Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2008 16:36 - Aнти-български публикации нямат място в страна – кандидат за ЕС
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 3911 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 11.02.2008 16:37


Днес внесох предложения за седем поправки в проекта за доклад на Европейския парламент за напредъка на Македония през 2007 г. Докладът цели да даде оценка на усилията на Република Македония в подготовката й за започване на преговори за присъединяване към ЕС и предстои да бъде обсъден в комисията по външни работи на Европейския парламент на 25 февруари.   Основните акценти на внесените поправки са:
- Призив към македонските власти да осигурят спазване на стандартите на ЕС и Съвета на Европа за борба с т.нар. "говор на омразата" в медиите, особено по отношение на съседни страни-членки на ЕС;
- Призив към македонските власти бързо да завършат останалата част от ж.п. връзката между Скопие и София;
- Подкрепа за инициативата на правителството в Скопие за създаване на съвместни историко-образователни комисии със съседните страни-членки на ЕС;
- Призив към македонските власти да подкрепят съвместното почитане и отбелязване на общото културно-историческо наследство със съседните страни;
- Приветствие за подобрения диалог между властите и опозицията по отношение на въпросите свързани с европейската интеграция, както и създаването на Съвета по европейска интеграция, който е оглавен от лидера на най-голямата опозиционна партия; 

През последните години Република Македония положи много усилия, за да се подготви за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Този напредък трябва да бъде оценен по достойнство от Европейската комисия и подкрепен от Европейския парламент. Същевременно обаче толерирането на анти-български публикации в македонската преса нямат място в страна, която цели да бъде член на Европейския съюз. България винаги е подкрепяла безкористно Република Македония по нейния път към Европа и подобен тип изяви не съответстват на добрите отношения между двете страни. Скорошната реализацията на ж.п. връзката между Скопие и София ще бъде стимул за икономическото развитие на нашата съседка и затова трябва да бъде приоритет за Република Македония и Европейския съюз. Убеден съм, че внесените поправки ще бъдат подкрепени от всички български депутати в Европейския парламент.


Тагове:   място,   кандидат,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chara - това, което сте направили е чудесно!
12.02.2008 11:31
питам се обаче, къде се пресичат множествата
борба с т.нар. "говор на омразата" и цензурата?!.
цитирай
2. nmladenov - ето отговора на "Утрински вестник" в Скопие от днес
12.02.2008 12:18
Скопие. Поправки в доклада за Македония, внесени от български евродепутат, внос на работна ръка за построяване на тръбопроводите и АЕЦ “Белене”, закупуването на скопска застрахователна компания от български бизнесмени и протест на собствениците на автомобили с българска регистрация са темите в македонските медии, свързани с България.
Българският евродепутат Николай Младенов приветства инициативата на македонското правителство за сформиране на съвместни историческо-образователни комисии със съседните на Македония страни-членки на ЕС, очевидно смятайки, че подобен ход е необходим не само по отношение на Гърция, но и за България, пише ”Утрински весник”. Тази инициатива Младенов е "превърнал" в поправка към доклада на Ерим Мейер за Македония, в който всички вътрешни въпроси останаха на втори план, като доминират отношенията със съседите, най-вече с Гърция, коментира изданието. В седемте поправки, който е предложил, Младенов подкрепя евроинтеграцията на Македония, но предупреждава, че за да получат дата за преговори с ЕС, македонските власти трябва да осигурят зачитане на стандартите на Съюза и на Съвета на Европа, отнасящи се за “говора на омразата в медиите”, най-вече към съседни страни.
“Искането на Младенов постоянно се бута в ЕС от най-висшите до най-ниските нива и очевидно е резултат на единна политическа позиция в София, поведението на медиите на Македония, което се оценява като антибългарско, да се издигне до ниво на условие за напредък в евроинтеграцията”, пише авторът на публикацията Слободанка Йовановска. В текста по-нататък се казва, че “втората поправка на българския евродепутат - за съвместна историческо-образователна комисия, е част от предложенията на македонското правителство, отнасящи се за мерките за изграждане на доверие с Гърция и не е ясно дали Младенов наистина подкрепя инициативата или й дава по-голяма регионална тежест и я прави нефункционална по отношение на преговорите с Гърция, които като че ли влизат във финала”.
“Българският евродепутат иска от македонското правителство да подкрепи съвместното отдаване на почит и съвместното отбелязване на общото културно-историческо наследство със съседните страни и да изгради частта на Коридор номер 8 на македонска територия, тъй като ще бъде стимул за икономическо развитие и затова трябва да бъде приоритет, както за Македония, така и за ЕС”, отбелязва Йовановска. В подправките си Николай Младенов е оценил още, че през последните години Македония е положила доста усилия, за да започне преговори за членство с ЕС и този напредък трябва да бъде оценен от ЕК и от Европейския парламент.
“Толерирането на антибългарски публикации в македонския печат няма място в страна, която иска да бъде член на ЕС. България винаги, и без да има полза от това, подкрепя Македония по пътя към ЕС и затова подобен тип изявления не съответстват на добрите отношения между двете страни”, е изтъкнал българският евродепутат.
цитирай
3. geryordanova - Отделих от времето си, за да прочета ...
12.02.2008 21:57
Отделих от времето си, за да прочета статията на "Утрински вестник" в "оригинал" в електронното им издание. Признавам си, че доста се забавлявах с този македонски език:)))) Все едно си говорят Вазовите "Чичовци" или "Българи от старо време". След статията има и кратки коментари по темата от македонските блогъри във форума на вестника. Няма да коментирам прочетеното, просто ви приканвам да го прочетете "в оригинал" без някой друг да ви го преразказва. И тогава да си отговорим на въпроса "За кого бие камбаната?" и "Дали Македония ще стане член на ЕС?" Днес едва ли, но след няколко десетилетия - може би!
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=5AEAD4F6A33AE44E85DEFCFFBA380598
цитирай
4. bugarash - geryyordanova
24.02.2008 19:05
a pak jas iskreno se zabavljavam na vasiot govor, govorte poluruski ke me izvinjavas. najgolemata glupost napravena od bugarskite politicari /a glupostite ne se malku/ e primanjeto na trnovskiot govor za osnova na bugarskiot literaturen jazik, demek treba da mjakame, stakame i.t.n
sory madam nema da stane
p.s bugarskoto vazrazdane se dvizi ot zapad na istok.
novoto bugarsko vazrazdane pak od tamu
ajt pozdrav
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929450
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол