Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2009 16:03 - "Тук" и "там" или младите в българската политика
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 10637 Коментари: 10 Гласове:
0



В България много обичаме да говорим за младите в политиката. За това, че има нужда от тях, че те са бъдещето, че в тях е надеждата. Т.нар. "млади" – към които и аз понякога смятам, че принадлежа, или поне съм принадлежал – са особена категория хора. Като всички нас те се влияят от света наоколо и се вълнуват от проблемите, с които всеки се сблъсква. В началото на 90те младите бяха онези, които искаха промяна (разбирай свобода и демокрация).

 

Хора, родени през 50те години, живяли периода на комунизма, неопитни, но изпълнени енергия и ентусиазъм. Много от тях бяха закърмени с радио "Свободна Европа", формирали вижданията си за как трябва да изглежда света от книгите на руските дисиденти, нетърпеливи България да бъде "нормална страна". Филип Димитров е един от рицарите на това поколение. Без да правя невъзможни паралели, за левия политически спектър такива символи бяха Жан Виденов и Георги Първанов. Първите двама обаче загубиха много битки в сблъсъка със системата. В ретроспекция Филип спечели голямата битка за България - демокрацията, свободата, частната собственост (ценности, които ако си спомняте в началото на 90те не бяха обект на консенсус) вече не се поставят под въпрос. Георги Първанов успя там, където Жан Виденов се провали. Успя, макар и с компромиси, да доведе партията си до общественото съгласие, че страната трябва да бъде част от "Запада" и от убеден анти-НАТОвец ще остане в историята като президентът, в чиито мандат България стана член на ЕС и Северноатлантическия алианс.

 

Младите на 90те години ще останат в историята с променливи успехи. Все пак те бяха хората, които най-дълго бяха живяли в периода на "зрелия социализъм" и това неиминуемо беше фомирало тяхното поведение. За едни това означаваше яростна битка със системата и наследството на комунизма, за други означаваше плавен преход. 90те години бяха мътни времена, времена на постоянни кризи и липсващи правила. Към края на века много хора от това поколение започнаха да се ориентират и се насочиха към бизнеса. Къде честно, къде нечестно започнаха да правят пари и да се вписват в системата.  Малко останаха ентусиастите, които да се занимават с политика.

 

Началото на 21 век доведе на българската политическа сцена поколението на родените през 60те години. Много от тях се излюпиха под крилото на Симеон  Сакскобургготски и носеха със себе си заряда на хора, които знаят и могат. Стана модерно да си учил в чужбина, да си работил в големи международни банки и корпорации, да разбираш от фондови борси и ценни книжа. Това бяха хора, формирали вижданията си за света в края на комунизма и бързо ориентирали се след 1989, че трябва да си търсят образованието и реализацията в чужбина. Сред тях няма да срещнете идеалисти и мечтатели, а по-скоро прагматици. Политици без визия, но с достатъчно знания как да правят пари (понякога и да крадат). В техните очи нещата в България трябваше да се управляват така, че да носят по-висока доходност – по-скоро лична, отколкото обществена. Трудно е да се намерят символите на това поколение, но като че ли Милен Велчев и Сергей Станишев могат да изпълнят тази роля. И двамата уж влизат в политиката с добри намерения, но нито един от тях не стана "агент на промяната", по-скоро станаха част от системата. Станишев ще остане в историята като министър-председателят,  формално управлявал в периода, в който България бе превърната в символ на корпуцията. Вместо да формулира визия и да има воля да възроди България след постигането на европейската си мечта, неговото управление я остави да затъне в безвремието на нерешени проблеми и задкулисни сделки.

 

Политически това поколение е много трудно да бъде определено. То се изплъзва от всеки опит за дебат, крие се зад администрацията (която е виновна - никога политиците), търси проблемите извън себе си (опозицията не била конструктивна), дори извън България (световната икономическа криза). Това е поколение, което няма големи политически идеи и проекти, защото дълбоко в себе си го е страх от политиката и от отговорността. Такова поведение обаче предизвиква или отчаяние или обратна реакция сред всички нас, които сме родени през 70те години.

 

Всички ние, които сме били на юношеска възраст през 1989, имаме макар и бегъл спомен от времето на Тодор Живков. Спомняме си както периода преди 10 ноември, така и периода веднага след него. Знаем, че това е вододел в новата българска история, но сме фомирани като личности в годините на прехода, на политическото противопоставяне, на хаоса и на липсата на правила, на постоянни промени в образователната систама, на хаос в здравеопазването. Едновременно с това ние сме първото поколение, което реално се възползва от  свободата да пътуваш, затова и не се страхуваме от света. Видяли сме и "там" и "тук", можем да се реализираме и в чужбина, и в България. Дразнили сме се и  се дразним от разликите, които виждаме когато пътуваме, от бавния ход на нещата у нас, от упадъка на ценности и нрави. Но най-вече се дразним от липсата на правила и сигурност. За нашето поколение големият политически проект се съдържа в две думи - сигурност и отговорност. Не, това не трябва да звучи фашизоидно, напротив. За нас демокрацията не е само правото на избор или процедура, а е по-скоро ценност, чието опазване дава хоризонти за развитие на поколения напред.

 

Моето поколение обаче има сериозен проблем. Във всеки от нас се сблъскват две реалности - едната на бягството и отчаянието, другата на активното действие. "Добре де, знаем как трябва да са нещата, но тук не може да стане. Какво мога аз да променя? Кой ще ми позволи да направя нещо? За какво да се занимавам с политика - от мен нищо не зависи" – това са мислите и думите на много от нас.  Някои намират отговора и напускат България – физически или емоционално. Никой не трябва да ги съди за избора им. Наистина задачата е с повишена трудност. А светът е голям и възможностите в общи линии неограничени.

 

Страхувам се обаче, че ако мнозинството изберем пътя на вътрешната или на реалната емиграция, поколението на родените през 70те години ще пропусне да реализира своята визия за България. А именно ние сме хората, които до болка познаваме проблемите на прехода, на несигурността и на липсата на правила. Имаме ли сили да изберем трудния път, за да бъде "тук" като "там"? Отговорът зависи от всеки един от нас.



Тагове:   поколение,   млад,


Гласувай:
0



1. skribezium - nmladenov,
29.05.2009 16:11
Хайде младите в политиката да заявят високо ЕВРОПЕЙСКАТА си позиция за ужасяващото насилие над децата от Асеновград. Защо мълчите?
цитирай
2. chara - Ники, за мен поне финалният ти въпрос изглежда така:
29.05.2009 16:19
Има ли сили и постоянство у твоето поколение, така щото да пребори "старите муцуни" настанили се трайно в политическото пространство, окопали се в медийното пространство и излизащи от почти всяка отваряща се консервна кутия?!
Тези хора трансформираха политическата власт в икономическа, а и в медийна такава ... Ерго - отворени са много фронтове и е необходима много енергия, воля и вяра, концентрирани в едно, за да се справите!
Желая ви успех!
цитирай
3. анонимен - къде сте
29.05.2009 21:19
Г-не ти си само един мижитурка-чиновник,който има единственото предимство,че бързо се ориентира накъде духа политическият вятър.Не съм те видял да протестираш някога за нещо.България няма нужда от тежкари-нагаждачи като теб.
цитирай
4. анонимен - Пасивност
04.06.2009 15:46
Младите в България, независимо образовани или не, в голямата си част възприемат обществения живот като паралелна реалност. Реалност - непозната, неразбираема, пълна с фалш и лицемерие. Затова и повечето са пасивни, когато стане дума за избори.
Тези, които пък се интересуват, неизбежно влизат в матрицата.
От къде да дойде онази енергия, която да промени системата?
цитирай
5. tsv - Все още има време и реколтата от 70-те да се пласира :)
09.06.2009 00:39
Не знам дали поколението от 70-те се представя по-зле в политиката, отколкото в другите сфери, но все още има време да се реализира. А иначе не знам дали има друга сфера, където да има толкова много стари муцуни за изхвърляне, колкото в политиката.
От друга страна, аз понякога си мисля, че самото ни поколение е малко сбъркано (и аз съм реколта ранни 70) и не особено адекватно в много отношения. Ама това май важи и за останалите поколения. :)
цитирай
6. анонимен - Думата политика стана мръсна дума
09.06.2009 10:19
Вкупом партиите работеха за това цели 20 години. И успяха. Между изборите ти обясняват, че това е бизнес, а като дойде време за гласуване-че става дума за морал. Бабини деветини! Въртете си обръчите и други там ваши свободни съчетания с бухалки и моля-не ни вкарвайте във вашата игра. След като 20 години гласувате 100 лева пенсия на майка ми, защо аз пък да ви гласувам 15000 лева заплата?!!!
цитирай
7. mapplethorpecala - тъкмо защото думата политика ...
18.06.2009 07:51

тъкмо защото думата политика стана мръсна дума след фукуяма ,след анонсирания гранд финале на големите идеологии днес нямаме политика.

кажи младенов един политик,който се появи в последните години.
аз ще ти кажа.въпреки че от 1883 съм релативно антикомунист.по късно разбрах,че съм антитоталирист..и днес знам че съм срещу митари апарата в държавата ,който трябва да бъде нахранен.

в този смисъл именно милитари и стейт апарата е най облагодетелстван от това че няма политика.
борисов е най високия стадий на тази тенденция.

той е липсата на каквото и да е политическо..тъкмо обратното лице на станишев.
който с всички сили се опитва да пази здраветона полиическото.


господин николай..
не ви виждам напоследък в блога.не знам какво стана с вашета гербовизация..залепване като гербова марка за нещо,което е чуждо на вс.в никакъв случай не искам да прозвочи,че вие сте безличен политик залепен за големия политик..за голямата воля.
смятам дори ,че е обратнто.
това е обратнта мутризация на страната.
спомнете си на какво злагаха мутрите.коя е тяхната специалност
СИГУРНОСТТА//винаги това ни тикат в очите,заради което преди това те ни я потнемат..за да могат да ни я върнат в големи дози.

искам да разбера,какво става с вашето участие в герб.

понеже не следя така нар "обществен" хахахааха! живот в страната
не съм наясно вие бяхте ли кандидат за евродепутат.

да не би борисов да ви пази за външен министър..
чудя се,ако сте все още в герб при тяхните 6 еводепутата ,как не се намери едно място за вас..
все пак вие бяхте един работлив български евродепутат.поне така изглеждаше..но не отричам,че мотите впечетления са,че вършехте това с разбиране,желание и радост.

и затова се изненадах,като видях че ви няма и сред кандидатите за депутати.

да не би борисов да не предпочете някой старшина на ваше място..или някой с школа сименовскому??

ЩЕ СЕ РАДВАМ ДА соделите своя настоящ възглед за политическата обстанвка
еъто го моя.

герб и атака
са партиите към които милитари апарата на стария режим изтече.
заради това
ИЗВАДЕТЕ ОТ БСП атака и герб и вие ще получите СДС от 1991.

а и не ви ли е странно.че двамата мин председатели,които нашия народ така добре прие Ф.Д и С.Станишев ,които в същото време по стечение на исторически и политически логики са двамата най успешни мин председатели в историята след 1989//(не смятам,че има вододел.това е една абстракция.съжелявам че сте жертва на илюзията за линеарност на времето и намирате това тире между пост и тоталитаризъм за същественост.то е абстракция,пазна същност.

тирето не идва да покаже че нещо е там..а че нещо го няма.
но това е семиология и метафизика..

както и да е.неви ли смущава,че тъкмо тези двама българи нашия народ нарича с думите гей педал,хомосексуалист.
защо.защото те имаха мъжество да направят тежки промени.да прокарат страната през червено море.
това не е всеобщия любимец на лумпените и страшините борисов.

а да..и не ви ли смущава факта.че демократическа уж партия има тартор генерал лейтенант.който си е взел звездите от лейтенант до полковник докато носеше кафе на монарха.
кафеджията получи капитаско,майорско подполковнишко звание ей така...и тоеа също е едно голямо тире в неговата кариера..
тире както знаете означава и изваждам.. hyphen
чудя се да я каа ли другата дума със сходна морфология на тази....не е химн...нямам думата химн предвид,господин младенов.

дано да отговорите поне на някои от въпросите.
цитирай
8. анонимен - Поздравления за честно и открито ...
28.06.2009 13:53
Поздравления за честно и открито изразяване на позицията! Радвам се, че във Вашето мнение намирам отражение на мое собствено! :)
цитирай
9. анонимен - исторически анализ
23.07.2009 14:26
Не разбрах точно защо младите в политиката свършиха с набор 70. Ние след 1980 г. също вече сме достатъчно образовани и с формирани възгледи, че да влезем в този "исторически анализ" , показващ белезите, които социалната реалност е оставила в поколенията, в процесът им на формиране като личността. Смятам, че заслужаваме да бъдем споменати, още повече, че началото но безкрайния преход, в който още сме, залагаше нещата да се оправят за и от нас.
цитирай
10. tsv - Президентът май се засрами от Вашата похвала
15.09.2009 14:04
Президентът май се засрами от Вашата похвала и реши да докаже, че не сте прав. Само за една-две седмици почти навакса с действия - икономически реформи (за които епитетът "малоумни" е просто комплимент), енергийни бомби и т.н. :)

Към анонимен 9
Вярно, че набор 80, че и 90 вече е узрял и наистина е време да се включи. Мисля, че сега в политиката има доста хора (и то на възлови позиции), родени през 80-те . Надявам се да се представите добре. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929500
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол