирак в неговия труден период на преход от диктатура към модерна и свободна държава. Ирак съществува и неговото правителство е истинско, и ние трябва да се отнасяме към него като такова.”



Тагове:   Ирак,


Гласувай:
0



1. анонимен - Откритието, че Ирка има нужда по...
13.03.2008 15:37
Откритието, че Ирка има нужда повече от техническа помощ отколкото от финансова според мен е съвсем нормално да обедини евродепутатите. В крайна сметка то означава, че ние (ЕС) ще даваме само индиректно пари за развитието на страната. Продължава се един работещ (друг въпрос е колко ефективен) модел на работа, какъвто ЕС прилага и към много други страни. В крайна сметка какви са проектите за техническа помощ - ние им изпращаме хора, които да им помогнат, да ги научат как да правят нещата. Как изпращаме тези хора - по проект, който струва на ЕС примерно 1 мил. евро. Така ние помагаме на Ирак с 1 мил. евро. Е да но не съвсем, защото този 1 мил се дава на ЕС фирма, която изпълнява проекта, тя пък ги дава (или поне повечето) на ЕС експерти, който се предполага, че ги харчат обратно в ЕС или поне сиплащат данъците в ЕС. До колко последното се случва също е друга тема. Така проектите за техническа помощ за трети страни са един перфектен механизъм за прокарване на политиката на ЕС в трети страни, за подпомагане на развитието на ЕС бизнеса, и за заплащане на вискококвалифициран ЕС персонал (който освен всичко друго е в изобилие в ЕС), успоредно с подпомагането на третата страна - в случая Ирак. Това въобще не идва да каже, че техническата помощ е ненужна, че не подпомага развитието на Ирак или нещо подобно. Просто схемата е много удобна за ЕС и е съвсем нормално всички мислещи политици да са съгласни с нея.
Поздравления за добре свършената работа.
Между другото, можеш ли да кажеш колко време приблизително би било необходимо за преминаване на тази резулюция в практиката - имам предвид процедурите в ЕС и времето, което отнемат - би било интересно. Бързо предположение, без да съм запознат в подробности - 4 години?
Ники
цитирай
2. 100jan - Младенов, нещо става с Вас...
29.03.2008 18:31
Вие бяхте един от хората, които пламенно защитаваха нахлуването в Ирак, предизвикано от лъжата, че там има оръжия за масово поразяване. Такива не бяха открити и сега ни убеждавате, че войските са там (в нарушение на всички международни норми) за да въвеждат демокрация. Демокрация с лъжи в основата не се гради, Младенов.

Първо страната беше разрушена, ограбена и унизена, а сега щедро ще й предоставяте помощ от... каква помощ, Младенов, ще предоставите на Ирак? И кой ще я плати?

Гледах и видеото, което любезно сте сложили. Ръкомахате усилено, за да наблегнете на думите си. Сигурен белег, че не вярвате в тях. Тоест, лъжете...

Жалко за Вас, жалко за България!
цитирай
3. tsv - До 100jan
18.08.2008 00:00
Аз не само гледах видеото, но го и слушах. Надявам се мнението ти да не е на основа само гледане, ами и разбиране на текста. Ирак наистина има нужда от помощ и въпреки че Буш е идиот, нахлуването в Ирак не беше грешка. Янките направиха много безумия в Ирак и много от световните медии основателно ги критикуват, но това не означава, че Ирак трябва да бъде оставен на произвола на съдбата и че Европа не трябва да помага.

Между другото, поздравления към г-н Младенов за невероятно добрия английски! Такива хора трябва да са лицето на България.
цитирай
4. анонимен - до tsv
21.07.2009 08:18
Скъпа tsv, това че някой говори добре английски не значи че е умен и той трябва да е лицето на България. По твоята логика филолозите са върха?! 100jan и особено анонимния са прави за ситуациата в Ирак. Аз бях в Афганистан където е същото. Прочутите помощи са за подпомагане на развитието на САЩ и ЕС бизнеса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929624
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол