Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2007 14:52 - Коментар за резултатите от евроизборите в Румъния
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 3023 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Коментар за Портал ЕВРОПА на резултатите от евроизборите в Румъния:

За парламентарна група на ЕНП-ЕД изборите в Румъния са много успешни. Резултатът засили позициите на партиите-членки на ЕНП и фактически увеличи мнозинството на ЕНП-ЕД в Европейския парламент. Показателна беше и негативната оценка, която румънските избиратели дадоха на настоящето правителство.

Резултатът за десницата е дори по-добър от предварителните ни очаквания. До днес имахме деветима румънски представители в десницата в ЕП. Очаква се след обявяване на окончателните резултати техният брой да нарасне до 14-17 души. Към нашата група ще се колегите от Демократическата партия, от Демократичния съюз на унгарците в Румъния – които са част от ЕНП.

Демократическата партия в Румъния показа, че може да реализира една силна кампания, която частично се основава на посланията на ЕНП за следващите избори през 2009 г. Десните в ЕП, сред които лично председателят на нашата група Джозеф Доул, се включиха в различни инициативи в подкрепа на предизборната кампания в Румъния. Но разбира се, както е редно, основната битка в кампанията бе изнесена от националните партии. Ние българските евродепутати от ЕНП-ЕД много сме дискутирали с румънски колеги поуките от изборите за евродепутати в България. Председателя на румънската делегация бе в София при представянето на листата на ГЕРБ за евроизборите и следяха българската кампания отблизо. По-късно част от тях се включиха и с подкрепа за местните избори съвсем наскоро.

Втората добра новина от изборите в Румъния, след тази за сериозния резултат на партиите-членки на ЕНП, е изключително слабото представяне на крайните националисти от „Велика Румъния”. Те ще останат без представители в Европейския парламент. Обяснявам си го частично с разпада на групата на националистите в ЕП, предизвикан от скандала между румънските депутати и италианските им колеги - националисти. По-сериозната причина вероятно е опитът на партията да използва инцидентите в Италия с румънски граждани, за да раздуха националистически страсти в Румъния. Този опит бе неуспешен и показа, че подобни партии не са способни да бъдат ефективни представители на интересите дори на собствените си избиратели. Те вдигат много шум но постепенно навсякъде избирателите виждат, че подобни партии не са сериозни.

Ниската избирателна активност може би отчасти се дължи на провеждането на изборите в Румъния година – година и половина преди редовните избори за Европейски парламент. Втората причина за ниската активност е в това, че все още няма достатъчно разбиране за дейността на ЕП – както е във всички нови страни-членки.

В съвместно комюнике на председателя на Групата на ЕНП-ЕД в ЕП Джозеф Доул и на председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс се изразява удовлетворение от резултатите от евроизборите в Румъния. "Тези избори са връх в отношенията между Букурещ и Брюксел. Румъния има да играе значителна роля в развитието на ЕС. Ние в Групата на ЕНП-ЕД, се вълнуваме от това, че ще работим с евродепутати от най-висш калибър, които сега могат да издигнат гласа на Румъния до центъра на европейското правене на политика", се казва в официалното комюнике.



Тагове:   румъния,


Гласувай:
0



1. анонимен - Сухо и скучновато предадено!
26.11.2007 15:10
Губи-време!
цитирай
2. анонимен - Защо Джозеф Доул?
26.11.2007 16:59
Ако г-нът е роден в Страсбург, би трябвало да е французин или германец. Така или иначе, би трябвало името му да се произнася като Жозеф или Йозеф Дол.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 930986
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол