Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2007 15:22 - Българските евродепутати от ЕНП-ЕД (ГЕРБ) поставят Черноморието във фокуса на Европейския парламент
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 4439 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Комисията по външна политика на Европейския парламент одобри доклада на евродепутата Роберта Анастасе (ЕНП-ЕД) за политиката на Европейския съюз в региона на Черно море. В рамките на обсъжданията Николай Младенов, Румяна Желева и Владимир Уручев направиха 25 поправки в текста, които целяха да съсредоточат вниманието на ЕС върху проблемите на екологията, транспорта и сигурността в Черно море. 

Николай Младенов каза: "България може и трябва да бъде водеща страна по темите свързани с Черноморието. Затова беше и важно, чрез доклада на Европейския парламент, да поставим въпросите, които са от значение за нас - енергийната сигурност, транспортните коридори, екологията, и борбата срещу организираната престъпност. Особено съм доволен, че ЕП поиска от Европейската комисия през 2008 да предложи реален план за действие за прилагане на стратегическите документи, които определят политиката на ЕС в региона."

Внесените от българските евродепутати поправки засягат:

- инвестиции в развитието на пристанищната инфраструктура в Бургас, Варна, Констанца и Мангалия, както и по поречието на р. Дунав;

- мерки за решаване на екологичните проблеми в Черно море, причинени не само от водния басейн на р. Дунав, но и от басейните на реките Днестър и Днепър;

- акцент върху проблемите на енергийната сигурност и посочване на приоритетните за ЕС енергийни проекти;

- призив към страните от региона да се включат по-активно в съществуващите европейски програми за културен обмен, образование и научни изследвания;

- призив териториалната цялост на страните около Черно море, ненамесата във вътрешните работи и въздържане от използване на сила и заплаха да бъдат основни принципи в регионалното сътрудничество.

Румяна Желева коментира: "Изключително важно е, когато говорим за екологичните проблеми на Черно море, да настояваме за прилагане на европейските стандарти в тази област и към страните, които не са в ЕС - Русия, Украйна, Молдова, Грузия, Армения, Турция, Азербайджан. Необходимо е да се насърчат всички регионални инициативи, които ще позволят да се следи качеството на водните басейни на реките Днепър и Днестър. Длъжни сме заедно да предотвратим всички опасности от понататъшно замърсяване на водите на Черно море."

Докладът отбелязва водещото значение на България и Румъния като първите страни-членки с излаз на Черно море за стимулиране на регионалното сътрудничество. Той също така призовава Европейската комисия да излезе с конкретни инициативи в приоритетите, които са заложени в нейния доклад за политиката на ЕС към Черноморието.

Българските евродепутати от ЕНП-ЕД, още при обсъждане на законодателна програма на Европейската комисия, успяха да включат текст, в който настояват ЕК още през 2008 г. да излезе с конкретни инициативи, в това число и подробен план за действие за политиката на ЕС към Черноморския регион. 

През януари предстои докладът да бъде гласуван на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.



Тагове:   парламент,


Гласувай:
0



1. 100jan - Уважаеми господин Младенов,
19.12.2007 19:08
преди време вие бяхте член на Съюза на Демократичните Сили (СДС). Партията изповядваше демократичните ценности и проповядваше дясна политика (доколкото можеше и доколкото членовете й разбираха от тези неща). Сега вие членувате в едно движение от сталинско-хитлеристки тип, което няма ясна позиция по нито един идеологически въпрос, макар че се опитва да се представи за дясно, а се държи като ляво.

Простете, но как очаквате някой да ви уважава и да ви вярва?...
цитирай
2. анонимен - Анти ГЕРБ
20.12.2007 14:09
Вчера единствения депутат от ГЕРБ Лъчезар Немупомнядруготоиме гласува заедно с БСП и ДПС. Това станало след като неговия патрон ББ му бил позволил.
Как ви се струва този свободен цитат господин Младенов. Предполагам и вие искате всеки път разрешение. Сигурен съм, че се чувствате отлично в тази милиционерска партия
Поздрави!!!
цитирай
3. geryordanova - :))))
20.12.2007 16:54
Депутат се разболял тежко. От парламента му изпратили телеграма:
"Желаем скорошно оздравяване! 96 - за, 121 - против."
цитирай
4. lambo - А за Дунав, кенефа на Европа
20.12.2007 22:12
За него поставихте ли въпроса, да се монтират измервателни станции на границите на Германия, Австрия, Словакия и Унгария, та да се види с колко всяка от тези страни, "допринася" за замърсяването на Дунав. И оттам на Черно море ...

Предполагам не ...
цитирай
5. анонимен - Кажете как
28.12.2007 06:35
И как Румяна Незнамкояси смята да накара Русия да изпълнява предписанията на Румито. За Грузия, Армения и др. няма да говоря. За Афганистан изобщо. Кой те забута там недоразумение бащино?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929418
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол