Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2007 15:25 - Година на пропуснатите възможности
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 3031 Коментари: 4 Гласове:
0



Членството в ЕС не е само въпрос на колко пари по кои програми ще получим. Няма как с доклади и отчети пред Европейската комисия да бъдат убедени българските граждани, че членството има реален смисъл.

България е в началото на европейския си път. Всичко преди това беше процес на подготовка, днес отговорностите пред страната ни вече са различни. Ако преди 1 януари 2007 задачата ни беше да приемем политиките и изискванията на ЕС, то сега работата ни е да участваме в изработването на политиките на съюза. Големите обществени очаквания за някаква видима промяна след присъединяването за момента остават неоправдани. И може би това е естествено, защото за една година трудно може всеки български гражданин да усети промяната. В някои области ще отнеме още време - надявам се България да влезе в Шенгенската система през 2010 и тогава окончателно ще паднат границите. За 9 от 10те страни, които се присъединиха през 2004 това ще се случи след броени дни - на 21 декември. Постепенно трябва да отпаднат и ограниченията за работа пред българските граждани. Макар и бавно започва да се завърта механизма на структурните фондове. За съжаление този процес става трудно и ако правителството си беше свършило работата навреме, то може би днес повече хора щяха да са усетили смисъла от членството. България влезе в ЕС без одобрени оперативни програми и финансирането по тях се бави. Много хора не са информирани за възможностите, а още повече хора се страхуват, че парите от ЕС ще потънат в партийни каси или приятелски кръгове. Както много анализатори очакваха, през първата година на членството ние сме по-скоро страна донор, отколкото получател на помощ от Европа.

Безспорно най-видимият и важен ефект от първата година членство на България в Европейския съюз (ЕС) е освобождаването медицинските сестри от либийския затвор. Със сигурност това нямаше да се случи или щеше да стане много по-трудно, ако не бяхме член на ЕС.

Членството на България в ЕС обаче не е само въпрос на колко пари по кои програми ще получим. Засега като че ли това е основният дебат и донякъде е оправдано, имайки предвид, че сме най-бедната страна в ЕС. Членството изисква активно участие в процеса на изработване на европейските политики и защитаване на нашите национални ценности и интереси чрез тях. А това, като че ли, за момента трудно се случва. Надявам се постепенно българското обществено мнение да си даде сметка, че трябва да има сериозен обществен контрол върху това какви позиции заема българското правителство в Брюксел. Постепенно трябва да започнем да говорим за това какъв ще бъде приноса на България в политическия проект на обединена Европа и какви ще са нашите, български, стратегически приоритети в Европейския съюз. За съжаление през първата година на членството ни този дебат не започна. Очаквах от правителството да инициира такъв обществен дебат, в който всички да могат да се включат, но това не се случи. А в момента цяла Европа се нуждае от подобен тип мислене.

Във Франция Саркози спечели изборите с ясна политическа платформа, която предизвика всеки французин за заеме позиция по въпроси свързани с пенсионната реформа, работното време, отношението към труда, ролята на Франция в ЕС. В Германия, Швеция, Гърция, Полша текат разпалени дебати за мястото на Европейския съюз в живота на гражданите. Уви, в България това не е така.

Извън вътрешнополитическите теми има обаче и такива, които са от значение за целия ЕС и България трябваше да поеме водеща роля по тях. Например:

1. Определяне на приоритетите на ЕС в Черноморието
Всички дават за пример сътрудничеството между балтийските страни и ЕС инвестира в нови и нови проекти за неговото развитие. Поемайки опита от север, страната ни може да се съсредоточи върху изработване на ясни и дълготрайни приоритети за нашия регион. Например, въпросите свързани с енергийната сигурност на Югоизточна Европа, инвестиции в изграждането на транспортна и енергийна инфраструктура, решаване на все по-тежките екологични проблеми на Черно море, борба с нелегалния трафик (включително и на хора), сътрудничество в областта на сигурността и др. Погледнато от Брюксел нашата северна съседка като че ли има доста по-активна политика по тези въпроси в момента. Не би трябвало да изпадаме в конкуренция, но ако работим заедно ще бъдем по-силни и ефективни. Имаме доста да наваксваме.

2. Изграждане на общи сили за бързо реагиране в случаи на природни бедствия и аварии в Европа Когато през лятото пожари и наводнения обхванаха цяла Европа, включително и България, стана ясно, че страните членки не могат да се справят сами при подобни бедствия. Тогава можеше да поставим на масата въпроса за изграждане на общоевропейски сили за борба с бедствията, като засегнати от стихията. Да станем „шампиони” на тази тема. Но това беше пропуснато, а Франция и Гърция иззеха инициативата, напред излязоха френският президент Никола Саркози и гръцкият премиер Костас Караманлис. Може би прекалено много очаквам и аз, имайки предвид, че правителството не може да се справи с единен телефон за спешни повиквания 112...

3. Защита на потребителите. Имайки предвид, че единственият български комисар отговаря за защитата на потребителите в цяла Европа, страната ни може да бъде водеща в ЕС по тези въпроси. Факт е че българският потребител все още не е добре запознат с правата си, но също така е факт, че нашите родни институции има много добри специалисти, които могат да изведат темата като водеща. А това е добре за нас в България, добре е за образа на България в Европа, добре е за всички граждани на ЕС.

4. Общи стандарти за средното образованиеНа дали има друга страна в ЕС, която от стотици години толкова много да държи на образованието като България. Та именно то - още преди Освобождението, е възродило българщината. И на дали има друга страна в Европа, която през последните 10 години толкова малко да е направила за модернизацията на образователната си система. Последното изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) поставя страната ни на предпоследно място в Европа. А разликата между първите пет и последните пет страни в ЕС е толкова голяма, че дългосрочните последствия върху пазара на труда в България и конкуретноспособността на икономиката ни ще бъдат изключително тежки. България можеше да поеме инициативата за обмен на опит в образователните реформи, идентифициране на добри-практики, съвместна квалификация на учители, общи стандарти и др.

5. Енергийна сигурност
Като изключим новоподписания Лисабонски договор, енергийната сигурност е един от най-важните въпроси пред бъдещето на нашия континент. Постоянно говорим как България е енергийно зависима от Русия, но има и други страни членки, които са в същото положение. Затова на дневен ред се поставя темата за енергийната сигурност. Под бъдещия външен министър на ЕС ще има да има специален представител на Европейския съвет, който да се занимава с енергийната сигурност. Европейската комисия излезе с предложение за пълна либерализация на пазара на електричество и газ в Европа. Предложението на Комисията среща доста противници сред страните членки. Аргументите за и против предложения модел на либерализация са много сериозни.  От неофициални разговори разбирам, че българското правителство в против предложения модел. Но, от една страна, не виждам алтернативното предложение, от друга - не разбирам защо темата не се постави на обществен дебат в България.

Първата година на членството се характеризира най-вече с пропуснатите възможности. Вероятно през следващите дни правителството ще обясни какви успехи имаме и как не са ни наложени предпазни клаузи, но какво от това. Чувства ли се българинът наистина европеец? Българското здравеопазване е в колапс, образованието също страда от тежки проблеми, а за успехи в борбата с организираната престъпност и корупцията не може и да се говори. Политиците в Народното събрание продължават да говорят като администратори, а администрацията продължава да има мисленето на държава-кандидат, а не член на ЕС. От време на време някой надига глас, че трябва да оправим образа на България в Европа и измисля поредната безсмислена информационна кампания. Защо така и не се разбра, че за да "оправим образа на България пред Европа" трябва да си решим проблемите вътре в страната. Когато излезе филмът на ББС за дома в Могилино от министрите чухме, че това било "анти българска кампания". Как пък никой не се сети да признае, че има сериозен проблем с децата в институциите и той трябва да се реши не като се крием от него, а като насочим финансов и умствен ресурс към реформа на системата. Ако българските граждани усетят, че съдебната система работи справедливо, че законите се спазват, че имат сигурност и държавата не им пречи да правят законен бизнес; тогава и Брюксел ще го разбере. Но няма как с доклади и отчети пред Европейската комисия да бъдат убедени българските граждани, че членството има реален смисъл за тях.




Гласувай:
0



1. 100jan - Ха така! Кажете им го на тези ориенталци!
23.12.2007 09:39
Да оставим иронията. Текстът прилича на доклад от партийна конференция, проведена някъде през 80-те години. Скучноват, изпъстрен с клишета, ама правилни клишета, безсмислен.

Обаче, Младенов пише: "Защо така и не се разбра, че за да "оправим образа на България пред Европа" трябва да си решим проблемите вътре в страната"

Добре, Младенов, да започнем с Вас. С какво ще допринесете Вие към вътрешния проблем с корупцията? Били сте достатъчно в управляваща партия, ставали сте свидетел на много неща. Ще ги разкажете ли? Ще направите ли нещо?
цитирай
2. анонимен - ,dtufl
26.12.2007 14:13
Честито Рождество Христово и успех през 2 г.сл.ЕС !
Настроението е празнично и оптимистично, както винаги през тези празници.
В хода на времето и годините все повече ще осъзнаваме пропуснатите възможности What you get when you don't get what you wanted is called just experience.
Направихме нашите вътрешни проблеми и недостатъци вече външни т-е- на ЕС. Членството ни в ЕС е по политически причини, а не че сме покрили критериите по икономически просперитет, сива икономика, организирана престъпност мафиотски тип , правосъдие и необходимоста законите да не се прилагат а налагат. Law enforcement isn't it?
Все пак посоката и целта е ясна, надявам се на повечето от Вас там в Брюксел/Страсбург и не само на тези от Герб и не забравяйте че "цяла България сега Вас гледа". Нова година нов късмет и нови местни парламентарни избори - А ние консуматорите и пжтребителите повече левове и еуро, пардон евро!
цитирай
3. анонимен - Дано не пропилеем и следващите!...
26.12.2007 16:29
Дано не пропилеем и следващите!
Успех в работата Ви!
цитирай
4. анонимен - Obrazovanieto e #1 problem za reshavane
04.01.2008 16:45
Mnogo mi haresa napisanoto v tazi "ravnosmetka", mnogo e tochno i pokriva sushtinata. Naistina zanemaryavaneto na obrazovanieto (i sredno i visshe) shte se otrazi katastrofalno na ikonomikata ni , s effecta na boomerang-a i na vsichko ostanalo. Nyakakvi konkretni idei za reforma (ososbeno na nachalnoto i sredno) obrazovanie? Uspeh v rabotata Vi!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929472
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол