Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2007 21:40 - За плюшеното мече и СЕ марката
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 5451 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 24.09.2007 21:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кратко разяснение за СЕ марката - 

На теория значението на СЕ маркировката е много просто – тя показва на регулаторните органи и потребителите, че даден производител гарантира, че съответната стока съответства на всички европейски стандарти и директиви. По този начин продукт, който има СЕ маркировката се възползва от предимствата на свободното движение на стоки вътре в Общността. Проблемът е, че в много случаи дори търговците вътре и вън от Европейския съюз не разбират точното значение на този знак и съответно понякога дадени стоки не отговарят на всички необходими стандарти. А в случай, че на дадена играчка (като плюшено мече) липсва тази маркировка, то това означава, че самият производител (който сам си слага маркировката) признава, че произведената от него играчка не отговаря на стандартите и може да бъде опасна. Тези продукти не осигуряват същото ниво на защита на потребителя, поради което често са на по-ниска цена и съответно имаме нечестно конкурентно предимство за производителите, които не играят по правилата. А в крайна сметка всеки търговец и производител печели от доверието на потребителя, което за да се спечели трябва да се предлагат качествени стоки, макар понякога и на по-висока цена.   Към момента Европейската комисия подготвя пакет от мерки, които ще укрепят значението на СЕ маркировката, като правни последици за производители и търговци, които предлагат некачествени стоки или стоки, които имат маркировката, но не отговарят на всички стандарти, информационни кампании, за да знаят потребителите какво точно означава маркировката, засилено сътрудничество между отговорните национални власти и т.н. Повече информация може да очакваме от кабинета на Комисаря за защита на потребителите Меглена Кунева, в чието портфолио попада СЕ маркировката.


Тагове:   мече,   марката,


Гласувай:
0



1. анонимен - Вероятно 99% от китайските стоки не ...
25.09.2007 09:09
Вероятно 99% от китайските стоки не отговарят на стандартите на ЕС. И затова Кунева така ги е погнала. Обаче Китай продължава да бълва боклуци и да залива световния пазар... Кучето си лае (дори плюшено), керванът си върви.
цитирай
2. drona - Интерсно
25.09.2007 13:04
как в БГ се гарантира спазването на правилата свързани с СЕ-маркировката?
цитирай
3. zari - Прочетено:
25.09.2007 15:53
"Китай обеща да съдейства на ЕС за борба с некачествените и фалшиви стоки".
Сериозна тема е това!
цитирай
4. tsbotev - Жалко, господин Младенов,
27.09.2007 00:28
С това, което сте написали подвеждате потребителите. СЕ маркировката означава друго. Това значи, че отговаря на изискванията на Директивите на Европейския съюз от тъй наречения "Нов подход" (New approach), което значи, че отговарят на съществените изисквания за безопасност и е оценено тяхното съответствие с тези изисквания. Тази маркировка няма нищо общо с качеството на продукта. Тя също не значи, че отговаря на изискванията на всички приложими за нея стандарти. Дори за някои от директивите няма хармонизирани стандарти, но има модули, по които се оценява тяхното съответствие със съществените технически изисквания за безопасност.
Внимавайте какво пишете!
цитирай
5. tsbotev - drona,
27.09.2007 00:33
Спазването на правилата на СЕ маркировката в България е същото, каквото е във всички страни на ЕС. Ако не беше така, нямаше да закрием главата "Свободно движение на стоки" и нямаше да ни приемат. За спазването на тези правила по внедряване на европейските директиви е изградена цяла система. Като се започне от законодателството - Закон за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП) и тридесетина наредби по чл. 7 от Закона, Закона за защита на потребителите и правилата за търговия и още десетина закона, мине се през Главна дирекция "Надзор на пазара" към ДАМТН, Комисия за защита на потребителите и др и се стигне до правомощията на кметовнете на общини по отношение на надзора на пазара. Така, че проблемът не е в държавата, а в непознаването на правата на потребителите, каквито сме и аз и Вие.
цитирай
6. drona - @tsbotev
27.09.2007 09:50
Благодаря, но това е така да се каже де юре.

Де факто - не искам да навлизам в подробности, но като познавам реално как се спазват Изискванията на наредбите за съществените изисквания съм скептик, много голям скептик.

Поздрави.
цитирай
7. анонимен - Re: Жалко, господин Младенов,
27.09.2007 13:05
Без да искам да навлизам в спорове, но много неточно четете написаното от г-н Младенов. Да, СЕ маркировката показва, че стоката отговаря на изискванията на Директивите от Новия подход, но не виждам никой да твърди обратното. Но изискванията за безопасност... а поставянето на СЕ марката е абсолютно доброволно от страна на производителя. Прозиводителите сами декларират, че техните стоки отговарят на изискванията за безопасност.
Съвсем друг въпрос е, че потребителите не знаят точното значение на марката и си мислят, че щом
цитирай
8. анонимен - Re: Жалко, господин Младенов, (2)
27.09.2007 13:08
Съвсем друг въпрос е, че потребителите не знаят точното значение на марката и си мислят, че щом я има, стоката е одобрена от регулаторен орган.
Това което казвате, че "е оценено тяхното съответствие с тези изисквания" не е съвсем точно, при случай, че производителите сами си поставят СЕ марката...
цитирай
9. tsbotev - До анонимен 7-8
28.09.2007 10:55
С изключение на един модул, за всички останали се изисква съществените технически изисквания да бъдат оценени от нотифицирано лице за оценяване на съответствието (ЛОС), за да има право производителят/вносителят да постави СЕ маркировка и да издаде Декларация за съответствие. А органът за нотификация е държавен. В България основен орган е Главна дирекция "Оценяване на съответствието" към ДАМТН. За строителната директива е МРРБ, за ЖП транспорта - ИА "Железопътна администрация" и т.н. И за групите продукти в обхвата на тези директиви въобще не е доброволно поставянето на маркировка и издаване на Декларация за съответствие. Напротив. Без тези атрибути никой производител или вносител не може да пусне продукта на пазара и/или в действие.
Позволявам си да продължа тази дискусия, защото наистина основния проблем е в нас, потребителите, че не познаваме европейските правила и не знаем, че ние сме активен участник в този процес за надзор на пазара.
Самият надзор на пазара има два подхода. Единият - да се правят планови проверки на различни групи продукти и другият да се извършват проверки по сигнали на потребители или други контролни органи. Първият подход се ограничава от малкия бюджет, който се отпуска засега за тази дейност. Вторият е свързан с незнанието на хората. Те са свикнали ДЪРЖАВАТА да се "грижи" за тях.
Когато станем активни потребители, тогава ще се оправят и нещата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929493
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол