Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2008 20:13 - Директивата за потребителският кредит ще направи пазара по-прозрачен, а потребителите ще бъдат по-защитени
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 4831 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Европейският парламент одобри днес на второ четене Директивата за хармонизация на законодателството на страните-членки в областта на потребителския кредит. Целта на директивата е потребителите да получават ясна информация за всички условия по договора. Урежда се възможността потребителските заеми да се погасяват предсрочно. Един от приоритетите на директивата е защита на потребителите срещу прекаленото им задлъжняване. Кредиторът ще трябва да оценява кредитоспособността на потребителя въз основа на достатъчно информация от потребителя и на справка в съответната база данни. Правилата на Директивата се отнасят до всички потребителски кредити от 200 до 75 000 евро.   В страни като България, където кредитният пазар все още не е напълно развит, директивата ще има положителен ефект върху потреблението. Средно всеки двама от трима потребители в ЕС ползват кредити за закупуване на стоки за дома или автомобили. В България заемите са все по-достъпни за гражданите, но има нужда от ясно регулиране на информацията, която банките предоставят на потребителите. Така пазарът ще бъде по-прозрачен, а потребителите - по-защитени."   След решението на Европейския парламент, Съветът на министрите трябва да я одобри, след което в рамките на две години държавите-членки да я въведат в националното законодателство. Договори за кредит за придобиването на земя или недвижими имоти не са включени в обхвата на директивата. 

Ето и подробна справка за гласуваната днес директива:

  "Общ европейски пазар за потребителските кредити   Европейският парламент прие на второ четене директивата за потребителския кредит, която ще намали различията в националните законодателства относно договорите за потребителски кредит и ще улесни трансграничното отпускане на заеми, като същевременно защитава интересите на потребителя.   Целта на новата директива е да хармонизира договорите за потребителски кредит в много области, например чрез въвеждане на еднакви правила за информацията в рекламите за кредитите, стандартна преддоговорна информация и информация, която трябва да се съдържа в договорите за кредит. Законодателството също определя правила за ранното погасяване на кредите и правото на отказ на потребителите. Докладчикът на Парламента е Kurt Lechner (ЕНП-ЕД, Германия). Комисията направи предложение за тази Директива относно договорите за потребителския кредит още през есента на 2002 г., а Парламентът го гласува на първо четене през април 2004 г. Съветът прие общата си позиция през септември 2007 г. С вота си днес Парламентът даде зелена светлина на влизането в сила на новото законодателство.
Обхват на директивата
Договори за кредит за придобиването на земя или недвижими имоти не са включени в обхвата на директивата. Новата директива ще важи за кредити от 200 до 75,000 евро, които трябва да се изплатят за период от повече от един месец.  Директивата ще се прилага за договори за кредит, при които се начислява лихва и няма да се прилага например за дебитни карти за разсрочено плащане.
Стандартна информация в рекламите
Директивата уточнява стандартната информация, която трябва да се съдържа във всяка реклама, която се отнася до договори за кредит. За да могат потребителите да взимат напълно информирани решения, кредиторите ще трябва да предоставят информация за лихвения процент и другите данни във връзка със стойността на кредита за потребителя.
Стандартна европейска информация
  относно потребителския кредит Директивата предвижда въвеждането на "Стандартна европейска информация  относно потребителския кредит" - информационен лист, който ще съдържа еднакви данни за условията на заема навсякъде в ЕС. Така потребителите ще могат по-лесно да сравнят показателите на банките в различните страни-членки.
Оценка на
кредитоспособността на потребителя Един от приоритетите на директивата е защита на потребителите срещу прекаленото им задлъжняване. Кредиторът ще трябва да оценява кредитоспособността на потребителя въз основа на достатъчно информация от потребителя и на справка в съответната база данни.
Ранно погасяване на кредитите
Потребителите ще могат по всяко време да погасят изцяло или частично своите задължения по договора за кредит, като в същото време кредиторът ще има право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуални разходи, свързани пряко с предсрочното погасяване на кредита. Директивата определя правилата, по които това обезщетение може да се изчисли (Член 16). Това обезщетение не може да надхвърля 1 % от сумата на предсрочно погасения кредит, ако периодът между предсрочното погасяване и договореното прекратяване на договора за кредит надхвърля една година. Ако периодът не надхвърля една година, обезщетението не може да надхвърли 0,5 % от сумата на предсрочно погасения кредит. Директивата определя кога няма да могат да се предявяват претенции за обезщетение за предсрочно погасяване (Член 16.3) и разрешава на държавите-членки да предвидят, че кредиторът може по изключение да търси по-голямо обезщетение, ако може да докаже, че загубата, която е претърпял от предсрочното погасяване, надвишава сумата, определена от директивата (Член 16.4). Обезщетението не надвишава размера на лихвата, която потребителят би платил през периода между предсрочното погасяване и договорената дата на прекратяване на договора за кредит. (Член 16.4а).
Право на отказ
Потребителите ще имат право да се откажат от договора за кредит в срок от четиринадесет календарни дни.
Влизане в сила на новото законодателство
Директивата ще влезе в силана двадесетия ден след публикуването ѝ в Официален вестник на Европейския съюз. Държавите-членки ще имат на разположение две години за транспониране на директивата след влизането й в сила. На всеки пет години Комисията ще прави преглед на праговете, установени в директивата и приложенията към нея, и процента, използван за изчисляване на максималното обезщетение в случай на предсрочно погасяване."



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Кой вятър те отвя в Брюксел?
17.01.2008 08:50
Печелиш приз за най-нищо казване, най-скучно писане и за това къде не ти е мястото!
цитирай
2. анонимен - do anominen
17.01.2008 14:26
Anomimen, tova ne e site za problemite na britney spears, a za evropejska politika i normotvorchestvo, koito predstavi si i teb te zasiagat kato grajdanin na strana chlenka. Ako ti e tolkova skuchno smeni tematikata na blog-ovete, koito poseshtavash.
цитирай
3. geryordanova - Директивата за потребителското ...
17.01.2008 14:46
Директивата за потребителското кредитира ще преодолее силната фрагментация в ЕС на ритейла в банкирането и е гаранция за качеството на самата кредитна услуга. В момента в Швеция най-бързият кредит, който се получава, е в рамките на 15 минути и то само посредством SMS! Но договорът е изцяло в полза на кредитора, а не на кредитополучателя! Ето за такива и много други случаи е необходима защита на потребителя каквато Директивата безусловно предлага!!!
цитирай
4. meto76 - Директивата наистина е полезна с ...
18.01.2008 19:02
Директивата наистина е полезна с това, че ще намали наказателната лихва при предсрочно погасяване на кредит на банка до 1%
цитирай
5. tsv - Хубаво е, когато има закони, които ...
16.08.2008 23:10
Хубаво е, когато има закони, които защитават потребителите, за да не могат кредиторите да ги изстискват прекалено. За България проблемът с личното задлъжняване все още не е толкова болен, както е за Щатите, но ако няма някакви защити срещу кредитори-мародери, много хора ще изгорят. Друга тема е, че много от кредитите се взимат защото хората не си правят точно сметките, че трябва да връщат тези пари и затова затъват в дългове.
цитирай
6. анонимен - ne]o interesno:
04.10.2008 15:11
http://plamendimitrov.blog.bg/viewpost.php?id=240329
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929626
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол