Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2006 14:18 - Българското участие в мисията на ООН в Ливан
Автор: nmladenov Категория: Политика   
Прочетен: 3058 Коментари: 2 Гласове:
0



След като българското правителство изяви готовност страната ни да участва в миро опазващата мисия на ООН в южен Ливан се чуха много мнения против това участие и сравнително малко аргументи в полза на изпращането на наш контингент в Близкия изток. Причините за вялия дебат по този ключов за сигурността на страната ни, Европа и света въпрос са много. На първо място е фактът, че през последните 15 години потенциалът на България да анализира процесите в ислямския свят и Близкия изток бе разпилян основно по политически, но и по икономически причини. Днес в българското гражданско общество единици са хората, които познават този регион и могат да формулират ясни политически тези. Единици са и в държавната администрация. Общественото внимание през последните години беше насочено към решаване на вътрешните проблеми н България, към интеграцията ни в Европа, към НАТО и т.н. Това е разбираемо, но днес – месеци преди присъединяването ни към ЕС – се оказва, че малко са политиците и анализаторите, които могат да отидат отвъд риториката на „страна кандидат за ЕС” и да влязат в обувките на представители на държава-членка на ЕС, от която се очаква да има ясни позиции, стратегически интереси и способности да носи отговорност.

 

Втората причина се корени в емоционалната реакция сред определени среди, че тъй като България, по време на комунистическия режим, е подкрепяла режими и движения, които днес определяме като терористични, то страната ни завинаги е обременена от своето минало. Подобна постоянна фиксация към миналото обаче няма да ни помогне да изградим бъдещето си. Напротив, липсата на ясна външнополитическа стратегия към Близкия изток, основана на националните интереси на България, в момента се превръща в проблем за страната ни. По тази причина България не успя да капитализира участието си в коалицията срещу Садам и да извлече икономически и политически ползи за страната ни. Политици, които твърдят, че България няма национални интереси в Близкия изток са безотговорни и не могат да водят страната ни в Европейския съюз. От 1 януари 2007 няма да е достатъчно да се „присъединим към консенсуса” по един или друг въпрос, или да изчакаме „общото становище на ЕС” по една или друга тема.

 

България има стратегически интерес от мира и стабилността в регион, който е географски и исторически близък до нас. Когато Хизбула фактически обяви война на Израел на 12 юли т. Г., убивайки 8 войника и отвличайки 2, реакцията на Тел Авив бе оправдана. Пряката отговорност за последната ескалация в Ливан се носи от Хизбула и това е признато в прав текст в резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН. Има много спорни въпроси по тактиката на израелската армия в операцията в Южен Ливан, като например разчитането на силата на Военновъздушните сили, които бяха използвани за масирани бомбардировки. Правителството на Олмерт публично декларира нереалистична цел в началото на операцията, а именно „разформироването на Хизбула”, която после бе редактирана в „нанасяне на съкрушителен удар” на групировката. Но има няколко въпроса, по които няма спор. На първо място, това е, че ако израелската армия все пак положи усилия да се ограничат невинните жертви в Ливан, то Хизбула целеше да убие именно невинни граждани в Израел. На второ място е фактът, че през последните 6 години Хизбула се превърна в държава в държавата Ливан, която следваше своя политика и пряко се противопоставяше на всяка възможност за постигане на мир между Бейрут и Израел. На трето място, Хизбула умело използва обществената си подкрепа в Ливан, за да подкопава наченките на демократични институции, както и да бъде проводник на чужди на Ливан интереси. И на последно място Хизбула е и остава заплаха не само за Израел, но и за всички останали стани в региона, чиито правителства водят своя битка срещу радикалния ислямизъм, а именно Йордания, Египет и др.

 

Когато български политици твърдят, че нямаме интереси в Близкия изток като че ли забравят колко лесна мишена сме за терористите. Ако по каналите на организираната престъпност – един от големите проблеми на България – в момента текат наркотици и контрабандни стоки, нека не забравяме, че те лесно могат да се превърнат в канали, по които минават оръжия и терористи. Интересът на България е стабилност и мир в Близкия изток, за да се намали потенциалната заплаха за сигурността на нашата страна, която идва от там.

 

Хизбула е заплаха за мира в региона, оттам и за Европа и света. Това бе отразено и в резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН от 11 август 2006. разшири мандата на силите на ООН в Ливан, постигна примирие между Хизбула и Израел, задължи ливанската армия да възстанови суверенитета на Бейрут над южните територии на страната и да призова правителството на Ливан да разоръжи Хизбула. Скоро след приемането й Генералният секретар на ООН се обърна към всички страни-членки да се включат в 15,000 военна мисия, която започна да се сформира. Правителство на Италия изяви желание да изпрати 4,000 военни и да поеме командването на мисията. Мандатът на резолюцията е доста широк и резолюцията определя мисията като „мироопазваща”, т.е. нейната основна задача е да следи за спазването на постигнатото примирие, включително и оттеглянето на Израел от Южен Ливан и разполагането на Ливанската армия по границата с европейската държава. Въпреки това резолюцията дава на сините каски да използват всички нужни средства в зоната си на разгръщане да гарантират, че територията под техен контрол няма да се използва за каквито и да е враждебни действия. Именно поради този текст в момента текат сериозни дискусии за ясното разписване на правилата за откриване на огън от страна на сините каски. Ако текстът бъде приложен , то в случай че Хизбула се опита да организира терористичен атентат, нападение през границата или изстреля ракети от онези области, в които са разположени сините каски, то силите на ООН са в правото си да реагират, включително и чрез използване на сила. Много анализатори смятат, че този текст създава риск сините каски да бъдат въвлечени във военни действия. Въпреки това той е задължителен, за да може да има смисъл прекратяването на огъня и разполагането на международните войски в Южен Ливан.

 

Ако България осъзнава националните си интереси в региона, то правителството няма защо да се опитва да „отбие номера” изпращайки 50 български военни в Ливан, а следва да изпрати цял комплектован батальон. Петдесет български военни, някъде в Южен Ливан, ще останат незабележими. България няма да участва в процеса на вземане на решения в мисията, и няма да има политически смисъл от подобно участие.

 

Ако България обаче изпрати цял комплектован батальон в рамките на мисията, тя ще бъде сериозен играч. Тогава българското правителство ще има основание да реализира икономически и политически дивиденти за страната ни в Ливан, Израел и Близкия изток. Да, операцията ще е рискована и опасна за нашите военнослужещи. Но нека не забравяме, че говорим за военни професионалисти, доброволци, които са доказали, че българската армия може достойно да изпълнява мисиите си зад граница. Някой ще каже – ще струва много пари на данъкоплатеца. Нека напомня, че всички разходи за миро опазващи мисии на ООН се заплащат от бюджета на световната организация.

---
С малка редакция този текст бе публикуван във в. ПОЛИТИКА на 1 септември.  



Тагове:   участие,   Мисията,   ливан,   ООН,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Tvarde politichesko mislene. . . . ...
05.10.2006 20:07
Tvarde politichesko mislene....

P.S. Glavnata chast na budjeta na OON se finansira ot stranite chlenki...

цитирай
2. анонимен - твърде лесно е да виним Хизбула
07.11.2006 02:27
Израел не е безгрешен в тази война, нито пък я водеше, избягвайки на всяка цена цивилни жертви. Най-глупавото е, че с безмислената си политика само легитимира Хизбула в ливанското общество и сред арабските страни в региона.

Разбира се, че България трябваше да участва в международните сили, но нека да не гледаме на Близкия изток през черно-бяла призма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmladenov
Категория: Политика
Прочетен: 929634
Постинги: 87
Коментари: 633
Гласове: 1350
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол