Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2018 09:00 - нетленна българска красота
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1113 Коментари: 2 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  Потомки на Софроний Врачански очароват Европа с ум,красота и талант   Софроний Врачански е име, скъпо за всеки българин. 

Роден е през 1739г. в Котел. Той е български книжовник, духовник и будител. Канонизиран е от българската православна църква през 1964г.

Неговото светско име е Стойко Владиславов. Той има четири деца, синът му Цонко умира млад и оставя две сирачета - Стойко и Атанас. Стойко Цонков Стойков постъпва в колежа "Свети Сава" в Букурещ. Там той сменя името си на Стефан Богориди. Неговата кариера в Османската империя е постигната с много ум, съобразителност и не на последно място, чрез браковете на неговите дъщери. Стефан Богориди има седем деца - трима сина - Александър, Янко, Никола и четири дъщери: Анна, Смарагда, Хариклея и Мария.



Смарагда се жени за молдовоския владетел Михаил Стурдза. След детронирането на мъжа й, те заминават да живеят в Париж, където имат прекрасен дворец. 
Тяхната лятна резиденция се намира в Баден-Баден. По това време немският град е лятната столица на Европа, място привличащо световния елит, посещава го кралица Виктория император Вилхелм І Наполеон ІІІ Берлиоз Брамс и Достоевски 
Смарагда е прекрасна домакиня, говореща няколко езика.Приемите в нейния дворец са блестящи 
Тя има две деца, Михаил и Мария. Трагедия сполетява семейството, умира синът и, едва на седемнадесет години. Опечаленото семейство построява православният параклис "Стурца", едно произведение на архитектурното изкуство, в стил арт нуво.Смарагда кани известни архитекти скулптори и художници да декорират последното жилище на скъпото й дете Параклисът днес е паметник на културата в Германия. По-късно в него е погребана и самата Смарагда Богориди Стурдза.

Дъщеря й, Мария става съпруга на княз Константин Горчаков, син на руския канцлер Александър Горчаков. Преди няколко години, Сотбис продаде на аукцион портретът на Смарагда направен от бронз със сребърно покритие, дело на големия френски скулптор, Jules Clement Chaplain.


image

Мария Богориди се жени за Йоанис Фотиадис, който е член на една от най-могъщите неофанариотски фамилии. На нейната сватба присъства султан Абдул Меджид І, което е голямо събитие, тъй като от падането на Истанбул под османска власт, християнска къща не е била посещавана от турски султан. Йоанис заема високи държавни постове в Османската империя. 

Хариклея се жени за Ласкар Кантакузино Паскано. Те имат една дъщеря, Адела Романтичната българка се развежда с румънския болярин и се жени за датския художник Максимилиан Нилсон. Тя умира в Неапол през 1860г.

Адела е красива, умна, своенравна и извънредно богата. Тя има два брака, вторият и мъж се казва Григорий Когълничану, племенник на румънския министър-председател, Михаи Когълничану. Тъй като мъжът й е зает с политика, Адела скучае двореца си в Яш. Тя има две страсти - покерът и скъпите бижута. Красавицата често пътува до Париж, Баден-Баден, Виенакъдето посещава казината. Страстта й към бижутата е толкова силна, че тя продава няколко големи имота, за да попълни богатата си колекция. Любимото й занимание е късно вечер да сложи всичките си бижута и часове наред да ги съзерцава в кристалното огледало на вечерно осветление. След една такава вечер, на сутринта прислугата я намира убита, а бижутата ограбени.

Анна Богориди се жени за дипломата Константин Мусурус. Той е дипломатически представител на Османската империя в Атина, Виена и тридесет години в Лондон. Като съпруга на висш дипломат в Лондон, Анна приема в резиденцията политици, британската аристокрация, музиканти и художници. Тя умира по време на приема даден от съпруга в чест на султана.

Нейната дъщерия Ралука е блестяща пианистка. Ралука Мусурус си съперничи за професионалното внимание на големия полски пианист Игнат Падаревски с Джени Джером, майката на Уинстън Чърчил. В това съперничество вероятно победителка е Ралука, тъй като големия полски музикант и посещава няколко свои произведения. Ралука се жени за принц Григорий Басараба Бранкован. През зимата Ралука( princess Ralouka Bessaraba Brancovan) живее в Париж, а през лятото във вила Басараба на брега на Женевското езеро. Нейни гости са Марсел Пруст, Едуард VІІ и много други имена на деня. Ралука е амбициозна и властна майка. Тя има три деца, най-известното от които, поетесата Анна дьо Ноай. В кръвта на тази голяма френска поетеса, освен гръцка и румънска кръв, тече и българска, тъй като тя е потомка на Софроний Врачански. Този факт не се споменава и за най-голямо съжаление почти не се знае в България.

Надявам се, че тази статия ще събуди любопитсвото на историци, генеалози и писатели.   Публикувано от Diana Kolarova в сряда, декември 16, 2009



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Интересна статия, bven. Има за М...
21.04.2018 07:31
Интересна статия, bven. Има за Мария Богориди. Аз имам тема за рода Богориди и ми беше интересно другите какво пишат за техните представители. Българките са сред най-красивите жени в света. Журито обикновено е манипулирано и затова нямаме много мис свят.
Поздрави!
цитирай
2. krumbelosvet - Поздрав
22.04.2018 12:48
и благодарност. Малцина знаят тия неща. А аз невежата, съм се питал отде иде тоя княз (паша) Алеко Богориди. Велик българин.
А за българските жени съм сагласен с барин. Наскоро и един приятел ми каза, че при многото му завръщания от чужбина, веднага му се хвърля в очи хубостта на българките.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867549
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава