Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2009 18:12 - Трогателно, наистина, но не особено достойно
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 5254 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 12.01.2009 21:41


Българите много обичат Русия. Имат прекрасна литература, музика и култура. Православни са, пишат на кирилица. Кухнята им също не е за пренебрегване. Освободили са ни. Построили са ни Kремиковци. Сега идват да си харчат парите по българските курорти. Хотелиерите и ресторантьорите ги обичат особено много, защото ‘голямата руска душа’ не е цепи стотинката на две. Дават ни газ, или поне това беше така до скоро. Ние си ги харесваме такива каквито си ги представяме – шумни, пиещи водка, водещи тежки разговори за смисъла на живота, вдигащи тостове, цитиращи Достоевски. Мислим си, че те ни харесват такива каквито сме си – малко разсеяни, леко хаотични, не особено организирани, но добри хора. 

За България отношението към Русия е много емоционално. Цялата ни следосвобожденска история е изпъстрена от сблъсъци на т.нар. русофили срещу русофоби. Всеки разговор (все още) може да се сведе до това противопоставяне. Икономиката ни се срина през 90-те, защото загубихме руските пазари. А не защото беше затънала в дългове, стари технологии и остарели практики. Всичко това е много трогателно. Особено трогателно е, защото целият дебат за и против Русия е само в главите на малка група български политици, забравили да четат историята на собствената си страна и неспособни да се учат от реалностите около себе си. Всъщност дори не е трогателно, а е жалко. 

Фактите не съответстват на тази романтична представа за руско-българските отношения. Ето някои от тях. България е член на НАТО и на ЕС. Военната интеграция между страната ни и съюзниците от двете страни на Атлантика е необратима. Курицата може да не е птица, но в България и Румъния има американски военни бази. България, заедно със своите съюзници, призна независимостта на Косово, подкрепя демократичните реформи в Грузия и не застана на страната на Русия в нейния конфликт с бившата съветска република в Кавказ. 

Същевременно има и други факти, които не са за пренебрегване. Ключови елементи от българската индустриална и енергийна инфраструктура остават зависили изцяло от Русия. Единствената страна 100% зависима за доставките си на газ от Русия в ЕС е нашата родина. Първата страна от ЕС дала зелена светлина на проекта „Южен поток” и то без никаква обществена дискусия, е България. Вместо да потърси алтернативи как да свърже енергийната си мрежа със своите съседи, така че ако се наложи да може не само да изнася, но и да внася енергия, България подписа проекта Бургас-Александрополис. В Европейския съюз много се говори за това дали общите институции отнемат от суверенитета на страните членки. Но загубата на суверенитет, която произтича от общата търговска политика, общата селскостопанска политика, общата парична политика (в нашия случай все още не сме в нея, но ефекта на валутния борд е същия), и т.н. не е нищо в сравнение с загубата на суверенитет поради 100% енергийната зависимост от един източник. Това е най-голямото наследство на колониалната съветска империя в България. Наследство, което от началото на 90-те години до 2007 трябваше да бъде преодоляно. 

Ако българското правителство и президент наистина милееха за България на 1 януари 2007 г. щяха да си поставят две приоритетни вътрешнополитически задачи в контекста на членството ни в ЕС: 

1. Страната да влезе максимално бързо в Шенген. Сега пътуваме в Европа с лични карти, но Шенген физически премахва границите, а това има и силен психологически ефект. Дори може би по-важно щеше да мобилизира усилията на обществото да се справи с проблемите в правораздаването, корупцията и престъпността. Като няма граници хората наистина ще разберат, че сме част от Европа. 

2. Страната да инвестира в алтернативни източници и доставчици на енергия. За да не бъдем зависими от една тръба и един доставчик, има нужда от дългосрочни и стратегически инвестиции. Те трябва да бъдат в енергийни връзки (с Турция, Гърция и др.), в алтернативни източници (вятър и слънце имаме достатъчно), в ядрена енергетика (нови блокове с Козлодуй или АЕЦ Белене), в терминали (по Черноморието), в договори за доставки (от трети страни) и т.н. И една общоевропейска цел, а именно развитието на общата енергийна политика в ЕС. Проблемът, който цяла Европа има поради зависимостта си от руски газ, както разбрахме е най-видим в България. 

Именно затова България трябваше да бъде водещата страна, която да изгради коалиция в ЕС и да поведе битката за конкретизиране на идеите за обща енергийна политика колкото се може по-скоро. Нищо от това обаче до момента не се е случило. Резултатът е видим за всички. Спряното кранче на газта показва ясно, че всички емоционални излияния за българо-руските отношения не струват и стотинка, когато става въпрос за геополитическата стратегия на Москва. Руският елит може да се радва на концертите на Съветската армия и литературните четения, които българските управници му организират, но това е радостта на възрастния чичко, който гледа как малкото детенце, къде наивно къде умилително, се опитва да се справи с някакъв проблем. 

Трогателно, наистина, но не особено достойно. 

В настоящата криза Русия показа, че знае как и може да води диалог със суверени и независими държави (Германия е най-големият газов клиент в Европа, но нейните доставки не бяха спрени), и как да се отнася към малки страни. Пък дори и тези малки страни много да я обичат. 

Не ме разбирайте погрешно, не съдя Москва или Киев в спора, който доведе до Големия студ в Европа и по-конкретно в България. Кой колко плаща и дали някой краде газ по пътя е спор на Русия и Украйна. Москва ясно си дава сметка, че спирайки газа за Европа, ще окаже безпрецедентен натиск върху Киев. Това го видяхме в по-малък мащаб още преди две години. Руският президент и премиер ясно защитават, това което дефинират като свой интерес и не трябва да им се сърдим за това. Вината не е в тях, че използват по най-безскрупулен начин инструмента Газпром, за да си прокарат политиката. 

Вината е в София, че правителството ни е поставило в ситуация, в която можем да бъдем инструмент в този спор. А това се случва, защото и президентът и премиерът за всичките си години във властта не успяха да формулират и отстоят националния интерес за енергийната независимост на България. Те останаха да живеят в миналото, когато с големите думи за вечна дружба, софри, концерти и ловни приключения бившият комунистически елит е омайвал главите на вождовете на КПСС и получавал пари. Светът днес е друг и както Русия формулира и защитава своите интереси, така трябва да може да го прави и България. 

Може да обичаш да четеш Чехов, да слушаш Чайковски, да пиеш „Столичная” и да ядеш сельодка; можеш да се възхищаваш на голямата славянска душа, но в крайна сметка трябва да работиш за собствената си държава и нейните граждани. Не само защото те са те избрали, а защото от време на време все пак поглеждайки портретите на Левски, Раковски, Стамболов и други с които си кичиш кабинетите, трябва да изпитваш срам, че с бездействието си подкопаваш суверенитета на страната, за която те са дали живота си.



Тагове:   наистина,   особено,


Гласувай:
0



1. анонимен - Bravo
13.01.2009 13:11
Bravo Nicky - kakto vinagi to the point!
цитирай
2. анонимен - Bravo 2
13.01.2009 14:44
Abe, Niki, tova koeto kazvash i decata go znaqt. Kato ostavim nastrana, che nqkoi ot predlojenite ot teb obshti i abstraktni celi pravitelstvoto veche izpulnqva, kude mojesh da dadesh konkretno upravlensko predlojenie. Ili i ti si na principa: Neka samo da doidem na vlast, pa shte mu mislim
цитирай
3. анонимен - въпрос
13.01.2009 14:47
Здравейте г-н Младенов,
не знаех къде да ви попитам за това реших да пиша тук. Чух, че програмата на ГЕРБ, ще излезе около 10-15 февруари. Как може един гражданин да даде 2-3 идеи на ПП ГЕРБ - в сферата на екология (силно разискван въпрос в ЕС).

Нямам в предвид да попаднат в програмата, а просто да се надявам едно бъдещо управление на ГЕРБ да ги изпълни (а някои от тях може и вие да ги предложите в ЕС и да покажем, че ПП ГЕРБ е една млада, прекрасна партия).

Не става въпрос за някакви инвестиции от държавния бюджет или еврофондовете.
цитирай
4. nmladenov - otgovor
13.01.2009 14:54
Zdravejte,

"edin grajdanin" moje da mi napishe email (office@mladenov.org) i az ste go prepratia na rabotnata grupa za ekologia.

pozdravi,

N
цитирай
5. tsv - А ако не бяха БКП на власт, ами десните, какъв ли вой щеше да се вдигне!
14.01.2009 00:11
Аз си представям обратния вариант - газовата истерия да се беше случила по време, когато не БКП, ами десните са на власт. Тогава сигурно щеше да се вдигне голяма олелия. А сега на БКП им е трудно да обясняват как своите са ги предали, та воят е по-малък, но от това пък по-топло не става. :)
цитирай
6. анонимен - Вчера британските медии гръмнаха с прогнозата за времето
01.02.2009 11:21
Всички заглавия съобщиха, че голям студ и мраз (-1+4) ! ще обхване острова и целият мраз и студ идва от Русия, и тук е същото без значение дали е СССР или Русия, сигурно в Брюксел/Страсбург студа идва от България. Ето ролята на медиите и политиците в brainwashing-a ?
цитирай
7. анонимен - прогноза
02.02.2009 19:07
студът винаги идва от Русия/СССР...
цитирай
8. анонимен - Ами то и в САЩ
03.02.2009 10:12
студът идва от Русия/СССР само че за по пряко през Аляска, бивша руска територия, и през Канада - това се казва геостратегическо и политическо мислене !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929462
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол