Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2007 14:14 - Европейски съвет за външна политика
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 4298 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 16.10.2007 16:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Oбръщам се към всички във връзка с учредяването на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) с офиси в Берлин, Лондон, Мадрид, Париж, Рим, София и Варшава. 

Докато Европа се подготвя за подписването на нов договор на Междуправителствената конференция през октомври в Лисабон, петдесет видни европейци създадоха ЕСВП (www.ecfr.eu), за да насърчават по-съгласувана и енергична европейска външна политика в подкрепа на европейските общи интереси и споделени ценности.
  Сред петдесетте учредители са бивши министър-председатели, президенти, еврокомисари, настоящи и бивши депутати и министри, известни интелектуалци, граждански активисти и дейци на културата от 27-те страни от ЕС - включително Марти Ахтисаари, Джулиано Амато, Ема Бонино, Жан-Люк Деан, Йошка Фишер, Тимоти Гартън Аш, Бронислав Геремек, Март Лаар, Крис Патън, Доминик Строс-Кан, както и музикалния продуцент Брайън Ено, архитектът Рем Коолхаас, писателят Елиф Шафак и роденият в Унгария филантроп Джордж Сорос.   Ако сте съгласни с приложената "Декларацията на принципите", можете да се присъедините към нея на следния адрес http://www.ecfr.eu/page/s/principlesen (по-долу ще намерите текста на български). Декларацията ще бъде представена на 8 декември в Берлин и целта ни е зад нея да застанат 1000 видни европейци. 

---

„ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРИНЦИПИТЕ”   Европейски съвет за външна политика   Ние, долуподписаните, призоваваме правителствата на Европейския съюз да развият по-съгласувана и енергична външна политика, повлияна от общите ни ценности, посветена на следването на общите ни европейски интереси и поддържана от европейската сила.   Ние подкрепяме следните принципи:   Когато са изправени пред днешните велики сили и утрешните надигащи се гиганти, отделните европейски страни смятат, че светът е извън техния контрол. Но ако говори с един глас, Европейският съюз може да спомогне за оформянето на световния ред.   Европейските страни, само когато действат заедно, могат ефективно да преследват своите общи интереси, от борба с промяната на климата до намаляване на бедността, от защита на човешките права и предотвратяване на геноцид до спиране разпространението на смъртоносни оръжия и справяне с причините за насилствен екстремизъм.   Външната политика на Европейския съюз трябва да бъде подкрепена с цялата икономическа, политическа, културна и като последно средство, военна сила на Европа. Нашата ангажираност към силни и ефективни многостранни институции трябва да бъде съчетана със стремеж за увеличаване на европейското влияние в тях.   Започвайки със съседите на Европейския съюз, най-добрият начин за осигуряване на мира и просперитета е зачитането на съществуващи договорки със страни, стремящи се към членство, и поощряването на политически реформи чрез по-щедри предложения за икономически възможности и политическо сътрудничество.   Европейската преобразувателна сила може да се простре извън непосредствените съседи. Европейският съюз трябва да използва силата на най-големия единен пазар в света и най-щедрите бюджети за помощ, за да популяризира ценностите, в които вярваме, както в други части на света, така и в международните институции.   Европейците ще спечелят ако имат по-силен глас в света и светът ще спечели от един по-силен Европейски съюз.


Тагове:   политика,   съвет,


Гласувай:
0



1. анонимен - a zashto samo levichari
17.10.2007 18:06
a zashto samo levichari
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929412
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол