Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2018 10:40 - Към въпроса за произхода и депортацията на славяните.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 12397 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Славянското пришълство на запад до Италия и на юго-изток до Пелопонес, е част от военната геополитика на хуно-българите в периода V-VІІ в.в.

image

 

Немският учен Й. Вернер (1909-1994) през септември 1967 г. участва в Прага в международен колоквиум, организиран от археологическия институт към Чехословашката академия на науките, посветен на славянската култура в периода V – VІІІ векове.

 

Общите изводи на колоквиума са, че най-ранно датираните славянски археологически паметници на териториите ограничени на изток от Днепър, на запад от средна Елба и на юг от долни Дунав, не са преди VІ в.

 

Тоест, констатира Вернер, писмените източници при Прокопий от 529 г. за експанзия на славяни и анти на долни Дунав, се припокриват с археологическите сведения за тях. С други думи, дори на археологично ниво ние знаем за славяните едва през VІ в., когато научаваме за тях и от писмените данни.

 

Археологическата картина за славяните е еднообразна на обширни пространства, пише Вернер: „дълбоки еднокамерни квадратни жилища с една глинена печка или огряваща печка в ъгъла; местоположение на малки неукрепени селища основно в речни долини; монолитна керамика от пражки, корчакски или пенковски тип; трупоизгаряния в наземни гробове без инвентар. Възниква въпросът: оформил ли се е този устойчив комплекс от културни елементи единствено в периода на експанзията? Как да си представи археолога въпроса за произхождението и изначалното място на обитаване на тези маси от хора, които по свидетелството на византийските източници, са наводнили в VІ-VІІ в.в. Балканския полуостров и са славянизирали обширни пространства на Югоизточна Европа от Гърция до Каринтия?“

 

Според Вернер, черняховската археологическа култура е свързана с готите и се различава от славянската. Черняховската готска култура не продължава в V в., нейният край е „свързан с хунското нашествие“ през Дон.

 

„Между краят на черняховската култура и първите настъпления на анти и склавени на византийската дунавска граница в началото на VІ в., славяните е трябвало да се заселят на територия, където преди тях са били носителите на черняховската култура и да са пришълци по нея. Що се касае за времето на тези преселения, то, изхождайки от общата историческа обстановка, може да бъде отнесено или към периода на хунската хегемония или, което е по-вероятно, към времето след 454 г.“.

 

Това, според Вернер, е първата експанзия на славяните върху стари черняховски територии. Разбира се, по-точния термин е „депортация“. Славяните са депортирани и преселвани от хуно-българите на стари готски земи и техни следи още през V в. се забелязват на териториите, които са обезлюдени от готите, които вследствие на хунското нападение на запад от Дон към 375 г., бягат на запад и създават бежански проблем за двете римски държави. Западният император Валентиниан І умира през 375 г. от кръвоизлив, докато вика по бежанците в гр. Карнунт (срещу Виена, на отсрещния дунавски бряг), че не може да приеме всички, а източният римски император Валент е убит през 378 г. именно от бежанците готи, които допуска на юг от Дунав.

 

Тоест, хуно-българите, които стават господари на земите от Дон до Панония (дн. Унгария), започват още от началото на V в. да заселват славяни и анти на обезлюдените черняховски (т.е. готски) земи, за да бъдат в услуга на хунската империя чрез земеделие, овощарство, градинарство, лозарство, птицевъдство, свиневъдство и т.н.

 

На юг от Дунав славяните, според Вернер, се заселват едва след средата на VІ в., а в по-значим мащаб чак след 600-та година. Това е втората вълна на депортация и преселване на славяни, извършена отново от хуно-българите, които заедно с аварите създават през 568 г. обща държава в Панония.

 

Произходът на анти и славяни, според изследователите, е от областите на лесостепната зона на горен Днепър, Березин и Десна, т.е. на север от Черняховската култура.

 

Вернер пише: „В разгледания период от V-VІІ в.в. се случват радикални смени на населението на Източна Европа вследствие големи преселения. На (днeшна – бел. ред.) Украйна те са били неизбежни, поради напускането на носителите на Черняховската култура около 400 г. и прииждането на славяните около 500 г., но също така и на териториите между Гърция и Каринтия (дн. южна Австрия – бел.ред.), където славяните заели предишните земи на Римската империя. Даже за да си обясним само тези събития, трябва да приемем и аналогични значими изменения също така на север от границата на лесостепната зона.

 

Днес е общоприето, че напускането на черняховците-готи от украинските и румънските области, е вследствие на настъплението на хуните. При славянските нахлувания през VІ и VІІ в.в. във Византийската империя решаваща роля, по писмени източници, като движеща сила са имали българите кутригури и аварите. Ролята на тези конни народи от Изток за значимото пришълство на земеделско-уседналите народи през V-VІІ в.в. на запад, заслужава специално изследване…“

 

За съжаление, такова „специално изследване“ големият немски историк Йоахим Вернер не успя да напише, а то е особено необходимо, за да стане ясна ролята на хуно-българите при преселването на славяните като необходима стопанска маса за българските държави.

 

Славянското пришълство на запад до Италия и на юго-изток до Пелопонес, е част от военната геополитика на хуно-българите в периода V-VІІ в.в.

https://secrethistory.su/134-k-proishozhdeniyu-i-rasprostraneniyu-antov-i-sklavenov.html




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. shtaparov - Произходът на "славяните"...
02.04.2018 15:57
Произходът на "славяните" е установен окончателно- те не само са потомци на племето Гети и единосъщни с племето Готи,но те са прословутите Памирски Българи,отведени от Дионис в Памир преди поне 3500 години. Името СКЛАВИ или още САКАЛАВИ (у арабите- САКАЛИБИ) означава чисто и просто САКАЛОВИ (Жители на страната Сакала). Къде е била страната Сакала? Тя се е намирала в Памир и била образувана от седем съюзни скитски племена ("Седемте "славянски" племена"),а името САКАЛА на старо-Български означава просто САКА-ИЛА „Сакска земя,Скитска земя). Това са "славяните" а другото,което пишат шеметите панслависти са свободни съчинения и ненаучни измишльотини,устройващи една велика сила на север от нас но предназначени да послужат за съсипването на България.
цитирай
2. get - - Милчев - със заглавието ти, ... за ДЕ-ПОРТ(а)-ЦИЯТА на "славяните" ... веднага в главата ми възникват ... ?
02.04.2018 19:26
letopisec написа:

Към въпроса за произхода и деПОРТАцията на славяните.


- Защо при "най-истинските", РУСКИТЕ "славяни" - липсва НАШЕНСКАТА ДУМА за ПРАТЯ-пратеник или ПОРТА както й ПАРТИНА?

- Защо при "западните "славяни" - полските. думата заместител е както и при източните, "антските"-киевски или московските "славяни" - тоест думата синоним на нашенската ПРАТЯ е ВЫСЫЛАЮ в полска форма: wysyla?

ВТОРИ ВЪПРОС:
- Защо в картите от 7-ми век от време на император Отон Първи ... имаме регион СЛАВИНИЯ - нали СПОРЕД ТВЪРДЕНИЕТО ТИ ... "славяните" ние хуно-българите ВСИЧКИ ДО ЕДИН СМЕ ги били ИЗПРАТИЛИ//депоРтирали - в Пелопонес :)))?

ТРЕТИ ВЪПРОС:
И ти ли - както Щапаров считаш че ... ГОТите са германци, а ГЕТите са "славяни", от тохарско-скитски произход?
цитирай
3. slavian - Ура!
02.04.2018 23:28
Търся вече няколко години къде в България е намерен поне един артефакт от славяни и нямам успех. Като прочетох материала разбрах, че на юг от Дунава е пълно с такива. Може ли да ме упътите къде точно да ги намеря. Един ще е добре, а повече още по-добре.
цитирай
4. get - - "Славянски артефакти" - ще намерим в книгата на Божидар Димитров със ...
02.04.2018 23:58
slavian написа:
Търся вече няколко години къде в България е намерен поне един артефакт от славяни и нямам успех. Като прочетох материала разбрах, че на юг от Дунава е пълно с такива. Може ли да ме упътите къде точно да ги намеря. Един ще е добре, а повече още по-добре.


... заглавие "Десетте лъжи на македонизма"?
- В чаастта където нашите студенти археолози ... разкопавали "славянски землянки" в Плиска :)))

- Инак ПЪРВО УПОМЕНАВАНЕ на думата СЛОВЕНСКий - имаме в Синтагмата на Милетий Смотриский от 1619 г. - където той я употребява ДА КАЖЕ - литургично-религиозен и църковен език ... Ето как звучи това при него - правейки разграничение между литургичния "словенский" язык и ГОВОРНАТА НОРМА(народният език) на източните славяни от КИЕВСКА РУС?
"«(на) Словенски(БЪЛГАРСКИ-старо, той и църковно-литургичната езикова норма -
д.м.) переводимъ: Удержи языкъ свой от зла и устнъ своъ же не глати лсти.
Руски истолковуемъ: Гамуй языкъ свой от злого и уста твои нехай не мовятъ здрады».

- Инак до Милетий "словенский" (за прослава на Бог!) ЕЗИК ИМА - ама НАРОД стакова име: "СЛАВЯНСКИ" - НЯМА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484229
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ