Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2018 17:16 - Свети Георги и змеят – скритият символизъм
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 6006 Коментари: 11 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

         Започвам днешния си опус с желание четящите да погледнат на днешния голям празник с истински духовен взор и да го изживеят, осъзнавайки го в неговата ПЪЛНОТА. В крайна сметка това е и смисълът на всеки един празник – осмислянето му чрез символите на непреходни и абсолютни истини или поне на техни елементи. Ето, нали за това е именно п-р-а-з-н-и-к, сиреч лишен от повърхностните заблуди на ежедневната светскост и баналността на материалното дребнотемие.
За съжаление обаче празниците са сведени единствено и само до гощавки и разпивки, като „празничните“ софри са комай единственият им сюблимен смисъл. А проблемите с преяждането и препиването – единствена духовна и интелектуална занимавка за празнуващите.

                                                И така: Свети Георги

      Няма да е пресилено ако кажа, че той е най-почитаният светия в християнския свят, дори цели държави са именувани според него, а ликът и иконографията му красят  гербове, военни отличия и т.н.. Милиони хора по света мосят името Георги и по този начин имат своеобразна лична връзка със светеца. Впрочем тук е уместно да поздравя всички именици с пожелание достойно и с чест да носят името си.
Тук няма да преразказвам житието на светеца, свидетелстващо за неговата силна вяра в нашия Господ и Спасител Исус Христос, заради която е и приел мъченическа смърт; защото всеки може с лекота да намери житието му и да го прочете. По този въпрос единствено бих си позволил да кажа, че събраните свидетелства за живота на светеца  са компилирани на няколко пъти, като най-късно съставеното животоописание е правено във Византия и е най-неточно. Малък, но показателен пример за това е, че във византийската компилация за рождено място на Георги е посочено съвсем различно от реалното. Но така е - Цариград е бил винаги свърталище на всеки дявол и всяка лъжа.

    В масовото съзнание обаче Свети Георги се свързва с един определен, конкретен образ, а именно войнът на кон, който убива змей/дракон. Това е и традиционното изображение на светеца в иконографията. Аз лично не зная да има икона, която да го показва по различен начин от току-що упоменатия. Да, наистина, масовият човек друго знае-незнае /по правило не знае/ за патрона на днешния празник, но копиеносецът пробождащ дракон му е добре известен и трайно отпечатан в съзнанието. Образ превърнат в някакъв подсъзнателен модел, схема, матрица! Един специфичен образ, който е проекция на базови модели за осмисляне и поводение.
Така, обаче, откъде иде образът на Свети Георги убиващ дракона? В житието му няма и думичка, която дори да загатва за конфронтация със змей или нещо подобно. А и няма как да има. Тогава? Значи сме изправени пред чист символизъм, образно показващ нещо важно и много голямо. Толкова голямо, че изразява преобръщането на цял един свят.

                                                  Убийството на Змея

       Разбирането на църквата е, че чрез  образа на Свети Георги, убиващ дракона, се символизира победата над злото, а в един по-тесен смисъл – победата над езичеството. Следователно, на образа на земя се слага етикет „лош“ и се предава на заколение, което, разбира се, е извършено от светец. По този начин се осъществява някакво избавление /или спасение/ и всички са щастливи. Тук също ще спестя глупавата и наивна история за това как Светецът дошъл, пратен от самия Бог, за да спаси град от лош змей – всеки може да я намери и прочете.
Това обаче е външната обвивка така да се каже, тя има някакъв псевдоморален смисъл за профаните, за „широките народни маси“; за онези, които разбират празниците като ядене и пиене /нещо като разбирането на другаря живков за държавния суверенитет/. Под тази външна обвивка лежи истинският смисъл на този синтезиран иконографски образ.

                                                         Защо змей?

    Змеят или драконът е образ, който присъства на няколко места в Библията /Стар и Нов завет/ с придаден изключително негативен аспект, дори в Откровението на Йоан богослов той е отъждествен със сатаната, който ще бъде хвърлен в огненото езеро. Освен това, в Старият завет, драконът – змията – е посочен като главно действащо лице при подлъгването на хората да извършат грехопадение.
Така в юдаизма драконът става събирателен образ на всяко зло, а по-късно, чрез същият този юдаизъм, малко или много, прониква и в християнството. От Евангелието знаем, че сам Исус споменава само два пъти „змиите“. Първият път в Евангелие според Йоан Той изобличава юдейте като „рожби ехидни“, а втори път като призовава апостолите си да бъдат мъдри като змии и миролюбиви като гълъби.
Обаче, извън рамките на юдаизма – който е една малка и ограничена религиозна традиция, с доста фрагментирани, ограничени и направо реверсирани разбирания за битието и населяващите го – драконът/ змеят НЕ Е отрицателен образ. Това може да видим по цял свят: от Япония и Китай, през Сибир и Скития, до Балканите, Галия и Британия; та чак до Америка.

Образът на дракона засяга най-старите религиозно-културни пластове на народите обитаващи  току-що упоменатите земи. Тези най-стари религиозно-културни пластове са и най-автентични, съхраняващи стара и непреходна мъдрост. В тази мъдрост драконът е точно обратното на това, което Старият завет учи. Драконът се разбира като мъдър и покровител, защитник на хората; пазител и защитник от силите на злото. Драконът е олицетворение на светлината и огъня /не случайно е и огнедишащ/; а знайно е, че именно светлината и огъня открай време са били проявление точно на доброто. В религията на древен Иран култът към светлината, представляваща проялвението на добрия бог Ормузд, е най-ясно проявен. Слънцето е най-големият източник на светлина, възприемано като частица от „царството Божие, другият свят“, затова е било и сакрализирано много хилядолетия наред. Като сакрален обект слънцето е било изобразявано по два начина: единият е бил схематичен, чрез абстрактен символизъм, какъвто е символът Свастика: а другият начин е бил зооморфен, или казано на чист български – чрез животинска форма.
Животинската форма е тази на дракона/ змея. Така че, когато виждате свастика, все едно виждате дракон и обратното, а когато виждате или свастика, или дракон те означават слънцето и съответно разбирането за добро и за божие проявление. Може би е добре да се уточни, че дори думата свастика или суасти означава щасти-е. Видно е, че на български има почти идентично звучение и абсолютно припокриващ се смисъл.

За пояснение само ще кажа, че най-старите изображения на свастики са на осем хиляди  години /8000/ и са намерени около река Дунав, в днешна Румъния.

Тогава, кого и какво убива Свети Георги на иконата? Светлината? Слънцето? Идеята за добро и за Божие-то?

       Няколко думи за българската традиция относно разбирането за змея/дракона. Тя не се различава по смисъл от казаното до тук. Драконът е възприеман като положително явление/персонаж, още повече, че нашият народ винаги е имал едно изключително отношение към светлината и огъня, запазени дори до наше време в такива обичаи като нестинарството, да речем. Дори змей/дракон намира израз и проявление в именната ни система, защото имена съдържащи корена „слав“ или „слава“ значат именно това – змей/дракон и нямат абсолютно нищо общо с никакви „славяни“ и тем подобни глупости – псевдоисторически фентъзита, писани през 17-18 век.

                                    Обобщение на иконографския символ

   Става ясно, че в житието на Свети Георги не е описано и следователно не съществува събитие, което с нещо да напомня убийство на змей/дракон; светецът никога не е извършвал подобно дело. От друга страна, става ясно, че в най-старите религиозни разбирания на хората по света, драконът/змеят е един от символите на слънцето, светлината и затова – и на доброто като цяло. Сатанизацията на змея става на един много по-късен етап и главно в рамките на една определна религия и култура – юдейската, която обаче оказва явно влияние и върху Християнството. Затова на иконата драконът е символ на злото, но оправдано ли е това? Лично аз смятам, че не е. Защо е необходимо това тотално преобръщане на този символ? Та нима не сме свидетели как сравнително наскоро свастиката беше заклеймена като символ на злото, макар и тя да е точно обратното? Не е ли невероятно и удивително: два соларни, свързвани с Бог и доброто символа са сатанизирани и предадени на... заколение!

Можем ли в такъв случай да приемем, че Свети Георги убиващ змея е символ на деструкцията на нещо много старо, свещено и мъдро? Нещо, което нашите предци са знаели и е имало отношение към абсолютната истина?

                                       И няколко парадокса за финал

Парадокс първи: Знайно е, че на този ден празнуват професионален празник и овчарите, поради тази причина масово се колят агнета и се изяждат. Не е ли странно, че светецът победител над злото /това според иконографията/ се почита чрез масово убийство/жертвоприношение и то на...агнета. Апропо, агнето е символ на Исус. Е, като е символ на Исус, тогава чисто символично кого колят, уж в чест на Свети Георги? Е, това ако не е лудост, то не знам кое е!

Парадокс втори: В едни древни времена, драконът е бил носен като знаме от войните по време на битка и това е силно емблематично при различните скитски племена. Сега Драконоубийството е символ за българската армия. Мдаа...

                                                   И една аналогия

     Знаем, че един от най-великите български царе /аз лично съм му огромен почитател/ Цар Калоян, чието име е ХалоИван или Иван халата/ Иван Змея е убит при обсадата на Солун, вероятно в следствие на мръсна ромейска интрига. Знаем също така, че същите тези ромеи / а и тукашни папагали/ представят деянието на убийството за извършено от Свети Димитър, който с копие пронизал нашият Цар. Как ви се струва?

Свети Георги убива змей, спасявайки някакъв град, а Свети Димитър убива Иван змея, спасявайки Солун /от какво го спасява?/. Е, може в крайна сметка да се намерят и такива, които да обяснят, че убийството на Цар Иван Халата/Дракона/Змея е много хубаво и е проява на „християнска добродетел“. Може и икона да нарисуват по тоя повод. Кой знае. Убеден съм, че в Гърция ще се харчи като топъл хляб...вероятно и в други страни.

                                          Наистина финални думи

За мен Иконографският символ, включващ Свети Георги убиващ змея е отрицателен и го отхвърлям. За мен тази иконография няма нищо общо с истинския Свети Георги и с неговия живот. Тази иконография е символ на унищожение на една голяма и стара древна култура, и знание, което в никакъв случай не е оправдано да се загубва или забравя. Да не говорим, че идеята „Свети Георги драконоубиец“ няма нищо общо с Евангелието и Християнството такова, каквото е според думите на Спасителя. Виж, Свети Георги драконоубиец явно има общо с една нескопосана, късна попска псевдомитология, маскирана като Християнство, но просмукана с юдаизъм.


image

Нефритена Свастика - символ на слънцето, доброто и щастието - с рамена оформени като дракони. Артефактът е намерен близо до Кърджали и е датиран към шестото хилядолетие преди новата ера.

image

Коптска икона на Свети георги драконоубиец...




Гласувай:
19



1. troina - мартин, и тук да те поздравя!! сложил си..забележителни маркери..
06.05.2018 17:49
малко автори пишат по тази тема- Символизма,и скритите знаци
ти си го направил..блестящо,истински, и..дълбоко..
право на Змея в Сърцето..:)
всяка дума е отмерена, и..предизвиква..конотация в Ума
дано, повече читатели те открият и следват..
многоо мaлко автори имат тази божия Дарба и Откровение..
за мен е Чест,да ми гостуваш..
благодаря ти!
цитирай
2. nkf - малко автори пишат по тази тема- ...
06.05.2018 18:06
troina написа:
малко автори пишат по тази тема- Символизма,и скритите знаци
ти си го направил..блестящо,истински, и..дълбоко..
право на Змея в Сърцето..:)
всяка дума е отмерена, и..предизвиква..конотация в Ума
дано, повече читатели те открият и следват..
многоо мaлко автори имат тази божия Дарба и Откровение..
за мен е Чест,да ми гостуваш..
благодаря ти!

Благодаря за коментара и похвалата, едва ли заслужавам чак толкова. За мен също е удоволствие да следя, чета и коментирам твоите постинги, които са не по-малко интересни и поучителни. Също благодаря.
цитирай
3. get - - Поздрав с Гергевия празник и ... странно, преди няколко дни нещо ме накара да пиша по символиката ... ?
06.05.2018 18:44
... в блога на "барин" - Виж:
http://barin.blog/history/2018/05/02/deniat-na-hrabrostta-i-bylgarskata-armiia-gergiovden.1606669

... следното?
1.
този цитат, от житието на свети Георги - за мен е късна християнска спекулация - ОТ ВРЕМЕ, КОГАТО ДРЕВНИЯ КУЛТ - КЪМ БОГИНЯТА МАЙКА, е бил дикредитиран от ортодоксални и духовни скопци!
....
- Вместо КОМЕНТАРИ-АРГУМЕНТИ ЗА ПРАВОТАТА НА ТВЪРДЕНИЕТО МИ - ще ти дам ВИЗУАЛНИ АРГУМЕНТИ ЗА ПРАВОТАТА НА СЪЩОТО ... което можем да проследим в ИКОНОПИСНАТА и ПО-КЪСНА РЕНЕСАНСОВА ТРАДИЦИЯ при ТРАКТОВКА МИТА ЗА СВЕТИ ГЕОРГИ - ЗМЕЯ - и вечно девствената БОГИНЯ МАЙКА?
- Ето с картинки?
1.
- Икона на св. Георги - изображение по БАЛКАНСКИ, тук дадено като ВИЗАНТИЙСКИ ИКОНОГРАФСКО-ХРИСТИЯНСКИ КАНОН?
- Адрес:
https://commons/wiki/File:Agios_Georgios_icon.jpg
2.
Икона с ИДЕНТИЧНО в дитайлите изображение ВЪРЗАНИЯ И ВОДЕН ОТ ДЕВАТА-БОГИНЯ МАЙКА ЗМЕЙ - "убиван" от св.Георги, имаме в икона - която в момента се намира в Рилски манастир.
3.
- Същото с подобна тематика и припокриване в детайли ... Богинята и Дева - водеща на повод Дракона ... "убиван" от св. Георги я имаме и в ренесансовия автор Паоло Учело - Виж, повече на Адрес:
https://commons/wiki/File:Paolo_Uccello_047b.jpg

- Защо е тази СИМВОЛИКА в момента нямам нито време, нито желание да обяснявам ... само ще кажа ТЯ-СИМВОЛИКАТА КОРЕСПОНДИРА С ВЯРВАНИЯ И ИЗОБРАЖЕНИЯ от ВРЕМЕ КОГА това, КОЕТО В МОМЕНТА ПРИЕМАМЕ ЗА ХРИСТИЯНСТВО - все още в ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН ГО Е НЯМАЛО!
- Какъв ли окултен СМИСЪЛ СЕ КРИЕ В ТАЗИ СИМВОЛИКА? ... символика, която ще срещнем в много старото светилище на Богинята майка от гр.Мадара и Елевзина до съвременна Атина - от времена КОГАТО ТАМ "ГЪРЦИ" ВСЕ ОЩЕ Е НЯМАЛО?
2.
Именно НЕЩО ПОДОБНИ ТВЪРДИ СВЕТИ АВГУСТИН - един от учителите на Църквата - казвайки:
Християнството НЕ Е ЕДНОКРАТЕН АКТ след смъртта на ИИСУС станал ХРИСТОС - а същото почива на по-стари(от преди това време) вярвания и религиозни традиции на ЕВРОПЕЙСКОТО и по-старо НАСЕЛЕНИЕ!

- Това, че "юдите" превърнаха от Християнство, същото в юдео-християнство, последствията вероятно си остават за нас нещастните и на практика прозелити на юдаизма?
цитирай
4. nkf - Здравей, Гете. Поздрав за празника
06.05.2018 20:16
Интересно е как в различни хора по едно и също време /относително/ се събуждат едни и същи размисли по едни и същи теми. Сега прочетох статията на барин, към която си бал връзка, както и коментара ти там /същият е и тук/. Свети Августин безспорно е прав и образът на Свети Георги Змееубиец е потвърждение на думите му. Защото аз смятам, че това е доста по-късна "направа" - поставянето на Светеца в ситуационен образ. Личното ми разбиране за Християнството е, че то е "обрасло" с ... И не само с юдаизъм, но вътре се крие и нещо като брат-близнак, ама не съвсем - савелианството. Савел, нали знаеш...
Аз те каня да намериш желание и време и да кажеш нещо за богинята-майка и защо ТЯ води на повод змей? Така както е дадено на иконите, към които си дал връзка. В момента този въпрос живо ме интересува! Благодаря за коментара.
цитирай
5. barin - Здравей, nkf. Изглежда по същото ...
06.05.2018 21:09
Здравей, nkf. Изглежда по същото време и на теб се е зародила идеята да напишеш за св. Георги. Интересно ми беше да видя и твоята гледна точка и позиция по въпроса, както и на други потребители. Разсъжденията ти са правилни, независимо, че има известни разлики от моите. Важното е да се отбелязва и празнува празника и да не се получава разделяне и политизиране на позициите на хората.
Поздрави!
цитирай
6. get - @ 4. nkf - богинята-майка ... В момента този въпрос живо ме интересува!
06.05.2018 23:42
- За да се обоснова и обясня - Богиня Майка(Дева-вечна) + Символ:Змей-Змея-Зъмя ?
- Ще трябва да тръгна от поне 10 000 години преди Христа - и светилището от Гьобекли тепе(Анатолия) ... символиката в трона с ръкохватки-лъвове на Анатолийската Богиня Майка.
- Свещения брак на имперотара при персите ... с богинята майка ... и защо е нямало символ на висше Мъжко божество ... но Херодот обяснява, че ТАМ ЖИВЕЕЛ ЗЕВС-ДЕО-ЖИВА-ШИВА(последното в индуистко-европейска традиция)?
- Защо ПРИ СВЕЩЕННИЯ БРАК между МЪЖКОТО и ЖЕНСКОТО - се раждат ЖИВИТЕЛНИТЕ ЗЕМ(ел)НИ сили СЪС СИМВОЛИКА НА ЗМИИ-ЗМЕЙОВЕ?
- Защо в българска етнография и фолклор имаме за ЗМЕЙОВА СВАТБА ... ?
- Защо на върха на патриаршеските жезъли(при християнството от Балкани) имаме ДВА ЗМЕЯ СОЧЕЩИ КЪМ ЦЕНТЪР - КРЪСТА?
- ЗАЩО се говори ХРИСТОС Е РАПНАТ МЕЖДУ "ДВАМА РАЗБОЙНИЦИ" - с отправка към по-старата символика на Диос-курите=символ:Смъртен+Безсмъртен?
- Какво отношение има това КЪМ ПОСВЕТИТЕЛСКИЯ СОЛАРНО-ХТОНИЧЕН и ГЕРОИЧЕН БРАК М/У ХЕРОЯ И БОГИНЯ МАЙКА(хеиро-гамия) ... в ПОСВЕТИТЕЛСКИТЕ ЕЛЕВЗИНСКИ(ТЕЗЕЙ - пред гръцки персонаж) и подобните от МАДАРА - БЪЛГАРИЯ?
...
Както виждаш твърде обемиста а от там и твърде трудна за синтезиране и предаване в съкратен вид ТЕМА ЗА ПОСВЕТИТЕЛСКИ ЦИКЪЛ - с център: Соларно(космично)-Хтоничен(земен-женски) акт на ОПЛОЖДАНЕ и божествеността в котекста на този акт ... от КОЙТО ЩЕ СЕ РОДИ - Рогатото Богче-Герой - както Е това, което държи ПАЗЕЩАТА//Пасифая от Крито-микенската и балканско-българска култура?

- еТО ОТ ТУК ЗАПОЧВАТ НЕЩАТА: http://www.theoi/Titan/Pasiphae.html
... КАТО В ПОСЛЕДСТВИЕ СА ОМАСКАРЕНИ ОТ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИТЕ И РЕЛИГИОЗНИ ОПОРТЮНИСТИ - духовни и народностни предци на "апостола" Шаул - КОЙТО СТОРИ СЪЩОТО С АВТЕНТИЧНОТО и ПЪРВОНАЧАЛНО-АВТЕНТИЧНО УЧЕНИЕ НА ХРИСТОС-ПОМАЗАННИК БОЖИЙ=ХЕРОЙ, като по-старите ТЕЗЕЙ, ХЕРКУЛЕС, АХИЛ и др. подобни!

- Знам - ще бъдеш недоволен от безсистемният и разхвърлян вид на изложението ми ... но това е от 11 000 години история?
цитирай
7. shtaparov - Приложеното изображение показва ...
07.05.2018 15:40
Приложеното изображение показва че най-старите свастики на света са открити на наша територия- не на "румънска",макар че тя в по-широк смисъл също е Българска: само държавата,разположена в момента на нея се води чужда.
цитирай
8. nkf - Приложеното изображение показва ...
07.05.2018 18:01
shtaparov написа:
Приложеното изображение показва че най-старите свастики на света са открити на наша територия- не на "румънска",макар че тя в по-широк смисъл също е Българска: само държавата,разположена в момента на нея се води чужда.

В грешка си, Ангеле. Изображението на свастика, което съм поставил в статията, е датирано на 6000 години. Преди време бях чел за намерени в днешна Румъния /написал съм днешна, моля обръщай внимание/ свастики, които са датирани на 8000 години. Обаче се оказва, че има и по-стари - намерени в Украйна:
http://www.ancient-origins/myths-legends/symbol-swastika-and-its-12000-year-old-history-001312

П. С. Знам много добре, колко фалшива и измислена държава е Румъния, няма нужда да го изтъкваш. Смятам, че съм не по-малко наясно от теб и с броя на фалшивите и измислени "нации" в Европа. Ти обаче виж преразгледай отношението си към мошеника водопроводчик петър добрев.
цитирай
9. get - - Още веднъж - ИЗВИНЕНИЕ на стопанина на блога! ... но не случайно ... ?
11.05.2018 15:53
... така БЕЗ-СИСТЕМНО а от там и объркващо натрупах - цялостната и задължителна ЗА ПРОЧИТ ИНФОРМАЦИЯ - през КОЯТО всякой един следва да премине ... за да стигне ДО ИЗВОДА - Който аз споделям?

- Извод: СВЕТИ ГЕОРГИ = МАДАРСКИ КОННИК ... с по-стар ипостаз ХЕРОСА=Тракийски БОГ конник!
- Това не е нито "тюркско-прабългарска - нито ПЕРСО-САРМАТСКА ... или МАЛО-АЗИАТСКА(арабо-семитска) А НАША СИ изконно и от древни времена БЪЛГАРСКА СИМВОЛИКА ... на ЕТАПИТЕ през които преминава човек-воин-херой-бог/човек ... а кой е БОГО-ЧЕЛОВЕКА ... в тази редактирана и редактирана ... до там, та да загубим корените на основното В УЧЕНИЕТО - Библия ... Ще си отговорим ли?

- Ще имаме ли личната СМЕЛОСТ - САМИ ДА СИ ОТГОВОРИМ - Кой е Син Человеческий и СИН БОЖИЙ? - в тази последна и кавър-версия ... както ни се педава чрез "модерното" ТЕО-ГОНИЧНО УЧЕНИЕ, тоест християнството?
цитирай
10. nkf - Здравей, Гет, няма защо да се изв...
12.05.2018 19:41
Здравей, Гет, няма защо да се извиняваш. Благодаря за коментара. Аз четох конкретната препратка, която ти беше дал в предпоследния си коментар, но не виждам връзката - змей, конник /Свети Георги/, дева, която води змея на каишка /както е показано в иконите, които ти показа/... Аз съм запознат с мита за Пасифая, Минос, Тезей, Ариадна, лабиринта, но не виждам връзката. Освен, ако не насочваш вниманието в някаква метафизична насока, защото, например, разказът за лабиринта има такава. Смисълът е, че повтаря слизането на Орфей в подземното царство; слизането на Исус в подземното царство... Там някъде е и слизането на Еней /заедно със Сибила/ в подземното царство. Без съмнение всичко това е много важно, но все пак и все пак връзка водения на каишка дракон от девата не виждам.
цитирай
11. get - @ 10. nkf - Още с първото изречение - знам, няма да мога и както желая да изчерпя ... ?
12.05.2018 23:08
... темата, която ми поставяш?

- Но да се опитам да направя ПЪРВИТЕ СКИЦИ?
- Първо - за три-партидността(три-делността) на света - при индоевропейците ... разработени добре при Жорж де-Мюзил и М. Илиаде.
- Следвана от три-делност и при соицалните съсловия: жреци - воини - работници.
- Същата три-делност(три-ипостазност) Е СРЕЩАНА//имаме и при ГЛАВНИТЕ мъжко:женско - тоест "царстващата" божествена ДВОЙКА . Имаме и ДУХА БОЖИЙ ... с най-близък аналог ХЕРМЕС-ЕРМИ-ЛОКИ ... имаме и Син человеческий - който на база ПОДВИЗИ-ИЗПИТАНИЯ ... се превръща в ГЕРОЙ ... В този път ВРЪХНАТА И КРАЙНА ТОЧКА СЕ БЕЛЕЖИ от хиеро-гамия БОЖЕСТВЕНИЯ БРАК между Богинята майка(в Трите и ипостази)! При хиеро-гамията тя е в ипостаз:Дева.
След "зачеването" на новото Бог(че) + раждане, тя се скрива в "божествената горичка". Където ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИМА извор ДАВАЩ И ДЕВСТВЕНОСТ ... и така ОТНОВО и ОТНОВО - повтарящ се цикъл!
- Това на практика е и хтонично-земеделческия цикъл КОЙТО ПРЕМИНАВА ПРИРОДАТА//ЖЕНАТА//БОГИНЯТА!

... тук ще спра - защото знам, ще възникнат много неясноти а от там въпроси ... и ще препоръчам още автори: Джеймс Фрейзър "ЗЛАТНАТА КЛОНКА" и "Фолклора в Стар завет" ... това което обяснявам и акцентирам в/у, можеш да намериш и в Стар завет ... но това Е - враждебна на семитския(пустинен - мит/религия) - контрапункт на която се явява ЯХВЕТО! Тоест тук можем да открием СБЛЪСЪК НА ДВА СВЕТОГЛЕДА(възприятие) от там култура ... от там религиозни вярвания.
- С тези в Близък-изток европейски вярвания, семитите Яхве-тисти ЖЕСТОКО СА СЕ РАЗПРАВИЛИ ... в Библията можеш да откриеш достатъчно примери за това ... ? Не само физически са се разправили с носителите на тези вярвания ... но и после АПОЛОГИЧЕСКИ сатанизирайки ЕВРОПЕЙСКО-КУЛТУРНИЯ и БОЖЕСТВЕН ПАНТЕОН - като?
- Това НЕ Е МНОГОБОЖИЕ - изобретение на ЯХВИСТИТЕ ... а имаме ЕДИН БОГ В ТРИ ФОРМИ + ЕДНА БОГИНЯ В ТРИ ФОРМИ(тотално дискредитирана) + Дух Божий + Син Божий ... всичко е било обект на пародиране и остракизъм ... това и при гърците - които за мен са "семитите" на балканите - тъй като грък=европеец+семит, тоест микс!

... и пак не можах да кажа - всичко което съм изчел и до момента непълно систематизирал(но това е процес от години) ... просто пиша ти вероятно ЕДНА ДЕСЕТА от това - което следва да се напише-каже? За да разберем ... Що дири дамата, държаща на каишка Змея ... Защо змея се подчинява ней ... Защо "рицаря" убива змея - но на практика това е символика ... не дотолкова акт-резултат :)))!

- Член на подобен окултно-духовен орден(на борещи се рицари християни - срещу подобните им, но мюсюлмани) е бащата на Влад Т(ц)епеш ... с голяма вероятност е бил и той самия - синът му?

- Прощавай - но пак стигнах ... до никъде ? :((((
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2522870
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031