Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2007 14:44 - Въведение към ежедневието на един член на Европейския парламент
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 6518 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Тази седмица съм решил накратко да описвам всеки ден от седмицата си в Европейския парламент, за да могат всички да видят какво всъщност правят евродепутатите, или поне какво е моето ежедневие тук. Намерението ми е да пиша от понеделник тази седмица през следващите три, така че да мога да покрия целия цикъл на работа в ЕП. А той е -

1 седмица - заседания на парламентарните групи и работните групи към тях (Брюксел)

2 седмица - пленарна сесия (Страсбург)

3 седмица - заседания на комисиите към парламента (Брюксел)

В ЕП аз участвам в комисиите по (1) Вътрешен пазар и защита на потребителите, (2) Външна политика и (3) подкомисията по отбрана и сигурност. Също така съм и в делегациите на Европейския парламент за Израел и Афганистан.

Как работи групата на ЕНП-ЕД?

Тъй като сме най-голямата група в ЕП, заседанията на фракцията протичат на два "такта". Първият ден заседават пет работни групи (A B C D E), като всички депутати са разпределени в работни групи спрямо комисиите, в които участват. В моя случай това са работна група А (външна политика, отбрана и сигурност, човешки права, международно развитие и търговия) и Е (вътрешен пазар и защита на потребителите, икономически и валутни въпроси, околна среда, транспорт и туризъм).

В работните групи се обсъжда дневният ред на предстоящата пленарна сесия. В общи линии всичко се решава на това ниво - ако има различия те се изчистват, кой иска да се изказва, как гласува групата, и т.н. 

На втория ден заседава цялата фракция. Тогава се обсъждат докладите от всички работни групи, ако има някакви нерешени въпроси се изчистват и се одобрява списъка на изказвания. А когато има пленарна сесия в Страсбург фракцията заседава всеки ден - или рано сутринта или късно вечерта.

Доста добър подход. Признавам си, че е малко трудно да влезеш в ритъма на групата тъй като трябва много добре да знаеш дневния ред, да следиш докладите и в общи линии седмица-две преди заседанието да знаеш какво искаш да кажеш.

Кой работи в моя екип?

Никой евродепутат не може да се справи сам, ако иска сериозно да си гледа работата. Най-малко, че често заседанията на комисиите съвпадат и не можеш да ходиш на всички, т.е. трябва да приоритизираш кое е важно и кое не. Тук гледат много лошо на общите приказки (за разлика от народното събрание в България, където много хора карат на импровизация). Ако искаш думата трябва наистина да има какво да кажеш. Ако ще го казваш, трябва да си подготвен по темата.  

Именно затова са и асистентите! В моя екип работят четирима - 

Даниела Пенкова, която до скоро беше административен директор на Европейския институт и има важно качество, което на мен ми липсва - да въвежда ред в хаоса. Още от първия ден и се наложи да скочи в дълбокото, тъй като трябваше да посрещнем група от 18 души с увреждания от България в Страсбург. Наложи й се бързо да научи всички процедури тук.

Петър Нацев, който идва от пет месечен стаж в Европейската комисия където е работил по въпросите на защитата на потребителите и съответно познава историята на европейското законодателство в тази област.

Георги Янакиев е икономист и довършва доктората си в Париж за икономическия ефект на офсетните програми във военната индустрия. Той следи комисията по външна политика и тази по отбрана. 

Ренета Рашкова, която също беше в листата за ЕП, но не успя да влезе. Рени е европеист и ще отговаря за информационния център, който ще открия скоро, в Русе. За него ще пиша отделно в блога.

И на последно място - щях да забравя - кафе машината, която ако не бях купил щях да остана без асистенти. Не само че всички висим в офиса от рано сутрин до късно вечер, а и кафето, което ЕП предлага не е хич прекрасно.

И така, след кратко въведение започвам ежедневния си дневник в ЕП.  



Тагове:   член,   парламент,   въведение,


Гласувай:
0



1. mapplethorpecala - добре администриран процес! ...
18.09.2007 15:17
добре администриран процес!
искам да попитам господина младенова,не се получава
така,че създадена формализация да изпреварва съдържанието!

а понякога съдържанието да е същатата тази формална структура.
имам предвид работа и процес(ах,колко е готино да тече процес)
около съдържанието да касаят рамката,формата.
и така непрекъснато си подават пасове помежду си!

едната ръка мие другата- квид про кво.

ето само докато ни запозна със формалната страна на присъствието г-н младенов направи това в 10 изречения.
но не каза нищо конкретно,никакъв детайл.

съдържание,което е белязано от форма прави така ,че самата форма да може да претендира да е съдържателна!
имаме формата ерго процеса тече!
на практика си мисля,че тази форма може непрекъснато да генерира процеси,които обаче никакво съдържание не би намерило за актуални,съществени или целенасочени!
с една дума няма ли нещо автотелическо(самоцелно) във заниманията ви с тези неща!
не формата служи на вас,а вие служите на формата!
това не е ли кафкианския път към обезличаването и фалита на субекта-празна черупка!
цитирай
2. nmladenov - за порцеса
18.09.2007 15:28
съгласен съм - не ние служим на формата а тя на нас. Опитах се да дам каратко въведение, за да могат читателите да видят (макар и частично) структурата на работата тук. Опитвам се поне. Ако някой има въпроси ще направя усилие да им отговоря. Но предварително моля да ме извините, че на дали ще мога да задоволя всички, тъй като нямам намериение да оставям блога друг да го пише някой от мое име. Така че може и отговорите ми да идват бавно.
цитирай
3. platttonnn - Много
18.09.2007 18:38
добре,чудесна информация.
цитирай
4. ssstto - Моля за
18.09.2007 21:33
една-две снимки от служебния джи-ес-ем за 1000 евро моля,благодаря предварително.Като се правите,че защитавате потребителите поне не се правете,че блогвате.
цитирай
5. liliahristova - Г-н Младенов,
19.09.2007 01:24
това, което пишете, е хубаво, но мисля, че има и други, които биха свършили същата работа в Брюксел. Така, както я описвате Вие, тя си е песен!
Апропо, не може ли да подшушнете на комисар Меглена Кунева да направи нещо по въпроса със защита на потребителите в родната й страна? Те най-вече са потребители на парно и топла вода, а тази година цените скочиха драстично. За пореден път!
Какво мисли еврокомисарката за българската неволя - много ми е любопитно да разбера.
цитирай
6. kostadin - Запитване?
19.09.2007 11:14
По колко часа спите ?
По коло часа пътувате?
Колко часа Ви остават за лично времи?
Имате ли почивен дни?
По колко проблема решавате -дневно ,седмично ,месечно?
Какво сте постигнали за своите избиратели?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 930865
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол