Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2008 12:55 - "Македонци, стига с тази омраза", в. 24 часа, сряда, 27 февруари 2008
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 3879 Коментари: 2 Гласове:
0



(заглавието е на редакцията, не е моя отговорност. Аз не бих го написал по този начин...)
 

В Европейския парламент предстои обсъждане на годишния доклад за напредъка на Република Македония по пътя й към ЕС. Доскоро подобни доклади за нашата страна, в България предизвикваха много емоции и дебати. Днес Македония стои в очакване на сигнал от ЕС кога ще може да започне преговори за присъединяване.

В момента три страни имат статут на кандидати за членство в ЕС - Хърватия, Турция и Македония. Само последната още не е започнала преговори. Преди дни внесох предложения за поправки в доклада за Македония, които се надявам да намерят подкрепа сред колегите в Европейския парламент. Добре би било да предизвикат и дискусия в България, за да може ясно да формулираме новите си стратегически приоритети в отношенията със Скопие. Защото България и Европа имат интерес Македония да върви бързо по европейския си път. Членството в ЕС поставя стандарти, в рамките на които много от двустранните въпроси могат да бъдат решени, изхождайки от общия ни интерес. Ето някои предложения. 

1. Изпълнявайки политическите критерии за членство в ЕС, Македония трябва да спазва европейските стандарти за борба с т.нар. говор на омразата в медиите. Има препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа от 1997 г., която казва, че говорът на омразата подкопава демократичната сигурност и плурализма в обществото. Това означава въздържане от всякакви форми на изяви, които подхранват "нетолерантносгта, национализма и етноцентризма". Именно затова толерирането на антибългарски публикации в македонската преса нямат място в страна, която цели членство в ЕС. България винаги е подкрепяла безкористно Република Македония по нейния път към Европа и подобен тип изяви не съответстват на добрите отношения между двете страни. 

2. Липсата на жп връзка между Скопие и София е абсурд, който започва да прилича на проблема с изграждането на Дунав мост 2. Затова препоръчах да се запише изрична препоръка за бързото изграждане на останалата част от отсечката, която е на македонска територия. В известната декларация на министър-председателите на България и Македония от 22 февруари 1999 г., с която се сложи край на т.нар. езиков спор, има конкретен ангажимент по този въпрос: Чл.7: "Двете страни ще разширяват и усъвършенстват транспортните връзки и комуникациите между тях, включително и в рамките на регионалните инфраструктурни проекти..." Десетилетие по-късно жп връзка все още няма. 

3. Съвместното почитане на общото ни културно-историческо наследство е един от ключовете към здравословния прочит на миналото и положителния поглед към общото ни европейско бъдеще. Внесох поправка с призив в този смисъл, защото съм убеден, че нещата, които ни обединяват, са стотици пъти повече от нещата, които ни разделят. Вместо да спорим за миналото, защо да не го почитаме заедно? А то в крайна сметка е общо. Днес ние сме различни държави, историята ни е разделила, но бъдещето ни е отново да бъдем заедно, като две независими страни с общи корени. Не малко са примерите в Европа за общо почитане на исторически фигури и културни празници. Членството на Македония има стратегически важно значение за България и за целия регион. Републиката е единствената част от бивша Югославия, която успя да избегне открита гражданска война и да намери политическо решение на вътрешния конфликт с албанското малцинство. Въпреки всички трудности, включително и двустранния спор за името с Гърция, през последните години сме свидетели на системни усилия от страна на правителството, за да се изпълнят различните критерии на ЕС за членство. Остава много работа, но пътят е определен. България мина по същия път, със своите си трудности. И затова трябва да дадем пълната си подкрепа за Македония, за да извърви своя път. След всичко, което преживяхме на Балканите през последните години, ей Богу, всички имаме нужда от спокойствие и развитие.



Тагове:   сряда,   омраза,   македонци,


Гласувай:
0



1. bilingual - македонците са най-комплексирания и нестабилен, ако мога така да ги преставя, народ на Балканите.
27.02.2008 18:14
Сърбофилията им е странна, студенината към българите - нелогична, при положение,че хиляди македонци "откриха" бълагрски корени в семействата си с цел да добият българско гражданство и да се възползват от свободното движение в ЕС.
цитирай
2. bugarash - edna interesna statija
28.02.2008 13:53

http://www.de-zorata.de/blog/?p=82
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 930791
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол