Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2006 16:54 - Политиката като разговор за бъдещето
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 6022 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 01.11.2006 16:56


Тъй като вчера участвах в една безсмислена “дискусия” за бъдещето на дясното ми се иска да споделя някои мисли и да се допитам до останалите bloger-и по четири въпроса.   Срещата трудно може да се нарече дискусия, защото първо панелистите - Огнян Минчев, Мария Капон, Явор Дачков, Светослав Малинов, Цветан Цветанов и моя милост -  направихме своите изказвания. Последва една препирня изпълнена с лични нападки, която със сигурност не беше дискусия. Имаше много хора, които бяха дошли да се изкажат по същество, но или запазиха мълчание или просто си тръгнаха като видяха какво се случва. Вероятно част от вината за провалената среща е и на наша. Жалко. Можеше да се получи наистина интересна среща. Съзнателно или не тя бе саботирана от хора, които не искаха да мнение различно от своето.   Та към въпросите...   Искам да попитам всички, които имат желание да кажат нещо по същество за т.нар. десница в България; всички, които по един или друг начин се чувстват част от нея или искат да участват в разумен дебат за бъдещето на политиката следните въпроси:   1. Смятате ли, че хората, които се идентифицират като част от дясното в България изповядват същите ценности като мнозинството българи?   2. Смятате ли, че десните политици в България виждат проблемите на страната по подобен начин като мнозинството български граждани?   3. Смятате ли, че десните партии имат реални идеи за решаването на голяма част от предизвикателствата пред България?   4. Ако отговорът на предходния въпрос е да, то какви трябва да бъдат хората, които да са носители на решенията за бъдещето?   Ще се радвам да чуя всички мнения, а се надявам през следващите дни да имам възможност да споделя с вас и моите отговори.   Благодаря на всички, които са готови да участват в реална дискусия, без значение в коя партия членуват, на коя симпатизират или предпочитат да не се идентифицират политически.



Гласувай:
0



1. анонимен - Политиката като разговор за бъдещето
01.11.2006 17:40
Niki, za vcherashnata sreshta e mnogo meko opisanieto, koeto si napravil. Prav si, no nomerut e da namerish vse poveche gotini hora, koito mislyat kato teb. Togava tazi obshtestvena polojitelna energia moje i da dovede do neshto hubavo.
цитирай
2. анонимен - Стефан
01.11.2006 18:22
Ники,
1. Смятам, че десницата има много добри ценности. Обаче, едно нещо е да ги изповядваш, друго нещо е да ги прилагаш.
2. Мисля, че политиците - в т.ч. десните - доста се отдалечиха от обикновените проблеми на хората. Преди, като че ли, бяха по-чувствителни.
3. Ако политиците са се отдаличили от обикновените проблеми на хората, не биха могли и да ги решат; може би ще решат тези, които са по-глобални.
В такъв смисъл най-много се губи тогава, когато идеите са лишени от антропоцентризъм.
цитирай
3. nut - Не обичам да говоря за политика
01.11.2006 18:27
Имам си мнение и за мен по-важно е да се опитам да подредя живота си съгласно това мнение, отколкото да убеждавам когото и да било, че моето е по-праивилно от неговото (мнение).
За мен това е дясното.
Но да се върна на въпросите. Всъщност, провокира ме постът на Ал.Божков. Иначе, може би нямаше да се опитвам да отговарям.
1) Кои са хората, които се идентифицират като част от дясното? За политиците ли става въпрос? А какви ценности изповядва мнозинството от българите? Съжалявам, че отговарям на въпроса с въпрос, но наистина не знам отговора. Особено на въпроса за ценностите на мнозинството. Струва ми се, политиците точно това и правят - "продават" ценности. Звучи малко цинично, но малко. Мнозинството изповядва какви ли не ценности, част от които си противоречат. Успешните политици акцентират върху тези идеи, които са способни да мобилизират мнозинството - както за добро, така и за лошо.
2) Да, смятам. Друг е въпросът дали мнозинството го разбира. И по-важното - дали политиците успяват да го изразят така, че да ги разберат.
3) Не са го показали. Може би да имат, но не успяват да го покажат.
4) Няма значение какви са хората, които ще станат ракети-носители на решенията. Ще дам пример - Чърчил. Не е бил личност за харесване, но! Надявам се, няма нужда да продължавам.
цитирай
4. анонимен - dai darva
01.11.2006 18:50
opredeleno se izpoviadvat sashtite cennosti.mnozinstvoto balgari tarsiat lichen uspeh,no razlikata s politicite e che tehniat lichen uspeh e logichno da zavisi ot uspehite na tezi koito sa gi izbrali....Tochno po tazi prichina te ne vijdat problemite na ostanalite zashtoto sa vpereni v sebe si.
цитирай
5. анонимен - Мнозинството българи
01.11.2006 20:19
1.Мнозинството българи са наивни хорица, които лесно се оставят да ги водят за носа. Последните избори ясно показаха това. Те са като деца, които трябва да бъдат напътствани. Отговорността за това остава на техните водачи. За съжаление много от тези водачи гледат собствените си интереси. Такива има и сред десните активисти.
2. и 3. Ако съдя по последните избори -не.
4.Млади, мислещи и доказано отговорни хора.
Приятелка.
цитирай
6. komitata - По въпросите
01.11.2006 22:42
1. Да, смятам, защото самонаричащите се за десни не са наясно със собствените си политически възгледи, а са единствено наясно на кой лидер са предани.
2. Не, не смятам. Десните лидери са напълно откъснати от проблемите на избирателите (Например аз имам 12 въпроса към десните лидери на моя блог, чиито отговори въобще не чувам нито по време на кампании нито извън тях)
3. Не, не смятам, защото смятам че десните партии не са наясно с реалностите в България, за да предлагат свои проекти
4. Лидерите трябва да са истински лидери, мъжкари, да са наясно със себе си и да имат връзка с реалността. А активистите трябва да са трезви, диалогични и отворени към нови идеи хора. За съжаление това най-малко виждам именно в десните партии..
цитирай
7. анонимен - Мнение
01.11.2006 23:00
1. Определено не (в момента). Важният въпрос винаги е бил какво е мнението за това какви ценностите и дали е престижно да се изповядват определени ценности. В този смисъл е важна част от мисията на "дясното" е "просветителска" - да обясни какво куца в левите идеи и с какво те ощетяват хората и защо тези, които са привърженици на десните идеи не са коравосърдечни гадове ;)
2. Една част от тези, които в момента носят етикета "дясно" се опитват да изпъкнат като покажат колко са самотни и неразбрани, докато другата част също избягва от дебат с другите политически сили, мислейки, че трябва да се легитимира в влизайки в дребни спорове с първите. Място за визия няма.
3. Десни идеи ще има и без да има партии, които да ги представят на публиката. Това е част от проблема - СДС и ДСБ и т.н. бягат от отговорността да застанат пред избирателя с набор от идеи. Цялата си енергия насочват към дребно надцакване. Това е причината, поради която се налага десни идеи, като намаляването на данъците, да се предлагат от други места.
4. Първото условие е хората да вярват в идеите които защитават и предлагат. Тук мисля, че е шансът на остатъците от СДС и ДСБ - те не са във властта и не привличат жадни за власт хора, каквите ГЕРБ със сигурност привлича като магнит. Второто условие е да са склонни да си сътрудничат - няма място за сръдни и цупене. Това е далеч по-трудното за изпълнение условие. Такива хора могат да станат основа на една бъдеща дясна формация.
цитирай
8. nio - Виждам много добри попадения в п...
02.11.2006 05:18
Виждам много добри попадения в предишните мнения.Въпросите са много обширни и едва ли могат да получат отговор в няколко реда.

1.Некоректно зададен въпрос,защото ако идентифициращите се като „десни” изповядват същите ценности като мнозинството българи,то мнозинството би било дясно и нямаше за какво да се притесняваме.
Хората са различни,дори за това че са на различни страни спрямо линията на преразпределението.Не може ценностите на пенсионера,цял живот работил за държавата и сега едвам свързващ двата края да са едни и същи с избралия да остане в страната млад човек и оцеляващ „напук” на „голямата държава”.Не може ценностите на бюрократа на който държавата му индексира заплатата и на човек който се самоиндексира/егати израза )спрямо нарастващата конкуренция,да са еднакви.
Грешката на „десните” е че когато са били на власт се опитват да са „удобни” на всички.Края на управлението на СДС завърши с увеличено преразпределение и повече административен апарат.Т.е. действия против интересите на дясно мислещите.Обратно,сега БСП използва пропуска от преди години и намалява данъците./не и администрацията/.
Абе направо да кажа.Дясномислещите са предавани нееднократно от представящите ги партии.

2.Мисля като повечето българи,че повечето политици са се откъснали от реалноста.Тези които пък не са,са безгласни букви.

3.Десните партии излъчват в момента само популизъм и алабалистики.Отделни политици във всяка партия се опитват да прокарат конкретни идеи,но са глас в пустиня.
Медиите не се интересуват какво е казал примерно Николай Младенов или Мартин Димитров,а ни заливат с втръсналите се Петър Стоянов и Филип Димитров.Ами те ако са имали някаква свестна идея в главата,нямаше резултатите да са такива.

4.Не знам какви да са хората,но трябват нови идеи и работа по разпространението им.
Трябва ясно разграничаване на дясното от лявото.В сегашното ЕС,НАТО и т.н няма разграничение и народа в голямата си част казва че няма разлика мужду едните и другите.Е,най-накрая трябва да се направи такава разлика.
цитирай
9. zemaria - Лоша работа ви казвам..
02.11.2006 17:20
1.Първият въпрос е доста сложен. Твърде тъпо е да отговориш веднага да, ако се базираш по електоралната подкрепа от избори и по рейтинги. Щото там сичко е преходно, нали? Още по тъпа е версията, да се базираш на омотването на понятията интереси, класово съзнание и т.н, за да се вадят от тях изводи за ценности.У нас сичко се е омешало, а ако говорим за класово съзнание, до нито средната, нито богатата класа са десни, а мислят в мнозинството си левичарски-иде реч за генезис и разни други обърквации А какви ценности изповядват десните? Тц, не става с цитати от от партийни програми и сайтове-ако говорим за дела? Що е дясно, що е ляво? Ако приемем тезата, че дясното е пътя, който иска себеотричане, който приема, че дясното е организиращ реалността принцип, я лявото е материята, която търси непрестанна изява "за все по пълното задоволяване на потребностите на трудещите се"-имаше такъв лозунг по живково- то нещата стават още по объркани, приложени към нашего брата десен политик към движещите сили на търсещите висока изява в десните партии.http://www.parisvesti.com/?u_s=5&u_a=337&sid=

"Но каква е разликата между десния политик и дресираната маймуна? Къде е разликата между дясно и ляво?
Дясното е организиращ принцип, лявото е разрушителен блян. Трудно е за българите, които в продължение на повече от 50 години бяха подложени на една лява тоталитарна машина, да различават ляво от дясно. Ето няколко отличителни белези, все пак. Чест, достойнство, принципност. Принципността е вяра във върховенството на законите (природни, човешки или божествени), честта и достойнството са духовни двигатели, които не само принуждават индивида да държи на прилагането на законите, но и не позволяват на разрушителните блянове да ги опорочат. Дори когато принципите влизат в разрез със собствената му изгода, дясно мислещият човек държи на тях в името на общото благоденствие и на великото удоволствие да надскочи материалистичното лапачество на маймуните."
И ква стана тя?
При това положение, бидейки леви в същността си в лява среда, бг десните са си като останалите-тоест, отговорът е-уес! Разликата е, че досущ Берлускони, мнозинството десни мислят, че няма лошо ако покрай общото притикваме и частното-цитатът всъщност е, че не е грешно да мислиш за себе си, ако покрай доброто обслужване на обществените дела обслужваш така добре и личните..(перефр)
2 Да, смятам. Бидейки леви по генезис, същност и разбирания, българските десни политици се различават само по камбанарийката.Единият има в Долната махала-другият край Ганкиното-всеки вижда кварталчето си.
3. При това положение няма как отговорът е да. Защото техните идеи-са идеите на останалите. И затова!!! Но когато нямаш идеи-търсиш лидери, които да заместят липсващото-общата визия за бъдещето на синца.
4. Трябва да бъдат десни по убеждение и генезис. Има такива хора, есть такая партия. Тук обаче ще се наложи по дълъг опус. Само че това не е съществено-съществени са няколко момента, които прозират:
-тезата, че не случихме на народ, нито на време.
-тезата, че политиката е борба на интереси на определи групи от хора-ерго, в решаването на проблемите на хората ние, като ги отстояваме, ке вървим напред
-тезата, че десните партии нямат реални идеи, защото..-истината е, че други няма как да имат идеи-поради дълбоки различия в идеологиите и това, което е днес Европа и ЕС-това, че те се кичат с десни такива е въпрос на изоставено игрално поле-играем всеки лаком за гол на една врата.
- тезата-лидеритеее, лидерите ще опраят нещата-ама де ги-натам вървиме, щем не щем, щото ситуацията е такава, наби..народът, опростачването, Торо, дьо Токвил, алайъс Санде Токвилевски, по нашенски, Райх и прочие
Всички изброени горе неща са абсолютно погрешни. Те са диагноза- политически рак. Но за това-друг път
цитирай
10. анонимен - Към Земария Народът ни си е като ...
08.11.2006 20:28
Към Земария
Народът ни си е като вси4ки народи. С мисьлта 4е не сме слу4или на народ не можем да постигнем нищо.
Приятелка
цитирай
11. zemaria - към приятелка
08.11.2006 21:10
Не съм твърдял такова нещо-вижте първото изречение на последния абзац.Ок, ще го повторя
"Всички изброени горе неща са абсолютно погрешни. Те са диагноза- политически рак. Но за това-друг път"
цитирай
12. анонимен - OK. Когато прочетох: тезата, че не ...
10.11.2006 22:27
OK. Когато прочетох: тезата, че не случихме на народ, нито на време -изклчих и спрях да чета нататък. Моя грешка.
Приятелка
цитирай
13. анонимен - 1. мнозинството - не, вижте резу...
19.11.2006 01:08
1. мнозинството - не, вижте резултатите от последните избори, като изключим т.нар. смесени райони първанов, респ. другарите печелят с умопомрачителен резултат в най-бедните райони, сега се сещам за Видин, напр.; ако сложим и Сидеров - мнозинството просто обича да бъде омагьосвано.
Има обаче не малка част, нямам представа какъв процент точно, която иска да слуша и нещо различно. Аз поне, а и сума ти млади или сравнително млади хора в активна възраст искат разумни аргументи и при това последователно прокарвани и доказвани с реални политически действия. Факт е, че тези хора не виждат свое представителство в настоящия партиен пасианс.
2. десните политици така и не са показали какво точно мислят, палитрата просто е размазана, няма никакви ясни послания или поне ясно изказани
3. не, не смятам и може би това е голямата драма, наред с липсата на нови лица и дори безличността на политическото поведение като цяло;
а много бих искала скоро някой да обори скептицизма ми по отношение на "дясното" - очаквам го с нетърпение дори!
цитирай
14. анонимен - В българия няма никакви "д...
11.05.2007 23:07
В българия няма никакви "десни" партии, а Ники Младенов е един нещастник, който лети като пчела от болшевика секта на болшевика мутра. Дясно означава;
- намаляване на админситрацията
- ниски данъци
- социална и икономическа свобода
- и.т.н
СДС и ДСБ със закона за ЗЗО ли са "десни партии"?
Ама , чакай , то курвата Младенов вече е от партията на мутрата ББ:):):):)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 928899
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол