Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2008 17:27 - За лятото, Ирак и таксите на Дунав мост
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 10990 Коментари: 15 Гласове:
0



От доста време не бях поддържал блога. Не знам защо - нещо се отпуснах в един момент, после работата ме завъртя, дойде лятото и т.н. Е, лятото свърши (поне тук в Брюксел, където съм от вчера, е 17 С...), а работата никога няма да свърши. Малко ми е трудно да започна отначало, тъй като не знам откъде. Може би този постинг ще го посветя съвсем накратко на лятото. Иска ми се да напиша нещо и за Грузия и за първия ми доклад, който предстои да се гласува в ЕП следващата седмица, но едно по едно. 

Бях планирал да ползвам цялата лятна ваканция, за да уча арабски. Дори си намерих и учител и частна квартира в Сирия. Трябваше да прекарам там 4 седмици това лято. Уви, не стана. 

След като приключихме със сесията през юли заминах за 1 седмица за Ирак, за да се включа в преговорите за постигане на компромис за закона за местните избори. През октомври тази година трябваше да се проведат първите местни избори в Ирак, но уви това няма да стане. до края на юли парламентът трябваше да гласува закона, а камъчето на раздора беше въпроса дали в Киркук да не се отложат изборите, поради многото спорни въпроси за статута на града. Тъй като ЕК финансира с 20 милиона евро организацията на изборите, за нас беше важно да знаем какво ще се случи. И така, изпълнен с ентусиазъм, аз заминах, за да се боря за намиране на компромис. За съжаление въпреки усилията на много хора и постигането на компромисно предложение, част от парламента се отметна и прие текст, който е неприемлив за кюрдите. Президентът наложи вето на закона, нещата се зациклиха и изборите се отложиха за догодина. Това ще има много лоши последствия в бъдеще, но какво да се прави. Ако някой прояви интерес мога да напиша по подробен постинг по въпроса.

Оттам заминах за Вашингтон, където ми предстояха няколко срещи пак по Ирак. Тъй като Европейският парламент проявява все по-голям интерес към ролята на Европа в Ирак, искаме да имаме и добро партньорство с американския Конгрес по тази тема.

На връщане минах през Катар, тъй като искам да организирам дебат в ВВС и Doha Foundation за ролята на Европейския съюз в Близкия изток. Вероятно ще стане, но не толкова бързо, колкото ми се искаше.

Прибрах се в България след началото на август където заедно с ГЕРБ Русе организирахме велопоход-протест от Русе до Гюргево - 40 км! Беше страхотно - събраха се над 50 човека, "най-младият" участник беше на 74 години. Появи се сутринта на площада - отиваше за хляб, попита ме какво правим и след като му обясних, че ще караме до Гюргево каза, че много би искал да дойде, но е възрастен и няма да издържи. След половин час се върна с велосипеда си, решен да се включи в похода. Малко ми беше притеснено, но се справи много добре.

Велопоходът бе част от кампанията срещу таксите на Дунав мост. В момента преминаването в две посоки струва общо 35 лв за лек автомобил. Това сигурно е най-скъпият мост в света! Аз отдавна се боря с тази тема - поставял съм въпроси на Европейската комисия, говорил съм пред парламента, писал съм на БГ министри и т.н. Най-големият абсурд е че тази такса е пряко нарушение на европейското законодателство. Да не говорим, че според официални данни през 2007 са събрани 25 МИЛИОНА лева само от българска страна, а инвестирани в поддръжката на моста са едва 38 ХИЛЯДИ. Е, битката продължава. Ако някой е във Facebook, може да се включи в каузата против таксите

 (http://apps.new.facebook.com/causes/85228). 

Ето и две снимки от велопохода:
image                                                                                                 image

След Русе се включих за малко в срещата на МГЕРБ във Велико Търново, където обсъдихме една кампания за правата на потребителите, която смятам да реализираме през септември и октомври в България. После ходих и до Габрово, където ми предстои на 29 август да откривам информационен център.

Най-накрая успях и до плаж да стигна за няколко дена и от вчера вече съм в Брюксел, където подготвяме декларацията на ЕП за събитията в Грузия.

Стига толкова за днес, тези дни ще напиша нещо и по този въпрос...







Тагове:   Дунав,   мост,   Ирак,


Гласувай:
0



1. анонимен - Кампании
27.08.2008 19:26
Инициативите звучат добре.

Но новият пост в блога дали е плод на днешната публикация за политическите блогове в "24 часа"?
цитирай
2. анонимен - komentar
27.08.2008 21:53
Iskam da Vi kaga che podkrepiam kauzata i dori prastam informasiya na moi rymanski priyeteli , no za da se sluchi premahvaneto e neobhodimo "Volia" i to politicheska ....
Chudia se chii interesi obslugvat tezi taksi ?
цитирай
3. анонимен - браво Ники
29.08.2008 17:00
Браво Ники , поне ти си прекарал ползотворно лятната ваканция.Направо ти завиждам,найстина.Особено това с колелото ми хареса.Лиди
цитирай
4. haralanov - Здравейте
29.08.2008 21:41
Здравейте г-н Младенов.Бяхте ми симпатичен до момента в който от СДС преминахте в ГЕРБ.И в който от нормален човек,решихте да станете масон.Поздрави....
цитирай
5. tsv - Наистина натоварено, но ползот...
30.08.2008 11:45
Наистина натоварено, но ползотворно лято!
цитирай
6. tsv - Как е покривът на Европарламента?
31.08.2008 01:02
Някъде по новините четох, че покривът на Европарламента е паднал. Нали не заседавате под открито небе? :) Вярно, че чистият въздух действа отрезвяващо и вероятно би било в интерес на работата да се работи на открито, но все пак е дискомфорт. :)
цитирай
7. анонимен - Вие от герб ли сте вече?
31.08.2008 15:07
Защо решихте да се присъедините към тях? Просто не го проумявам. Симпатизирам ви или поне така си мислех, може ли да обясните все пак кое ви привлече при тях?
цитирай
8. анонимен - Кога ще падне покривът на БГ парламента?
05.09.2008 17:23
Това лято и аз бях в Русе,ходих и до Търново и Етъра,минах и през Габрово, но най-дълъг престой беше в едно селце в каньона на Черни Лом, район на Натура 2000 където живота е спрял с 15 местни жители и толкова магарета. Карах маунтийн байк и правих безакцизна ракия без знанието и разрешението на ЕС. Ходи ми се пак до W DC ,но в Ирак не. В Гюргево ходех пеша през 70-80те, без феодални такси за Моста и носех за подарък няколко кутии Кент. Лятото продължава тук докато завали сняг , макар че в старият ЕС и около Гринуич изгниха от дъжд,но поне е хладно.
Декларацията на ЕП за Грузия закъсня, но по-добре кажете личното си мнение !
цитирай
9. анонимен - До члена на Европейския парламент
07.09.2008 17:06
взето от http://oli4ka.blog.bg

ОТВОРЕНО ПИСМО Уважаеми г-н Министър председател,
Уважаеми г-н Министър на Здравеопазването,
Уважаеми дами и господа управляващи,

Във връзка с обявения пазар за предизборно купуване на гласове, Ви предлага да закупите и нашите около 1500 - 2000 гласа, на пациентите с Таласемия майор и семействата им.
Ние не искаме пари в брой. Не искаме да ни изпращате на море, нито настояваме за социални придобивки.
Ние искаме три простички неща:

1. Създаване на пет центъра за лечение на пациенти с Таласемия майор, като самостоятелни единици без делене на пациентите по възрастов признак и с пълни интердисциплинарни екипи.
Знаем, че най-добрият принцип е: " Разделяй и владей", но от здравословна гледна точка пациентите трябва да са на едно място, и да могат да получат навреме всички необходими грижи от които имат нужда.

2. Специалистите и пациентите да имат възможност за избор и достъп до всички съществуващи медикаменти за лечение.
Ние сме държава, която е част от Европейски съюз и новото хилядолетие и геноцида, който упражнявате върху нас, трябва да бъде прекратен!

3. Въвеждане на съвременни практики за превенция, диагностициране и лечение - използване на ЯМР за следене на натрупването на желязо в сърце и черен дроб, закупуване и използване на EasyThal за лесна и навременна превенция, създаване на поне още две лаборатории за навремено доказване на Таласемия майор и навремено започване на лечение!

Уважаеми дами и господа, въпреки че точно този популизъм няма да е толкова евтин, ще има по-голям отзвук и по-голям ефект в дългосрочен план. Не забравяйте, че утре вашето дете или внуче може да се роди с Таласемия майор и да видите как умира, защото днес Вие не сте си свършили работата.


С цялото ми уважение: Мария Кънчева
Пациент с Таласемия майор, надяващ се да доживее да има съвременно лечение в България.


PS. В памет на Александра Кънчева, Мария Вералова, Мария Цекова, Методи.... и всички останали, които недоживяха съвременното лечение......................
цитирай
10. анонимен - Welcome back. Виждам, че и други ...
08.09.2008 10:20
Welcome back .
Виждам, че и други хора по-горе са засегнали отново една тема заради която посещавам блога ти почти ежендевно. Разговор за ценностите, за основните позиции на които се гради един политик. Разговор за дясната политика и "дясното пространство" в БГ, не с общи приказки и генерални определения, както от семинар, а пречупени през призмата на правене на дясна политика, на градене и следване на принципи от един човек, а не от партия. Моля те, намери време да проведем този разговор.
Ники
цитирай
11. nmladenov - welcome back
08.09.2008 10:43
ще напиша нещо за ценностите с удоволствие, но ми траибва малко свободно време. Няма да се измъкна, споко ;-)
цитирай
12. tsv - Кой е от двамата кандидат президенти на САЩ е за предпочитане?
09.09.2008 00:18
Предполагам, че следите кандидат-президентската надпревара в САЩ. Кой от двамата кандидат-президенти е по-добър вариант? Доколкото знам, и двамата имат ясна позиция относно Ирак. Чия смятате, че е по-далновидна?
цитирай
13. анонимен - до Младенов
10.09.2008 16:47
Господин Младенов само се правите на много зает. Знаем Ви ние...,познаваме Ви.Не се измъкваите.
Ани- Варна
цитирай
14. анонимен - до Младенов
10.09.2008 16:49
намерете време и за нас, за да не Ви издърпаме ушите. Имаме позволението на Вашите колеги от Герб!
Хриси
цитирай
15. анонимен - Ники Младенов
12.09.2008 14:52
Господин Младенов защо не си наемете две секратарки,които да Ви помагат.Така ще имате по свободно време за всичко и за всеки.Замислете се над предложението ми.Ще е добре за Вас да поразпускате от време на време :)))))
Поздрави -Петя
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929520
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол